Halen Sırrı Çözülememiş! İrlanda Açıklarında Yedi Yılda Bir Ortaya Çıktığına İnanılan Ada: Hy-Brasil

İrlanda'nın batı kıyılarına yakın bir noktada bulunan Hy-Brasil Adası'nın yedi yılda bir denizin üzerine çıktığına inanılıyor. Halk efsanelerine konu olmuş bu ada, Orta Çağ döneminde çoğu haritada işaret edilmesine rağmen yıllar geçtikçe haritalardan silinmeye başladı. Gelin hep birlikte halen gizemini koruyan bu adanın hikayesini birlikte inceleyelim...

Hy-Brasil Adası, hiç keşfedilmemesine rağmen 14.yüzyıl ve 19.yüzyıla ait olan bazı haritalarda İrlanda'nın batı kıyılarına yakın bir noktada yer aldı.

Tarihçiler, Orta Çağ döneminde haritacıların tüm yerleri ve konumları kontrol edememesi ve bu nedenle bazen yanlışlıkla haritalarına varlığı söylentilere dayanan konumlar dahil etmesinden kaynaklandığına inanıyor.

Brasil Adası, yüzyıllar boyunca Atlantik Okyanusu haritalarında gösterildi.

Bracile adlı ada ilk olarak 1325'te Mayorkalı haritacı Angelino Dulcert tarafından bir portolan haritasında gösterildi. Venedikli haritacı Andrea Bianco, 1436'da Insula de Brasil adlı bir adayı bir haritaya yerleştirdi.

Tarihçiler, harita yapımcılarının varlığına ait söylentileri duyduktan sonra hayalet adayı haritalarına yerleştirdiğine inanıyorlar.

Hy-Brasil'in varlığı hakkında adayı bulmak için birçok sefer başlatıldı. Hiçbir zaman bulunamamasına rağmen, Brasil Adası, son kez bir İngiliz Amirallik Haritasında gösterildiği 1873 yılına kadar haritalarda görünmeye devam etti.

12. yüzyılın başlarında İrlandalılar, her yedi yılda bir İrlanda'nın batı kıyısı boyunca görülebilen garip bir adanın varlığına inanıyorlardı.

Halk arasında 'sisli bir bir ada' veya insanlar ona yaklaştığında kaybolan bir 'yüzen ada' hakkında hikayeler epey ünlenmişti.

Daha sonra hikayeler İrlanda folkloru ile ilgili kitaplarda basıldı. 7 Temmuz 1878'de County Cork sakinleri tarafından ilk kez görülen büyülü bir ada hakkında bir hikaye olarak yayınlanan metinler epey ilgi topladı.

Adanın ortadan kaybolması ve daha sonra her yedi yılda bir İrlanda'nın batı kıyılarında ortaya çıkması bu tür hikayelerin ana konusu olmuştu.

"Brasil" ve "Hy-Brasil" isimlerinin kökeni bilinmemektedir, ancak İrlanda geleneğinde, İrlanda'nın kuzeydoğusundaki eski ailelerden biri olan Uí Breasail'den ("Bresail'in torunları") türediği düşünülmektedir.

Ada, Brasil, Brazil, Breasil, Hy-Brasil'den O'Brasil'e kadar pek çok isim değiştirmişti.

Adaya tarih boyunca halk hikayeleri dışında herhangi bir bulguyla sonuçlanamayan birçok keşif gezisi yapıldı.

1480 ve 1481'de iki kaşif, gizemli adayı bulmak için İrlanda kıyılarında iki aydan fazla süre geçirmek üzere Bristol'den yola çıktı. Her iki seferin de sözde başarısız olmasına rağmen, 1497'de İspanyol bir diplomatın "Brasil'i bulan Bristol'lü adamlar" adlı bir raporu bulundu.

Fransız bir kaşif olan M. de La Boullaye Le Gouz'un 1629 tarihli raporu, birkaç denizcinin Hy Brasil'i nasıl keşfettiğini anlattı. Ayrıca, Derry'de yaşayan bir adamın İngiltere'deki bir arkadaşına Kaptan John Nisbet ve ekibinin Hy-Brasil'de nasıl mahsur kaldıklarını ve eski bir boş kale bulduklarını anlatan bir mektup yazdı.

Peki sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir? Sizce bu ada gerçekten var mı? Yorumlarda buluşalım! 🏞️

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

14.Yüzyılda Gizemli Bir Şekilde Terk Edilen Kuzey Amerika'nın İlk Yerleşim Şehri: Cahokia
Yeni Zelanda Gemicilerinin Koruyucusu Haline Gelen Efsanevi Yunus: Pelorus Jack
Tropikal Bir Ada Gibi Gözükse de Dünyanın En Tehlikeli Radyoaktif Alanlarından Biri Olan Bikini Atoll

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
27.11.2022

İşin içinde 7 sayısının olması efsane olma ihtimalini daha fazla kuvvetlendirmiş ki, haritalardaki boyutlarına bakarsak neredeyse Kıbrıs kadar bir toprak parçası. Ortaya çıktığı zaman görülmeme ihtimali yok bunun. Hele ki bu yüzyılda.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ