Hamilelik Öncesi Folik Aside Ne Zaman Başlanmalı?

Gebelik döneminde alınan yeterli folik asit, bebeklerin sinir sistemi anomalileri riskini büyük oranda azaltırken eksikliği durumunda bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde hasarlara sebep olmaktadır. Gebelik planı olan ya da hamile kalabilecek kadınlar folik asit kullanımına gebeliğin erken evrelerinde başlamaları gerekir. Bu süreçte alınan folik asit takviyeleri ile bebekte oluşabilecek bazı kusurlar ortadan kaldırılabilir. Peki, hamilelik öncesi folik asite ne zaman başlanmalı? İşte tüm detaylar…

Folik asit herkes için önemlidir, ancak hamilelik düşünen kadınların şiddetle almaları önerilen bir vitamindir. gebelikte yeterli folik asit kullanımı nörol tüp defekti olan anomali riskini azaltmaya yardımcı olur. Nörol tüp; meningomyeloseş , defeklerispinabifida ve ananssefali gibi omurilik ve beyin ile ilgili gelişim bozuklarını kapsar. Gebelik planı olan kadınların hamilelik öncesi süreçte bu vitaminden yeteri kadar faydalanabilmeleri için doktorun önerdiği dozda ve sürede folik asit takviyesi almaları önerilir. İşte hamilelikte folik asite ne zaman başlanmalı? Sorusunun yanıtları…

Hamilelik Öncesi Folik Aside Ne Zaman Başlanmalı?

Doğum kusurları hamileliğin ilk 3-4 haftasında meydana gelebilir. Bu açından bebeğinizin beyni ve omuriliğinin geliştiği erken aşamalarda folik ait alınması önemlidir. Hamilelik düşünen kadınların gebe kalmadan 3 ay önce folik asite başlamaları önerilir. Böylelikle spina bifida gibi çeşitli nörol tüp kusurlarına karşı gereken koruma sağlanır. Doktorunuz gebeliğin 12. Haftasına kadar folik asit takviyesi almanızı önerebilir. 

Genellikle önerilen doz 400 mikrogram folik asit takviyesidir. Sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu folik asit miktarını bu süreçte yalnızca yiyeceklerden almanız mümkün değildir. 400 mikrogramlık bir folik asit takviyesi ve sağlıklı bir beslenme programı bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Folik Asidin Yan Etkileri Var Mı?

Folik asit, normalde pek çok gıdada bulunan bir vitamindir. Özellikle bezleye, kuru fasulye, mercimek, turunçgiller ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde yüksek oranda folat bulunur, folik asit doğal yollarla alındığı takdirde vücutta yan etkiye sebep olmaz fakat takviye formunda kullanılan folik asit, kızarıklık ve kabarık gibi reaksiyonlara sebep olabilir. Bazen nadiren kusmaya da sebep olabilir. Bu açıdan Hamilelik planı olan kadınlar da dahil tüm folik asit kullanacak kişiler alacakları takviyeleri doktorunun belirttiği dozda kullanması gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Folik Asit Nedir? Folik Asitin Faydaları Nelerdir?
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? Folik Asit İçeren Sebze ve Meyveler Nelerdir?

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!