Hamilelik Döneminin Ortak Derdi Kasık Ağrısı: Nedir? Neden Olur? Kasık Ağrısı Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kasık ağrısı gebeliğin ilk aylarından itibaren başlama olasılığı olan neredeyse çoğu hamile kadının yaşadığı bir durumdur. Genellikle hamile kadınların tamamında yaşandığı için normal bir süreç olsa da bazı durumlarda risk taşıdığı anlar da olur. Rahimde meydana gelen değişiklikler, bebeğin oluşumu dolayısıyla ortaya çıkan bu ağrıları geçiren kalıcı bir çözüm yoktur ancak hafifletici yöntemler bulunur. 

Kasık ağrısı nedir? Neden olur? gibi soruların yanıtlarına ve dikkat edilmesi gereken noktalara bu içerikte yer verdik. Kasık ağrısı çekiyorsanız yapabileceğiniz en doğru hareket doktorunuza danışıp buna göre davranmak olacaktır çünkü kasık ağrısı normal olabildiği gibi bazı zamanlar vücutta riskli olaylara neden olabilir. Bu yüzden de riskleri de göz önünde bulundurarak doktora görünmekte fayda var.

Kasık bölgesinde meydana gelen ağrılar neredeyse çoğu hamile kadında meydana gelir. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren kasık ağrıları başlayabilir ve hamilelik boyunca kişiden kişiye göre zaman zaman artabilir ya da azalabilir.

Kasık ağrısının nedenlerinden birisi rahmin bebek için büyümeye başlamasıyken diğer nedenlerinden birisi de eklemlerin yumuşayarak gevşemeye başlamasıdır.

  • Bir diğer nedeni ise doğuma yaklaştıkça ortaya çıkan Braxton Hicks ağrılarıdır. Braxton Hicks ağrıları bir nevi doğuma hazırlık ağrılarıdır. Bu ağrı rahim ağzının yumuşamasına, kısalmasına ve açılmasına neden olarak doğum anını kolaylaştırma da yardımcı olur.

Round ligament ağrısı ise hamileliğin 3. ve 4. haftasında hissedilebilen ağır ve keskin ağrıdır. Rahmin büyümesine karşı gelişen bu ağrı karında veya bağırsaklarda bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

Hamilelikte yaşanan kasık ağrıları normal olabildiği gibi bazı riskli durumlara da yol açabilir. Preeklampsi, idrar yolu enfeksiyonu, dış gebelik bu riskler arasında yer alır.

  • Preeklampsi: Gebelikte görülen anne ve çocuğa zarar verebilen bir zehirlenme yaşama durumudur. 

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Şiddetli karın ağrısına neden olabilir ve kolayca tanısı konur. Erken doğumu tetikleyebileceği için erken tedavisi önemlidir. 

  • Dış Gebelik: Rahim içerisinde değil tüpte ilerleyen durumlar dış gebelik olarak adlandırılır. Dış gebelikte de şiddetli kasık ağrıları belirtiler arasındadır. 

  • Düşük Riski: Şiddetli kasık ağrıları normal olabildiği gibi bazı zamanlar düşük riski de taşır.

  • Dolayısıyla bu belirtilerden birisinde bile bir doktora görünmekte fayda vardır çünkü bu belirliler olmasa bile apandis, safra kesesi iltihabı, mide ülseri gibi sorunlar meydana gelebilir.

Kasık ağrısı gebelik sonucu görüldüğü için ağrısını geçirebilecek geçici bir çözüm yolu yoktur ancak bazı yöntemlerle geçici olarak geçirmek ya da ağrıyı hafifletmek mümkün.

  • Bol su içip rahat bir pozisyonda oturmak,

  • Bolca uyuyup uzanmak ve kısa yürüyüşlerde bulunmak, 

  • Karın bölgesini sikan kıyafetlerden uzak durmak ve ayakları sıcak tutmak kasık ağrılarını hafifletme yöntemlerinden bazılarıdır.

Bebeğin büyümesiyle birlikte meydana gelen bir acıdır ve durup dinlenmek kasık ağrısına iyi gelen yöntemler arasında yerini alır.

  • Dik durarak, pozisyona önem vermek ağrıyı azaltırken vücudu esnetmeye çalışmak, ileri doğru uzanmak ağrıları arttırabilir. 

  • Bacakların arasına yastık koyarak bir tarafa doğru dönerek yatmak acıyı hafifletir. 

  • Hamilelik yogası yapmak ve kasık bölgesine hafif masajlar yapmak da kasık ağrısına iyi gelir.

Hamilelikte ağrıyı gidermek için bazı doğru bilinen yanlışlara da başvurulabiliyor.

  • Bitki çaylarının ağrıları giderme, stresi azaltma gibi etkileri vardır ancak bazı çaylar gebelik durumunda içildiği takdirde riskli olabilir. Bu yüzden de bitki çaylarını içmeden önce doktorunuza danışmakta fayda var. 

  • Karına ağrı ile birlikte baskı uygulamak hem ağrıyı dindirmez hem de bebeğin sağlığını riske atabilir. 

  • Doktora danışmadan ağrı kesici almak ve karın bölgesine sıcak su torbası koymak ya da kasık bölgesine sıcak uygulamada bulunmak da ağrıyı hafifletme konusunda yanlış bilinen yöntemlerden bir tanesidir.

Kasık ağrılarının geçici bir çözümü yoktur ancak gebeliğin 4. haftasından itibaren şiddetlenen ağrılar 5. ve 7. aylar arasında hafifler. Fakat doğuma yakın tekrardan artabilir.

  • Kasık ağrıları fiziksel durumlardan dolayı meydana geldiği için ağrıların şiddet durumu zaman değişebilir ve kişiden kişiye göre farklı reaksiyonlar gösterebilir. 

  • Farklı özellikler gösterebileceği için de kasık ağrılarında yapılabilecek en iyi yöntem doktora danışıp onsa göre bir yol izlemek olacaktır.

Kasıkta genellikle kasılmalar ve ağrılar meydana geldiği için gerçek doğum sancısı bazı zamanlar daha geç fark edilebilir.

  • Böyle durumlarda doğum sancılarının düzenli aralıklarda geldiğini belirtmekte fayda var. 

  • Gerçek doğum ağrısında sancılar sıkı sık ve giderek artarak meydana gelir. 

  • Sancısı başlayan, suyu gelen ya da kanaması olan kişilerin de bir an önce doktora gitmesinde fayda var.

Hamilelik Sürecinin Fiziksel ve Duygusal Zorluklarına Ek Olarak Sosyal Eleştirilere Maruz Kalan Anne Adayları
Hamilelikte Her Çiftin Yaşadığı Tarif Edilemez Duygularla Dolu 12 Büyülü An
Adeta Bir Mucize! İkiz Çocuklarını İki Ayrı Yılda Doğuran Kadının Duygu Dolu Hikayesi

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!