Hamilelikte 11. Hafta: Artık Göbeğiniz Belirginleşiyor!

Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 4 ile 6 cm, kilosu ise 8 ile 10 gr. civarına gelmiştir. Gebelikte 11.hafta, bebeğinizin hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği haftalardan biridir. Organları tamamlanmış sayılır. Baş ve vücut arasındaki değişim oranı bu hafta ile beraber normal değerlere gelecektir.

Bebeğiniz artık yavaş yavaş dış dünya ile temas kurmaya başlayacak.

Hamilelikte 11. haftada bebeğinizin dış kulak yolunun ve kulak zarının oluşması, artık bebeğin dış dünya ile temas kurabileceği anlamına geliyor. Ayrıca gebelikte 12. haftadan itibaren de bebeğinizin koku, tat alma ve dokunma duyusu da gelişecek ve dış dünyaya temasında ona yardımcı olacaktır. İşitme duyusunu tam olarak kazanabilmesi 24. haftayı bulacaktır. Ayrıca bebeğiniz bu hafta rahim içini ve kendi bedenini tanımaya başlıyor. Bunu da dokunarak yapıyor. Tat alma duyusunu da kazanmasıyla birlikte beyni ilk öğrenme faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlayacak.

Siz de hamilelikte 11. haftada bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız.

Bebeğiniz gelişmeye devam ettikçe, vücudunun hareketliliği de artıyor. İki hafta içerisinde hareketlerini karnınızda hissetmeye başlayacaksınız. Ayrıca kafa büyüme hızı da yavaşlayacak ve vücut ile kafa oranı arasındaki fark dengelenecektir.

Gebelikte 11. haftada bebeğinizin organları hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor.

Gözündeki iris tabası tam anlamıyla şekillenmeye ve karnının dışında gelişen bağırsakları karın içine doğru çekilmeye başlar. Genital organı biraz daha gelişmeye devam ediyor ama yine de bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için biraz daha zamana ihtiyaç var. Yumruk şekline getirebildiği elleri ve diş etinin altında oluşmaya başlayan dişleri ile gelişimini tamamlamaya devam ediyor. Kemikleri daha da güçlenmeye başlıyor. Ayrıca saç ve tırnakları da çıkmaya ve büyümeye başladı.

Hamileliğin 11. haftasında bebeğinizi ultrasonda daha net görebilirsiniz.

Gebelikte ilk 10 hafta bebeğin gelişimi için en kritik ve hassas olan dönemdir. Ayrıca ilaç ve toksinlere karşı da oldukça hassas olduğu bir dönemdir. 11. haftadan doğuma kadar geçen süre 'Fetal Dönem' olarak adlandırılır. Bebek ve rahim arasında kan dolaşımı başlarken plasenta da görev yapmaya başlar. Kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemleri ve iskelet sistemleri bu hafta itibariyle iyice gelişmeye başlar. Bebeğinizi ultrasonda daha net görebilirsiniz.

Hormonlarınız gebelikte 11. haftada sizi yönetmeye devam ediyor.

Hamilelikte 11. hafta ve sonraki haftalarda saçlarınız ve tırnaklarınız normal süreden daha hızlı uzamaya başlayabilir, şaşırmayın. Değişen hormonlarınız nedeniyle duygusal durumunuz yine değişiklik göstermeye devam edecek. Uyku sırasında ayaklarınıza ve bacaklarınıza kramplar girebilir ve sizi uyandırabilir. Endişelenmenize gerek yok. Bu hormon değerlerinizdeki artış nedeniyle gerçekleşmektedir. Yine midede ekşime, halsizlik, göğüslerde hassasiyet, kabızlık, sinirlilik hali vb. gibi durumlar devam edecektir.

11.Haftalık gebelikte artık her hafta 1 kilo almaya başlarsınız.

Aldığınız bu kiloları direk olarak göğüs ve kalçalarınızda hissedebilirsiniz. Karnınız iyice belirginleşmeye başlar ve insanlar sizin hamile olduğunuzu anlarlar. Gebe kalmadan önce rahminiz 70 gram civarındayken her geçen gün büyüyerek doğum sırasında 1 kg civarına ulaşacaktır. Hacmi ise, normal zamana göre bin kat artacaktır. Gebelikte 11. Haftada karın büyüklüğünüz için endişelenmeyin.Karnınızın büyüklüğü bebeğinizle alakalı olduğu kadar, karnınızın fiziksel yapısıyla da alakalıdır. Sizinle aynı dönemde hamile kalmış birinin karnı sizinkinden büyükse bu konuda endişelenmeyin. Çünkü bebeğinizin gelişimi normalse karnınızın ne kadar büyük olduğu önemli değildir.

Gebelikte 11. haftada sırt ve bel ağrıları yaşayacağınız için krampları önlemek için özellikle potasyum açısından zengin besinler tüketmelisiniz.

Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır.

Hamilelik süresince düzenli egzersiz yapan kadınların, egzersiz yapmayanlara göre toparlanma ve kendine gelme süresi daha kısadır.

Egzersizlerin doktor onaylı birlikte yapılması gerekir. Doktorunuza danışmadan yapacağınız egzersizler, gebeliğinizde sıkıntı varsa bebeğiniz ve sizin için tehlikeli olabilir. Kesinlikle kafanıza göre egzersiz programı oluşturmayın. Mutlaka doktorunuzun onayını alın.

Gebeliğin ilk ayları cinsel isteğinizin azaldığı bir dönem olabilir.

Mide bulantısı, yorgunluk, sık sık uyuma isteği, duygu durum değişikliği vb. durumlar yaşamanız sizi cinsellikten soğutabilir. Bunun hormonal bir durum olduğunu unutmayın.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"