Hamilelik Sürecinde Hafta Hafta Dikkat Etmeniz Gereken Beslenme Alışkanlıkları Rehberi

Düzenli beslenmek yaşamın her alanında oldukça önemlidir ancak karnınızda sizinle birlikte büyüyen bir bebek varsa beslenme şekliniz çok daha önemli hale gelir. Çünkü sizin beslenme düzeniniz bebeğinizin ömür boyunca nasıl bir beslenme düzenine sahip olacağı konusunda etkili olur. Peki, hamilelik döneminde nasıl beslenmelisiniz ve beslenme sırasında nelere dikkat etmelisiniz? Sizler için anlattık...

UYARI: Doktorunuza danışmayı unutmayın!

Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında annelerin yetersiz beslenmesi, anne ve bebek ölümlerinin en büyük nedenlerinden biridir.

Annelerin hamilelik öncesi ve sırasındaki beslenme düzeyi bebeğin sağlığını, beyin gelişimini ve ağırlığını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu nedenle sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmek için annelerin hamilelik dönemindeki beslenmesine dikkat etmesi gerekir.

Her anne adayının beslenme düzeni farklı ve kişiye özel olmalıdır. Çünkü beslenme listeleri belirlenirken annelerin boyları, kiloları gibi kişisel bilgiler göz önünde bulundurulur.

Genel olarak bakıldığında hamilelik döneminde protein, kalsiyum, folik asit, A ve B12 vitamininin yeterli düzeyde alınması gerekir. Hamilelik döneminde beslenme programı oluşturulurken mutlaka organik besinlere yer verilmelidir.

Gebelik döneminde tüketilmesi gereken besinlerden biri de mutlaka süt ve süt ürünleri olmalıdır.

Her gün düzenli şekilde tüketilen bir bardak sütün ya da bir kase yoğurt ve peynirin hem anne hem çocuk gelişiminde büyük faydaları vardır.

Hamileliğin ilk aylarında yapılan beslenme bebeğin beslenme düzeninin temelini oluşturur ve bu nedenle ilk aylarda tüketilen besinlerin önemi oldukça büyüktür.

Birçok anne adayı gebeliğin ilk dönemlerinde mide bulantısı ve kusma gibi problemler yaşarlar. Bu problemleri en aza indirmek için sabahları galeta, leblebi ve ekmek gibi besinler tüketmek faydalı olabilir. Aynı zamanda hamileliğin ilk aylarında asitli içeceklerden mutlaka uzak durulmalı ve su tüketimi artırılmalıdır.

Sebze ve meyve gibi besinlerin sindirimi diğer besinlere göre biraz daha zordur. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarında bu besinlerden biraz uzak durmak daha faydalı olabilir.

Sebze ve meyve gibi besinler yerine protein ağırlıklı besinler tüketmek daha iyi olabilir. Gebeliğin ilk aylarında uzak durulması gereken besinlerden biri de kafein içerikli besinlerdir. İlk aylarda kafein yerine su, tahıl ya da folik asit ağırlıklı besinlere yönelmek gerekir.

Hamileliğini ilk aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında şunlar sayılabilir;

  • Brüksel lahanası

  • Nohut

  • Fındık, ceviz

  • Ispanak, marul, maydanoz

  • Brokoli, pancar, kırmızı biber

  • Süt, peynir, yoğurt

  • Balkabağı, portakal, incir

  • Kırmızı et, tavuk

Ortalama 40 hafta süren hamilelik döneminde beslenme düzeni nasıl olabilir? Gelin hafta hafta nasıl beslenilmeli birlikte bakalım!

1 ve 2. hafta: Gebeliğin ilk iki haftasında mutlaka folik asit tüketilmelidir. Çünkü folik asit bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde büyük rol oynar. Aynı zamanda gebelik döneminde yeterli folik asit kullanımı ayrık omurilik hastalığının önüne geçilmesine de yardımcı olur.

3. hafta:

Gebeliğin üçüncü haftasında en çok C vitamini tüketilmesi gerekir. C vitaminini yeterli düzeyde tüketmek anne ve bebeğin kolajen ihtiyacını karşılar ve bağışıklığı kuvvetlendirir. 

Gebelik döneminde C vitamini almak için portakal, çilek, limon, ananas, bezelye, kivi, domates gibi besinler tüketilebilir.

4. hafta:

Gebeliğin dördüncü haftasında kalsiyum ağırlıklı besinlere yönelmek gerekir. Kalsiyum içerikli besinler bebeğin diş ve kemik gelişiminde büyük öneme sahiptir. Bağışıklık sisteminin de kuvvetlenmesini sağlayan kalsiyum içerikli besinler arasında ıspanak, lahana, kuru fasulye, brokoli, bamya ve patates gibi besinler yer alır.

5. hafta:

Gebeliğin beşinci haftasında potasyum açısından zengin besinler tüketilmelidir. Potasyum içerikli besinler vücudun sıvı seviyesini yükseltir ve kan basıncının da düzenlenmesine yardımcı olur. 

Potasyum içerikli gıdalar arasında kuru fasulye, patates, pancar, yoğurt, muz, avokado, somon, istiridye, ıspanak ve portakal gibi besinler bulunur.

6. hafta:

Gebeliğin altıncı haftasında B12 içerikli gıdalara yönelmek gerekir. B12 vitamini vücutta demir ve kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur ve gebelik döneminde oluşabilecek halsizlik gibi problemlere karşı da fayda sağlar. 

B12 vitamini içeren besinler arasında kırmızı et, tavuk, balık, karides, midye, süt, yoğurt, yumurta ve peynir yer alır.

7. ve 8.hafta:

Hamileliğin yedinci haftasında iyot yönünden zengin olan karides, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tavuk ve kabak gibi gıdalar tüketilmesi gerekirken sekizinci haftada ise dokosaheksaenoik asit yönünden zengin olan ton balığı, ceviz, soya fasulyesi, keten tohumu gibi gıdalara yönelmek gerekir.

9 ve 10. hafta:

Hamileliğin dokuzuncu haftasına gelindiğinde B6 vitamini içeren tavuk, somon, peynir, nohut, muz ve avokado gibi besinler tüketilmelidir. Bu besinler bebeğin sinir ve beyin gelişiminde büyük etkiye sahiptir. 

10. haftada ise lif açısında zengin besinlere yönelmek gerekir. Bu besinler hamilelik şekerinin önlenmesine ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Lif açısından zengin besinler fasulye, mısır, barbunya, bulgur, mercimek ve taze fasulye gibi gıdalardır.

11 ve 12. hafta:

Gebeliğin 11. haftasına gelindiğinde A vitamini almaya özen gösterilmelidir. A vitamini içerikli besinler bebeklerin cilt, göz ve kemik gelişimine katkıda bulunurlar. A vitamini beyaz peynir, alabalık, tereyağı, peynir gibi besinlerin içerisinde bulunur. 

12. haftaya gelindiğinde ise D vitamini alınması gerekir. D vitamini bebeğin kemik gelişimini destekler ve kas hastalıklarının da önüne geçer. D vitamini balık, mantar, yoğurt, süt, yumurta ve kefir gibi besinlerin içerisinde bulunur.

15 ve 16. hafta

Gebeliğin 15. haftasında B1 vitamini sık sık alınmalıdır. B1 vitamini bulgur, mısır, böbrek, et, süt, nohut gibi besinlerin içerisinde yer alır ve bebeklerin beyin gelişimine katkı sağlar. 

16. haftada ise çinko alımı yapılmalıdır. Çinko bebeklerin genetik yapılarının oluşmasında ve bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesinde fayda sağlar. Çinko içerikli besinler ise  istiridye, kırmızı et, kümes hayvanları, yengeç, ıstakoz, kahvaltılık gevrekler, fasulye, fındık ve süt ürünleridir.

17 ve 18. hafta:

Gebeliğin 17. haftasına gelindiğinde annelerin K vitamini içerikli besinler tüketmesi gerekir. K vitamini içerikli besinler arasında bezelye, fındık, ceviz, çilek, kaju, brokoli gibi besinler bulunur ve bu besinler doğumu engelleyecek sorunların önüne geçer. 

18. haftada ise  A provitamin karotenoidleri yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. Bu besinler bebekleri hücresel hasarlara karşı korur. A provitamin karotenoidleri kayısı, süt, lahana, brokoli, yumurta ve havuç gibi besinlerde bulunur.

19 ve 20. hafta:

Hamilelik döneminin on dokuzuncu haftasında B3 vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek önemlidir. B3 vitamini vücutta bulunan karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmekte önemli bir role sahiptir. B3 vitamini arpa, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, fasulye, mercimek, fındık, narenciye, avokado ve muz gibi besinlerde bol miktarda bulunur.bulunur.

20. haftaya gelindiğinde demir yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir çünkü demir içerikli besinler annenin ve bebeğin organlarına oksijen aktarımını sağlar. Demir soya fasulyesi, kuru fasulye, bezelye, barbunya, kuru erik, kuru üzüm, kayısı, kuşkonmaz, karahindiba, pazı, yumurta sarısı gibi besinlerin içeriğinde bulunur.

21 ve 22. hafta:

Hamilelik döneminin yirmi birinci haftasına gelindiğinde fosfor yönünden zengin besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Fosfor içerikli besinler süt, yoğurt, yumurta, çikolata, mısır ekmeği, kepekli pirinç, fasulye, bezelye, badem, pastırma, salam, sarımsak, patates ve kabak çekirdeği olarak sıralanabilir.

Yirmi ikinci haftaya gelindiğinde ise protein yönünden zengin besinlerin kullanılması gebeliğin sağlıklı ilerlemesi için önemlidir. Bu besinler bebeğin organ gelişimine büyük ölçüde katkı sunar. Protein kırmızı et, peynir, ton balığı, somon balığı, tavuk, ıspanak, mısır, brokoli, fındık, fıstık ve badem gibi gıdalar protein yönünden zengindir.

23 ve 24. hafta:

Hamilelik döneminin yirmi üçüncü haftasında sodyum yönünden zengin besinlere yönelmek gerekir. Sodyum, vücudun ısısını kontrol altına alıp vücutta artan sıvının dengelenmesini sağlar. Hamsi, karides, füme et, pastırma, jambon, turşu, zeytin, soda, ekmek, pizza, makarna, yumurta sarısı, ceviz ve tuzlu fındık gibi besinler sodyum içerikli besinlerden bazılarıdır.

24. haftada ise E vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek hamilelik zehirlenmesinin önüne geçer. E vitamini zeytinyağı, ayçiçek yağı, kuru yemişler, soya fasulyesi, avokado, buğday ve yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunur.

25 ve 26. hafta:

Gebeliğin 25.haftasında manganez içerikli besinleri tüketmek önemlidir. Manganez, karbonhidratları ve aminoasitleri parçalamak için büyük öneme sahiptir. Yulaf, buğday, çam fıstığı, fasulye, nohut, esmer pirinç, ananas, ıspanak, kabak çekirdeği, kuru üzüm ve yeşil çay gibi besinlerin içerisinde bulunur.

26. haftada selenyum yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. Selenyum balık, jambon, dana eti, hindi, tavuk, çökelek ve yumurta gibi besinler içerisinde bulunur.

27 ve 28.hafta:

Gebeliğin 27. haftasında B7 vitamini tüketmek bebeğin büyürken hücrelerinin bölünmesine engel olur. B7 vitamini balık çeşitleri, somon balığı, çilek, baklagiller, yumurta, mantar gibi besinlerin içerisinde bulunur.

28. haftada Omega 3 yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. Bu besinler somon, tuna, uskumru, ceviz, fındık, kırmızı et, yumurta ve soya olarak sıralanabilir.

30 ve 31.hafta:

Gebeliğin 30. haftasında kolin yönünden zengin olan kinoa, mantar, nohut, yumurta, havuç gibi besinleri tüketmek gerekir. Bu besinler bebeklerin hafıza gelişimleri için önemlidir. 

Gebeliğin 31. haftasında ise bol bol su tüketilmesi gerekmektedir.

32 ve 33. hafta:

32. haftada yine protein ağırlıklı besinler tüketilmesi gerekir. Gebeliğin 33. haftasına gelindiğinde ise B2 vitaminin alımına önem verilmelidir. Bu vitamin peynir, badem, yumurta, ekmek, ada çayı gibi gıdaların içerisinde bulunur.

34 ve 35. hafta:

Hamileliğin 34. haftasında folik asit içerikli gıdalara yönelmek gerekirken 35. haftada ise molibden yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atan molibden yoğurt, buğday gevreği, patates gibi besinlerin içerisinde bulunur.

36 ve 37. hafta:

Gebeliğin 36. haftasında artık sonlara doğru yaklaşırken demir içerikli gıdalar tüketmek gerekirken 37. haftada kalsiyum içerikli gıdaların tüketiminin artırmak gerekir.

38 ve 39. hafta:

Hamileliğin 38. haftasında Omega 6 içeren besinlerin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu besinler arasında ceviz, fıstık ezmesi, kaju ve badem gibi gıdalar yer alır. 

39. haftada ise bakır içerikli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Bakır içerikli besinler istiridye, ıspanak, lahana ve bitter çikolata olarak sıralanabilir.

Gebeliğin 40. haftasına gelindiğinde ise lif açısından zengin içerikli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Hamileyken Tekrar Hamile Kalınabilir mi?
Türkiye'de İlk! Bir Bebeğe Hamileyken Tekrar Hamile Kaldı
Annelik ve Hamilelikle İlgili Yaptığı Paylaşımla İnsanları İkiye Bölen Sosyal Medya Kullanıcısı

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
20.11.2024

Lütfen bu gönderiyi kaldırın!!! Çok yanlış bilgiler var; hamilelik döneminde karides, midye, ton balığı ve dip balıkları yüksek civa içerdiğinden kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Sevgili hamişler beslenme ile bilgileri doktorunuza ya da diyetisyenine danışın ki ne kendinizin ne de bebeğinizin canını tehlikeye atmayın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ