Hamilelik Hakları Nelerdir?

Kadın çalışanların birçok hakkı bulunmaktadır. Bunlar doğum öncesi hamilelik, doğum sonrası, süt izni gibi haklardır. Hamilelik durumu olan işçiler, diğer işçilere göre daha farklı şartlarda çalıştırılmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü ile yapılan sözleşmelerle kadın işçilerin hakları yasalarla korunmaya alınmıştır. Hamile kadınların hem çalışma koşulları hem izin günleri bu yasalarla belirlenmiştir. İşçi hangi kuruma bağlı olursa olsun, İş Kanunu'na göre tüm bu haklardan yararlanabilmektedir. Ayrıca gebelik izinleri, çoğul gebelik ya da tek gebeliğe göre de değişiklik gösterir. Peki, hamilelik hakları nelerdir? İşte detaylar...

Hamilelik süreci kadınlar için hem fiziksel hem de ruhsal olarak oldukça önemli bir dönemdir. Kadın çalışanların en doğal haklarından biri olan hamilelik hakları, kişinin sağlık durumuna göre esneyebilmektedir. Kişiler bu haklarından faydalanabilmek için işverene bildirim yapmak zorundadır. Gebelik sürecinin başladığı günden itibaren  hazırlanan doktor raporu ile birlikte tüm bu haklardan yararlanabilirler. Kadınların en doğal haklarından biri olan hamilelik hakları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Hamilelik Hakları Nelerdir?

Hamilelik hakları, kadın çalışanların en önemli haklarından biridir. Bu haklar yasalarda doğum öncesi haklar olarak da geçmektedir. Gebelik hakları, kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda doğumdan sonra da kişilerin bu hakları devam etmektedir. Hamilelik hakları ise şunlardır:

  • İş Kanunu'nun 74. maddesine göre kadın çalışanlarından doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 olmak üzere toplamda 16 hafta izin günleri bulunur. Çoğul gebelik durumunda 8 haftanın üzerini doğumdan önce kullanmak şartıyla, iki hafta daha da eklenir.

  • Hamile olan işçinin günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılması yasaktır. Aynı zamanda diğer işçilere göre gebe çalışanlar gece çalıştırılamaz.

  • Sağlığını riske atmamak için hafif işlerde çalışmak isteyen bir gebe işçinin ücretinden kesinti yapılması yasaktır.

  • Gebelik süreci 40 hafta olduğuna göre hamile işçi 32. haftadan sonra izne çıkabilir. 

  • Hiçbir hamile kadın doğuma kadar çalıştırılamaz. Ancak ''37. haftaya kadar çalıştırılmasında herhangi bir sakınca yoktur'' ibaresinin bulunduğu doktor raporu ile çalışabilirler. Bu durumda ise kişinin kullanmadığı izinler, doğumdan sonraki izinlere eklenir.

  • Hamilelik sürecindeki işçinin periyodik kontrolleri içinde ücretli izin verilebilmektedir.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!