Hamile Anneler Dikkat! Gebelik Sırasında Yaşanan Kan Şekeri Artışı Hem Anne Hem Çocuk İçin Ciddi Risk Taşıyor!

İnsanlar bazen yaşadıkları rahatsızlıkları kendilerince başka sebeplere bağlayıp önemsemeyebilirler. Fakat bu rahatsızlıklar basit görünse de ileride çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Gebelik sırasında kandaki şeker seviyesinin artması ile ilgili olan gebelik şekeri rahatsızlığı da bunlardan birisi. Araştırmacıların bu konuda yaptığı, durumun ciddiyetini gözler önüne seren araştırmayı Babygaga'dan sizler için derledik.

Gebelik sırasında gelişen şeker hastalığı hamile kadınlarda sıkça görünen bir hastalıktır.

Bu rahatsızlığın kadınların hayatlarının geri kalan kısmında tip 2 şeker hastalığına sahip olma riskini arttırdığı bilinmektedir. Tip 2 şeker hastalığına sahip insanların glikoz seviyelerindeki artış ortalamanın üzerindedir ve bu durumun etkileri hiç de iç açıcı değildir. Diyabet olarak bilinen şeker hastalığına sahip insanlar inme, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, pankreas sorunları ve ketoasidoz gibi hastalıklar için daha yüksek risk altındadır.

Araştırmacılar, yüksek kan şekeri olmasına rağmen gebelik şekeri teşhisi konulmamış kadınların bile ileride tip 2 şeker hastalığına yakalanma riski taşıdıklarını belirttiler.

Chicago Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden emekli olan tıp profesörü Dr. Boyd Metzger ve araştırmacılarından oluşan ekibi yaşları 10 ile 14 arasında değişen çocuklar ile annelerinin bilgilerini içeren ulusal bir çalışmanın verilerine baktı. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre gebelik sırasında yüksek kan şekerine sahip olan kadınların bebeklerinde hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra komplikasyonlar gözlemlendi. En son çalışma, gebelik şekeri rahatsızlığı olan annelerin kan şekeri seviyelerinin bu rahatsızlığa sahip olmayanlara nazaran daha uzun süreli etkileri olduğuna bakarak durumu detaylandırmış oldu.

Ekip, hem anne hem de çocuk için yükselen kan şekerinin zararlarının arttığını ve doğumdan 10 yıl sonrasına kadar etkilerin devam etme riskinin olduğunu ortaya çıkarttı.

Hamilelikleri sırasında kan şekeri yükselen kadınlar, elde edilen yeni bulgulara göre doğumdan sonraki on yıllık süreçte %11 olasılıkla tip 2 şeker hastalığına yakalanma riskine sahipler. Bulgular şaşırtıcı biçimde kadınların %42'sinin prediyabet olarak bilinen şekerli diyabete yol açabilecek düşük glukoz toleransı durumuna sahip olduklarını gösterdi. Bu bulgular daha sonra gebelik sırasında yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmayan kadın grubunun verileriyle karşılaştırıldı. Bu kadınların sadece %2'sinde tip 2 şeker hastalığının geliştiği gözlemlendi. %18'inin ise prediyabet olduğu kabul edildi.

Araştırmacılar, insanların çocukluk dönemlerinde obezite rahatsızlığını geliştirme risklerini araştırmak için 4800 çocuğu inceledi.

Şeker hastalığına sahip annelerden doğan çocukların %19'unun obez olduğu ortaya çıktı. Şeker hastalığına sahip olmayan annelerden doğan çocukların sadece %10'u obezite sınırını aştı.

Gebelik sırasında yaşanan şeker hastalığı önemsenmeyecek bir şey değildir. Sonuçları ağır olabilir!

Açık bir şekilde hem anne hem de bebek için ciddi risk taşır. Tüm hamile kadınlar, bu durumun önüne geçmek için düzenli olarak kontrollerine gitmelidir!

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti