Halkından Özür Dilemişti... Kobe Depreminden Sonra İntihar Eden Belediye Başkan Yardımcısı

6 Şubat'tan beri Kahramanmaraş ve 10 farklı ilimize düşen ateş, hala yüreğimizi yakmaya devam ediyor. Bizler henüz durumun şokunu atlatamamışken; sosyal medyada konuya dair pek çok farklı yorum yapıldı ve Japonya'da 1995 yılında yaşanan Kobe depremi hatırlatıldı. Kobe depremi ve depremden sonra Kobe Belediye Başkan Yardımcısı Takumi Ogawa'nın nasıl intihar ettiğini öğrenmek için detaylara buyurun 👇

Twitter'da Erkam Tüzgen adlı bir kullanıcının Kobe depremini hatırlattığı bu tweetiyle büyük tepki çekti 👇

Erkam Tüzgen' e gelen tepkilere buradan bakabilirsiniz 👇

'Kobe Depreminde Bile Bölgeye İlk Yardımlar İki Gün Sonra Geldi' Diyen Adama Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor!

Öncelikle Kobe depremini anlatalım...

17 Ocak 1995'te Kobe'de meydana gelen depremde 6.425 kişi öldü, 25.000 kişi yaralandı, 300.000 kişi evinden oldu, 100.000 bina hasar gördü veya yıkıldı. Deprem en az 132 milyar dolar değerinde hasara ve Japonya'nın milli gelirinin yaklaşık yüzde 2,5'ine neden oldu. Tüm bu veriler de Kobe depremini Japonya'nın en büyük depremlerinden biri haline getirdi.

Japonlar felaketi "Büyük Hansin Depremi" olarak adlandırıyor.

Sabah 5.46'da başlayan sarsıntı 20 saniye sürdü, Richter ölçeğine göre 6,9 olarak kaydedildi. 50.000'den fazla bina yıkıldı veya ağır hasar gördü ve 300.000 kişi evsiz kaldı. 

Büyük bir otoyol çöktü, sokaklar yükseldi ve demiryolu rayları büküldü. İki gün aralıksız devam eden yangında doğalgaz ve su şebekesi patladı.

Kobe depremi, 7.9 büyüklüğündeki 1923 Büyük Tokyo Depreminden bu yana Japonya'daki en kötü deprem ve Japonya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük felaket oldu.

Depremin bu kadar yıkıcı olmasının birkaç nedeni vardı. Her şeyden önce, deprem zemine çok yakındı, bu da büyük hasara neden olma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor. 

İkincisi, Kobe, birçok Japon'un büyük bir deprem görmeyecek bir olarak gördüğü düşündüğü ve bu nedenle oradaki sakinlerin büyük bir depreme hazırlıklı olmadığı bir bölgede bulunuyordu. Hatta birçok insan depremden kaçmak için Kobe'ye taşınmışlardı.

Depremzedelerin yaklaşık yüzde 80'i çöken binaların altında kalarak veya boğularak öldü.

cdn-japantimes.com

Ölü sayısının bu kadar yüksek olmasından kalitesiz inşaat ve kötü planlama sorumlu tutuldu. Ölenlerin yüzde altmışı 60 yaşın üzerindeydi. İnsanları öldüren binaların neredeyse tamamı, 1970'ler ve 80'lerde modern bina yasalarının yürürlüğe girmesinden önce inşa edilmişti. Birçok yeni bina ağır hasar gördü, ancak yıkılmadı.

Başbakan Tambac Murakami, televizyonda sabah haberlerini izleyene kadar depremden haberdar değildi.

Orduyu gönderme emri, depremden dokuz saat sonrasına kadar verilmedi ve trafik yüzünden ordular beş saat daha gecikti. İtfaiyeciler, suları olmadığı için evlerin yanmasını izledi ve yiyecek ve su taşıyan kamyonlar geç gönderildi. Japon hükümeti, bir uçak gemisine 2.000 yataklı tıbbi tesis sağlayabilecek olan ABD ordusunun yardımını da reddetti.

Depremden iki ay sonra yaklaşık 70.000 kişi hala barınaklardaydı.

İnsanlar Ocak 2000'e kadar geçici barınma birimlerinde kaldılar. Depremden sonraki beş yıl içinde 200'den fazla yaşlı insan geçici konutlarda tek başına öldü.

Yaşanılan trajediden sonra ülke yeniden inşa edilmeye başlandı.

Sadece 15 milyon tonluk enkazı temizlemek için toplam 3,2 milyar dolar gerekliydi. Ancak 18 ay içinde Kobe'deki ekonomik aktivite deprem öncesi seviyesinin yüzde 98'ine ulaştı. Son teknoloji açık deniz liman tesisi inşa edildi, konutlar inşa edildi ve liman şık alışveriş merkezleriyle yeniden geliştirildi.

Depremden sonra Kobe'yi yeniden inşa etmekten sorumlu olan Belediye Başkan Yardımcısı Tacoma Ogawa idi.

Ancak depremden bir yıl sonra Japonya polisi yaptığı açıklamada depremden harap olmuş Kobe'nin yeniden inşasında üst düzey bir yetkilinin intihar ettiğini söyledi. Yetkililer, Tacoma Ogawa'nın ezici bir iş yükü yüzünden perişan olduğuna inanıyorlardı.

Meslektaşları, 64 yaşındaki belediye başkan yardımcısı Takumi Ogawa'nın, meydana gelen depremin ardından şehrin yeniden inşa edilmesiyle ilgili siyasi baskılardan dolayı zihinsel olarak tükenmiş olduğunu söyledi.

Kobe Belediye Başkanı Kazutoshi Sasayama düzenlediği basın toplantısında, "Muhtemelen zihinsel olarak tükenmişti" dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yüreğimizin de Enkaz Altında Kaldığı Kahramanmaraş Depremi Hakkında Çarpıcı Açıklamalar Yapan Deprem Uzmanı
Yürek Parçalayan Kare: Depremde Hayatını Kaybeden 15 Yaşındaki Kızı Irmak'ın Elini Bir An Bile Bırakmadı...
Dünyada En Fazla Kaç Büyüklüğünde Deprem Meydana Gelebilir? 10 Büyüklüğünde Bir Deprem Mümkün mü?

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
10.02.2023

Darısı erdoğanın başına.

10.02.2023

Türkiye yıkılsa Erdoğan intihar etmez onu bırak istifa bile etmez

10.02.2023

Bizimki de yapsa keske, yada sadece siktirse gitse.. Ne kadar mutlu oluruz.. Yapisti kaldi.. Git artik yakamizdan amk.

He AMK. İstanbul'da göz göre göre gelen kar yağışında İngiliz elçiyle yemek yiyen görüntü ortaya çıkınca kim yayınladı diyen, sel olduğunda 3 gün sonra bodrumdan gelen basİT adam ekreme laf yok.

10.02.2023

Tiktok çekseydi keşke psikolojisi düzelirdi bak bizdeki Malatya belediye başkanına

TÜM YORUMLARI OKU (12)