Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Çalışma hayatını sonlandıran sigortalı kişilere, işsiz kaldıkları dönem boyunca devlet tarafından belirli bir miktar maddi destek sağlanır. Bu desteğe işsizlik maaş denilir. İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin yeni bir iş bulana kadar yaşamanı daha kolay bir şekilde sürdürebilmesi için verilir. Bu maaş, aynı zamanda bir sigorta görevi görür. İşsizlik maaşının miktarı asgari ücret ile orantılıdır.  Ancak kişilerin bu destekten yararlanabilmesi için kanunlarca belirlenmiş  bazı şartları sağlaması gerekir. Peki hamilelik nedeniyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşte detaylar...

İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun'daki yönetmelikler ile açıklanmıştır. İşsizlik maaşından tüm sigortalı çalışanlar yararlanabilir. Sigortalı olarak çalışmamış kişilere işsizlik maaşı verilmez. Ayrıca kişi kendi isteği ya da kusuru dışında işsiz kalması durumunda işsizlik ödeneğinden faydalanabilir. Aynı zamanda  hizmet günü akdi, işsizlik sigorta primlerinin ödenmesi gibi daha pek çok koşul bulunur. İşsizlik maaşının miktarı, işçinin çalıştığı son 4 ayda aldığı asgari ücrete göre belirlenmiştir. Hamilelik nedeniyle işten ayrılanların işsizlik ödeneğinden faydalanıp faydalanamayacağı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hamilelik döneminde olan işçinin, işten çıkarılması geçerli bir neden değildir. Yani kişi, hamile olduğu için işten çıkarılamaz. Ancak hamile işçinin iş gücünde performans düşüklüğü yaşaması durumunda işveren kişiyi işten çıkarılabilme hakkına sahiptir. Bu fesih durumu geçerli sayılır. 

Hamile işçi, işveren tarafından çıkarılırsa ve işsizlik ödeneği için belirlenmiş şartları da sağlamış olursa işsizlik ödeneğinden faydalanabilir. Bu şartlardan en önemlisi sigorta priminin ödenmiş olmasıdır. İşçinin işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre sigorta priminin ödenmiş olması gerekir. Aynı zamanda işsizlik maaşından faydalanmak isteyen işçinin, işten çıkarılmadan önce 120 gün hizmet akdine tabi olması da önemlidir. İşsizlik ödeneğinden yararlanacakların işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR'a online ya da şahsen başvurması gerekir.

Hamilelik nedeniyle kendi isteği ile işten çıkan kişi, işsizlik ödeneğinden kesinlikle faydalanamaz. Ancak hamilelikten dolayı işten ayrılmak isteyen kişilerin daha birçok hakları vardır. Eğer hamilelik döneminde ciddi bir sağlık problemi yaşıyor ve çalışma şartları gebeliğe uygun değilse işten ayrılabilir. Süreli fesih adı verilen bu durum, hem işveren hem de işçi için bir haktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Ücretsiz İzin Süresi Ne Kadardır? Çalışan Kaç Gün Ücretsiz İzine Çıkabilir?
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?
Bir Yıllık Çalışma Süresi Dolmamış İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var mıdır?

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi