Hamilelik Tarihin Tozlu Raflarına Gömülüyor: Bebekler Artık Anne Karnı Yerine Yapay Rahimde Gelişebilecek

Bir biyoteknoloji firması bebeklerin artık anne karnına ihtiyaç duymadan yapay rahimde gelişebileceklerini söylüyor. Hatta yapay rahimlerde büyüyecek olan bu bebeklerin göz ya da saç rengini seçmek bile mümkün olacak. Peki bu gerçekten doğru olabilir mi? Gelin beraber bakalım!

Çin'de yer alan Suzhou Biyomedikal Mühendisliği ve Teknolojisi Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanları, tıp tarihine geçebilecek bir çalışma gerçekleştirdiler.

Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda yapay zekanın yönettiği yapay bir rahim oluşturmayı başardılar ve bu rahimde bebek geliştirebileceklerini iddia ettiler.

Sistem şu an için yalnızca fareler üzerinde kullanılsa da bilim insanlarına göre ilerleyen dönemlerde bu sistemi insanlar için de kullanabilecekler.

Rahim ortamını birebir şekilde kopyalayan bilim insanları embriyonun yapay rahimde tıpkı anne rahmindeymiş gibi büyümesini sağlayabileceklerini söylüyorlar.

Geliştirilen bu yöntem sayesinde rahmi alınan ya da kısırlık sorunu ile karşılaşan kadınların bebek sahibi olması da sağlanabilecek.

Üstelik bu sistem sayesinde anne rahmindeki gelişebilecek hastalık riskleri de ortadan kalkacak. Çünkü sistem, embriyoyu her an takip edecek.

Yapay zeka sayesinde embriyonun sağlıklı büyümesini sağlayabilecek olan bilim insanları bu sistem sayesinde artık kadınların hamile kalmak zorunda kalmayacağını iddia ediyor.

Bilim insanlarının geliştirdiği yapay rahim ile ilgili dikkat çeken bir başka detay ise insan embriyosunun rahim dışında uzun süre tutulmasının yasak olması. Bu yasak bilim insanlarını durdurmak zorunda kalıyor ve bu nedenle şu anda sistem yalnızca fareler üzerinde deneniyor.

Bu durum da çalışmanın insanlar üzerinde etki gösterip göstermeyeceğini belirsiz hale getiriyor.

Ancak önümüzdeki dönemlerde durumlarda değişiklik olabileceği ve bilim insanlarının yapay zeka ile embriyo geliştirebileceği de söylentiler arasında.

Bilim insanları yapay zeka ile üretilen rahim ortamının yalnızca hastalıklara karşı değil başka birçok duruma karşı da koruyucu görev göreceğini düşünüyorlar.

Örneğin, yapay rahim sayesinde başta düşük olmak üzere üreme ile ilgili pek çok olumsuzluğun üstesinden gelinebileceği bilim insanları tarafından düşünülüyor.

Aynı zamanda yapay rahimde büyüyen bebeklerin saç ve göz rengi, boy uzunluğu ya da zeka seviyesi gibi özelliklere ebeveynler karar verebilecek.

Yapay rahimde büyüyen bebeklerin kalp atışları, ateşleri, kan basınçları gibi hayati fonksiyonları da yine yapay zeka tarafından takip edilecek. Ancak bu özelliklere karar vermek isteyen ebeveynlerin yüksek bir fiyat ödemesi gerekecek.

Büyük bir hızla gelişen teknoloji yakın bir süreçte tıp dünyasında büyük yeniliklerin kapısını aralayacak gibi görünüyor.

Projenin üretimini gerçekleştiren bilim insanları da teknolojik olarak bu projeyi hayata geçirebileceklerini düşünüyorlar. Projenin hayata geçmesi için ise ülkelerin mevzuatlarında değişikliklere gidilmesi gerekebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kilo Vererek Vücutlarını ve Hayatlarını Tamamiyle Değiştiren Kişilerden Hepimizi Dumur Eden 15 Fotoğraf
Alizade Kimdir? Rap Müzik Şarkıcısı Asya Alizade Neden Gözaltına Alındı?
Dünyanın En Uzun Burunlu Hayvanı 'Proboscis Maymunu' Hakkında Küçük Çaplı Şok Geçirtecek Bilgiler!

Popüler İçerikler

Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
YORUMLAR
28.05.2023

Yıllar evvel yapay zekalı humanoid robotlarla evlenme konusunu epey bir kafama takmıştım. Hatta bu süreçte robotlarla evlenen insanlarla da tanışma fırsatım olmuştu.. Özellikle Çin'de evlenmek çok masraflı olduğu için insanlar robotlarla evlenmeyi tercih ediyor ve orada bu teknoloji acayip gelişmiş durumda.. İşte o sıralarda bu konuyu da duymuştum, robotların yapay rahimle hamile kalması üzerinde çalışıldığını.. Bu çalışma aslında insanların değil, insanlarla evlenen robotların hamile kalabilmesi ile alakalı daha çok.. Bundan beş sene önce orta halli bir araba fiyatına yapay zekalı humanoid bir robot satın alınabiliyordu. Ama şimdi muhtemelen ev fiyatı olmuştur.. Yani bu gidişle bırak gerçeğiyle evlenmeyi, baba olmayı, robotla bile evlenemeyeceğiz azizim.. Evi kedi doldurup, yaşar gideriz artık yapacak bir şey yok 😻😹😻😹😻😹😻

28.05.2023

ay hadi inşallah ya, en geç 10 seneye olsun bu lütfen. doğurmak da hamilelik de iğrenç, hiç vücudumu bozamam. zaten bu devirde hala ilkel hayvanlar gibi hamile kalmamızın normal görülmesi kadınların canının kıymeti olmadığı için. erkekler hamile kalsa 1900lü yıllarda bile bu sorunu çözmeye çalışırlardı.

30.05.2023

İlkel hayvanlarmı? 35. Yüzyılda yaşamıyoruz 🤣

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ