Hakiki Milli Gurur: NASA'nın Düzenlediği Yarışmaya Damga Vuran Türk Mimar Güvenç Özel!

''Bilim mi yoksa sanat mı?'' sorusu pek çoğumuzun aklını karıştırır. Fakat, mimari bu ikisinin bir arada bulunduğu, iki konunun arasındaki bir köprüdür adeta.

Ve artık bizim de dünya çapında ses getirmiş, yaptıkları ve yapacaklarıyla adından söz ettirmeye niyetli bir mimarımız var!

Son günlerimize neşe katan, bir nebze de olsa yüzümüzü güldüren haberlere gelmeye devam ediyor.

Fakat, bu seferki birazcık gecikmeli olarak…

Yaklaşık 17 senedir Amerika’da yaşayan 35 yaşındaki Türk mimar Güvenç Özel, NASA’nın geçen yıl düzenlediği bir yarışmada 3. lüğü kazandı.

Son dönemlerin popüler konusu Mars’ta kolonileşme çalışmaları üzerine NASA’nın düzenlediği ‘Mars Kolonisi’ adlı yarışmada Özel, ortaya çıkardığı proje ile beğeni ve takdir toplayarak, Avrupa Uzay Ajansı ile birlikte 3. lüğü paylaştı.

Yakın tarihe kadar NASA, uzay araştırmaları konusundaki tüm çalışmaları kendi bünyesinde oluşturuyor ve çözümü de kendi içinde arıyordu.

Fakat bu yarışmayla birlikte, NASA artık dünyaya açılmış ve uzay araştırmaları konusunda, özellikle Mars’ta kolonileşme çalışmalarında, pek çok kişiyle birlikte hareket etmeye başladı diyebiliriz.

Yarışma genel manasıyla, Marsta kurulacak yaşam alanı için projeler üretme üzerine kurgulanmış.

Pek çok ülkeden mimar ve kuruluşların yarıştığı ve kurulacak olan yaşam alanı için projeler ürettiği yarışmaya; çevresel faktörlerin zorladığı yerlerde robotlarla, robotların kollarına yerleştirdikleri 3 boyutlu yazıcılarla, yani baskı tekniğiyle tabaka dökülmesini sağlayan bir proje ile katıldı Özel ve ekibi. 

Bu tabaka da kompozit malzemelerden oluyor. Bunların tümünde yüksek performanslı malzemeler kullanılıyor. Tabaka halinde kalıplar dökerek yaşam alanları oluşturmayı mümkün kılıyor.

İleri teknolojiyi, mimari çalışmalarla birleştiren Özel’e, Mars’ta kurulacak yaşam alanı ve biz nelerin beklediği ile alakalı da pek çok soru yöneltilmiş.

Cevabı şöyle veriyor: Kendimi şu zamanda mimar olduğum için şanslı sayıyorum. Mimarlık hem bilgisayar mühendisliği hem de sosyal hem yaratıcı heykelsel bir şey. Mimari aslında birçok şey. Mesela geçen sene girdiğim yarışma 20 sene sonra olacaklarla ilgiliydi.

Ünlü mimarımızın tahminlerine göre de yaklaşık 20 yıl içerisinde insanlık olarak Mars’a taşınmamız oldukça olası.

NASA da dahil olmak üzere pek çok uzay kurumunun tahminleri de bu yönde. 20 yıl içerisinde insanlık olarak Mars’a taşınmış ve orada yaşam alanlarını kurmuş olacağız.

NASA’nın düzenlediği yarışmada elde ettiği başarınının yanında, birçok konuda da başarılar elde etmiş durumda genç mimar.

Örneğin, Frank Gehry gibi tüm dünyada ses getirmiş ve en önemli mimarlardan kabul edilen biri ile de çalışma fırsatı yakalayan Özel, bunun yanında Amerikalı mucit ve girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla Motors firması ile de çalışmış. 

Özel, bir süre önce sürücüsüz araçların mimari ve şehir planlarını nasıl değiştireceğini sorgulayan çok özel bir projenin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi.

Türkiye’ye de işleri nedeniyle sık sık gidip geldiğini de söylemiş Güvenç Özel.

Türkiye’de de pek çok proje yürüttüklerini söyleyen Özel, özellikle yazlık konutlarla alakalı önemli bir proje üzerinde çalıştığını ve projeye göre yazlık bir konut için duvarları 2.5 cm’ye düşürmeye çalıştığını belirtiyor.

Özel’in, Mars’ta kolonileşme çabasının yanında yapay zeka ile alakalı da düşünceleri şöyle:

Gerçeklik artık insanın deneyimlediği bir şey. Bu nedenle insanların tamamıyla bilgiye entegre olacağına inanıyorum. 4. Endüstriyel devrim olarak geçiyor. Yapay zeka uygulamaları artacak. Gücü ve parası olanlar daha çok güce sahip olacak. Yapay zeka ile birlikte daha çok olanağa sahip olacak bir kesim olacak. Ancak yapay zeka insanlara alternatif olmayacak, yapay zekayı insanlar kendilerine adapte edecekler. Doğamız teknoloji üretmek üzerine kurulu. Sınırları aşmaktır teknoloji. Yapamadığımız bazı şeyleri yapabiliyor olacağız. 

Özel, yakaladığı bu başarıların Türkiye’de de elde edilmesinin çok da zor olmadığını ve bazı kritik noktalara dikkat edilmesini özellikle belirtmiş.

Yolun başındaki gençlere, 'Yaptığınız şeyden eminseniz kimsenin sizi vazgeçirmesine izin vermeyin. Bazı insanlar hayatlarını anlamlandıracak bir iş bulamıyor eğer siz bulduysanız bundan vazgeçmeyin. Türkiye'de de yapamam diye bir şey yok. Türkiye'de belli kaynaklara sahip olamamak dünyadaki birçok örneklerden farklı değil. Yalnızca yaratıcı insanlar kafa dinlemeye ihtiyaç duyuyor, bu Türkiye'de pek mümkün olmuyor' diyerek tavsiyelerde bulunuyor.

İçerik, Hürriyet gazetesinden Elif Ergu'nun röportajından derlenmiştir.

Popüler İçerikler

Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
04.05.2016

kimseden ses yok, kate upton olsaydı amına koymuştunuz buraların.

Pasif Kullanıcı
04.05.2016

Aynen aq.

04.05.2016

Başarıyı elde edenin Türk veya başka bir milletten olması onlar (veya bizler) için bir şeyler ifade edebilir ama şu nokta var ki, o başarının elde edildiği ortam en az başarıyı elde eden kadar önemli. 35 yaşında ve 17 yıldır ABD'de. Yani 18 yaşına girince gitmiş oraya. Temel eğitim dışında ona pek de bir katkımız olmamış. Üniversiteyi de muhtemelen orada okumuş. Yani asıl mesleğini orada edinmiş. Bunları belirtirken maksadım kendimizi küçük görmek/aşağılamak filan değil. Bir durum tespiti. Bu tür başarılara bakıp bu gerçekleri görmezden geldiğimiz sürece sanki her şey yolundaymış gibi hissediyoruz. Ama bir şeyler ters. Bir şeyler düzelmeli...

04.05.2016

makale tadında okudum tşk

Zeki bi adamın türkiyede işi ne? Ülkemizde mühendislik diye bi şey yok. İnşaat sektöründe olanlar bilir, göstermelik mühendis çalıştırırlar, hazır projeler vardır mühendis onları onaylar falan. Dünyada ise mühendis, alanında yeni ve farklı şeyler üretebilen adamdır.

TÜM YORUMLARI OKU (38)