Hamilelik döneminde olan işçinin, işten çıkarılması geçerli bir neden değildir. Yani kişi, hamile olduğu için işten çıkarılamaz. Ancak hamile işçinin iş gücünde performans düşüklüğü yaşaması durumunda işveren kişiyi işten çıkarılabilme hakkına sahiptir. Bu fesih durumu geçerli sayılır.
Hamile işçi, işveren tarafından çıkarılırsa ve işsizlik ödeneği için belirlenmiş şartları da sağlamış olursa işsizlik ödeneğinden faydalanabilir. Bu şartlardan en önemlisi sigorta priminin ödenmiş olmasıdır. İşçinin işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre sigorta priminin ödenmiş olması gerekir. Aynı zamanda işsizlik maaşından faydalanmak isteyen işçinin, işten çıkarılmadan önce 120 gün hizmet akdine tabi olması da önemlidir. İşsizlik ödeneğinden yararlanacakların işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR'a online ya da şahsen başvurması gerekir.
Hamilelik nedeniyle kendi isteği ile işten çıkan kişi, işsizlik ödeneğinden kesinlikle faydalanamaz. Ancak hamilelikten dolayı işten ayrılmak isteyen kişilerin daha birçok hakları vardır. Eğer hamilelik döneminde ciddi bir sağlık problemi yaşıyor ve çalışma şartları gebeliğe uygun değilse işten ayrılabilir. Süreli fesih adı verilen bu durum, hem işveren hem de işçi için bir haktır.