Hamilelik Sürecinde Bırakın Yemeyi Yanından Bile Geçilmemesi Gereken 13 Yiyecek

Hamilelik sürecinde anne adayları yeme-içmelerine çok dikkat eder. Bebeğin beslenmesi gelişimi için oldukça önemlidir. Peki hamilelikte hangi yiyecekler yenilmemelidir? Hangi yiyecekler hamilelere zarar verir? İşte bu soruların yanıtı içeriğimizde...👇

*Önemli not: Bu içerik tamamen bilgilendirme amaçlıdır, gebelik döneminde yenilmemesi gereken yiyecekler için muhakkak kendi doktorunuza danışınız.

1. Şarküteri ürünleri. İşlem görmüş sucuk, salam, sosis gibi etlerde mikrop oluşumu çok yaygındır. Aynı zamanda bu yiyecekler yüksek sodyum içerir. Bu da gebelerde şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sistemini zorlayan rahatsızlıklara yol açar.

2. Çiğ süt, çiğ peynir gibi pastorize edilmemiş süt ürünleri. Çiğ sütün içinde listeria gibi zararlı bakteriler bulunur. Bu sebeple çiğ süt ürünleri tüketilmemelidir.

3. Az pişmiş ya da çiğ yumurta. Çiğ yumurtalarda salmonella bakterisi bulunabilir. Bu sebeple yumurta iyice pişirilmelidir.

4. Çiğ ya da az pişmiş kırmızı ya da beyaz et. İçerisinde milyon bakteriyi bulundurmasının yanı sıra aynı zamanda gıda zehirlenmesine sebep olabilir.

5. Haddinden fazla ciğer tüketimi de risklidir. Ciğer A vitamini açısından çok zengin bir besindir, bu sebeple fazla tüketimi doğum kusurlarına yol açabilir.

6. Cıva oranı yüksek deniz ürünleri. Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.

7. Kutu meyve suları ve asitli içecekler. Asitli, çok şekerli, yapay kutu meyve sularını hamilelik süresince içilmemelidir.

8. Bitki çayları. Doktor onayı ve izni olmadan kendi isteğinize göre bitki çayı tüketmemelisiniz.

9. Kafein de riskli içecekler arasında. Kafeinin fetüsün gelişimini kötü etkileyen bir bileşen olduğu düşünülüyor. Ancak doktor kontrolünde ve izniyle kafein tüketilebilir.

10. Yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren ürünler. Pastalar, kekler, börekler, çörekler, poğaçalar her ne kadar çok sevilse de içerdikleri beyaz un ve şeker yüzünden hamilelerin yememesi gerekenler arasında. Kalitesiz kalorilerin kaynağı şeker ve basit karbonhidratlar gebeye ve bebeğine hiçbir yarar sağlamaz.

11. Çok tuzlu yiyecek ve içecekler. Turşular, cipsler soya sosları gibi aşırı miktarda sodyum içeren yiyecekler hamileler tarafından tüketilmemelidir.

12. Kızartmalar. Kızartma yapmak için genellikle trans yağ içeren bitkisel yağlar kullanılır. Bu tür yağlarla hazırlanan besinler tüketmek kolesterol seviyesini de olumsuz bir şekilde etkiler. Ayrıca tip 2 diyabet de sürekli kızartılmış gıda tüketen kişilerde daha çok görülür.

13. Abur cuburlar, fast-foodlar, GDO'lu gıdalar kısacası hazır alınan tüm yiyecekler. Paketlenmiş ve hazır gıdalar bolca kimyasal ve kanserojen madde içerirler. Ayrıca hamilelikte GDO'lu gıdalarla beslenildiği takdirde bebek fazla kilolu ve gelişim bozukluğu ile doğabilir. Üstelik ileriki dönemlerde zayıf bağışıklık sistemi ve obeziteyle de mücadele etmek zorunda kalabilir.

Birbirinden Lezzetli Tarifleri ve Oldukça İlginç Tarihleriyle Türkiye'nin 81 İlinden Tam 81 Adet Yöresel Yemek
Dünyanın Dört Bir Yanından Ölmeden Önce Denenmesi Gereken Birbirinden Enteresan ve Lezzetli Yemekler
11 Ay Boyunca Hasretini Çektiğimiz Ramazan Pidesi Neden Sadece Ramazan Ayında Yapılır?

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
59 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Kerem Aktürkoğlu Benfica Tarihine Geçti
Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!
YORUMLAR
13.04.2022

Ne yiyebileceklerini yazmak daha kolaymış.

13.04.2022

Çocuk yapmamak için bir sebep daha. :D

13.04.2022

Çimen yesin hamileler, o kaldı bir tek çünkü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ