Hamile Olduğunuzu Anlayabileceğiniz Erken Gebelik Belirtileri

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ama hala test yapmadıysanız hamile olup olmadığınız anlamak için birkaç belirti var. Bu belirtilere bakarak hamile olup olmadığınız hakkında doktora gidene kadar fikir edinebilirsiniz. Erken hamilelik belirtilerini merak ediyorsanız içeriğe buyurun!

Hamile olup olmadığınızı anlamanın birçok yolu var. Testler veya doktora danışarak hamile olup olmadığınızı hızlıca öğrenebilirsiniz.

Ama hamileliğinizi erkenden öğrenmek istiyorsanız bazı belirtilere dikkat etmeniz yeter. 

Erken hamilelik belirtilerini sizler için derledik. 👇

Adet gecikmesi, hamileliğin en bilinen işaretlerinden. Adet döngünüz düzenli ise ve geciktiyseniz bu hamile olduğunuzu göstergesi olabilir.

Adet döngüsü düzenli olmayanlar için bu elbette bir işaret değil. Yine stres, hormonlar veya kilo değişiklikleri de adetin gecikmesine neden olabiliyor. Bu yüzden böyle bir durum yaşadığınızda test yapmanızda fayda var.

Göğüslerde hassasiyet ve büyüme hamileliğin erken dönemlerinde görülebiliyor. Hormon seviyelerindeki değişiklikler buna neden oluyor.

Adet öncesinde de aynı durum yaşanabilse de hamilelikte göğüs hassasiyeti çok daha yoğun oluyor. Hassasiyet dışında hamilelikte göğüs uçlarında koyulaşma ve damarlarda belirginleşme görülebiliyor.

Yorgunluk hamilelikte sık görülen belirtilerden. Ancak her yorgunluk hissettiğinizde bu hamilesiniz demek değil.

İlk trimesterde hamileler hormonal değişiklikler ve progesteron seviyelerindeki artış nedeniyle çok yorgun olabiliyor.

Bulantı hamileliğin en çok görülen belirtilerinden. Özellikle sabah bulantısı neredeyse her hamilenin yaşadığı bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Hamileliğin 6.haftasından itibaren başlayan sabah bulantıları 12.haftaya kadar devam edebiliyor. Hamileden hamileye göre değişen bu bulantılar bazı kadınlarda gün boyu hafif şekilde sürerken bazılarında ise şiddetli şekilde görülebiliyor.

Sabah bulantısını hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bulantılar için küçük ve sık öğünler tüketebilirsiniz.

Tuzlu kraker yemek ve bol sıvı içmek bu dönemde sizi rahatlatabilir. Ama bulantınız aşırı şiddetli bir hal aldıysa  mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamileliğin erken dönemlerinde rahmin büyümesi sonucu mesaneye baskı uygulanır ve bu durumun sonucunda hamileler sık sık idrara çıkabilir. Yine hamilelik boyunca böbreklere kan akışı arttığı için idrar üretimi artıyor, bu da sık idrara çıkmaya neden oluyor.

Normalde fazla idrara çıkmaya başladıysanız bu hamile olduğunuzu gösteriyor olabilir.

Hamilelik sırasında baş dönmesi sık görülüyor. Hormonal değişiklikler ve kan basıncındaki düşüşler sonucunda hamilelikte baş ağrısı ve baş dönmesi olabiliyor.

Hamileliğin ilk dönemlerinde baş ağrısı ve dönmesi sık görülse de ilerleyen dönemlerde bu belirtiler azalıyor. Hamileliğinizin başlarında bu belirtileri sık yaşıyorsanız yeterli su içerek ve düşük tansiyonunuzu önleyerek belirtileri hafifletebilirsiniz.

Kabızlık ve gaz şikayetleri herkeste görülebilen şikayetlerden. Hamilelikte de bu şikayetlere çok sık rastlanıyor.

Hamilelikte artan progesteron bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor ve kabızlığa ve gaza neden olabiliyor. Böyle dönemlerde lifli gıdalar tüketerek, bol su içerek ve düzenli egzersiz yaparak bu şikayetlerin önüne geçebilirsiniz.

Ruhsal dalgalanmalar, hamilelik sırasında çok sık yaşanıyor. Hormonal değişiklikler sonucunda hamilelerde duygusal dalgalanmalar görülebiliyor.

Özellikle hamileliğin erken dönemlerinde ani duygu değişimleri oluyor. Öfke ve neşe arasında ani geçişler hamilelikte sıklıkla görülebiliyor.

Hamileliğin en sık görülen belirtilerinden biri de aşerme.

Hamile kadınların bazı yiyecekleri aşerdiği bilinir. Aşerilen yiyecekler hamileden hamileye değişse de hamileliğin erken dönemlerinde bu duruma sıklıkla rastlanılıyor. Aşermenin yanında bazı hamileler tatsızlık hissi de yaşayabiliyor.

Hamilelik sırasında vücut ısısı yükselebiliyor. Bu belirtiyle karşılaştığınızda hamile olduğunuzu düşünmeniz gayet doğal.

Tabii yüksek ateş sadece hamileliğin bir belirtisi değil. Enfeksiyon gibi sağlık sorunları da ateşe neden olabiliyor. O yüzden her ateşi hamilelik belirtisi sanmak doğru olmaz.

Erken hamilelik belirtileri her hamile kadında farklı şekilde ortaya çıkıyor. Bazen de bu belirtilerin hiçbiri görülmeyebiliyor.

Bu saydığımız belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız test yaptırabilir veya doktora danışabilirsiniz.

Hamilelik Sürecinde Ebeveynleri Endişelendiren Ablasyo Plasenta Hakkında Merak Ettiklerinizi Anlatıyoruz!
Endişeli Ebeveynler Buraya! Bebeğin Sağlığı Hakkında Bilgi Veren NST Nedir?
Yeni Anneler Buraya! Hamilelik Sonrası Ortaya Çıkabilen Cilt Hastalıkları
Ebeveynlerin İlk Sınavı Bebek Banyosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çocuklarınızla Birlikte Eğlenceli Zamanlar Geçirmek İçin Yapabileceğiniz Aktiviteler
Hamilelik Döneminde Formunuzu Korumanın En Etkili Yolları

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!