Hak Verilmez Alınır! Gösterdikleri Dik Duruş ile Tarihin Akışını Değiştiren 16 Sansasyonel Protesto

Siyasi protestolar zengin bir geçmişe sahip ve pek çok olumlu kazanımları da tarih sayfalarına yazılmış. İsteklerini Dünyaya duyurmuş kitlesel hareketleri hatırlayalım:

Kaynak: 1 2 3

Turuncu Devrim

2004 yılının sonlarında, yüz binlerce insan Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek için Kiev meydanına akın etti. Gösteriler yeniden seçim olana kadar devam etti. Sonuçlar tam tersi oldu ve parti rengi turuncu olan muhalefet lideri başa geçti.

Irak Savaşı Protestoları

Dünya'nın dört bir yanındaki şehirlerde milyonlarca insan, 2003 yılınında tüm çabalarına rağmen devam eden Irak'ın işgaline yol açan savaş karşıtı protestolar için bir araya geldi.

İngiltere en büyük siyasi gösterisi, Londra'da 15 Şubat'ta düzenlenen ve 1 milyondan fazla insanın küresel yürüyüşlerle bağlantılı olarak gerçekleştirdiği bu hareketle adını tarihe yazdırdı.

Berlin Duvarı Protestoları

Doğu ve Batı Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran somut bölüm, Almanya genelinde halk protestolarının gerçekleşmesinden sadece iki ay sonra yıkıldı. Duvarı yıkma baskısı gitgide büyüyordu ve gösteriler Doğu Alman hükümeti için bardağı taşıran son damla oldu. Sonunda 9 Kasım'da kapıları açtı.

Tiananmen Meydanı Olayları

1989'da gerçekleşen bu eyleme katılan protestocular tamamen farklı gruplardan geliyordu. Protestolara, Çin Komünist Partisi'nin yönetimi altındaki hükûmetin siyasi yozlaşma içinde olduğunu ve baskıcı bir tutum takındığını düşünen aydınlardan, işsizliğin arttığını düşünen şehirli işçilere ve üniversite öğrencisi sosyalistlere kadar değişen kesimlerden katılım oldu.

20 Mayıs'ta sıkıyönetim ilan edildi ve 3 Haziran'ı 4 Haziran'a bağlayan gece tanklar ve piyade birlikleri gösterileri bastırıp protestocuları dağıtmak üzere Tiananmen Meydanı'na gönderildi.  Çin Komünist Partisi'ne göre 23, CIA'ye göre 400-600, Çin Kızılhaç'ına göre 2600 ölü var. Yaralı sayısı ise genel kabule göre 7000-10000 arasındaydı.

Washington'da Mart

Martin Luther King'in tarihi 'Rüyam Var' konuşması, Ağustos 1963 mitinginde ABD'de ırksal eşitliği desteklemek için yapıldı. DC'deki Lincoln Anıtı'nda 200.000'den fazla gösterici barışçıl bir şekilde bir araya geldi ve etkinlik, Cumhurbaşkanı John F.Kennedy'ye sıkı bir sivil haklar mevzuatı hazırlaması yönünde ağır bir baskı yaptı.

Boston Çay Partisi

Tuhaf görünen ismine rağmen, 1773 'çay partisi' aslında yeni İngiliz vergi işlemlerine sert tepki oldu. 16 Aralık'taki üç saat boyunca, 100'den fazla kolonist gizlice, limana gelen üç İngiliz gemisine bindi ve 45 ton çayı suya attı. Alışılmadık protesto, Amerikan Devrimi'nin habercisiydi.

Güney Afrika Ulusal Protesto Günü

Nelson Mandela'nın ANC partisi, hükümetin herhangi bir siyasi partiyi veya kuruluşu araştırmasına izin veren yeni yasa tasarısına misilleme olarak, ayrımcılık karşıtı iş durdurma işlemini 1950'de düzenledi. 26 Haziran'da yüz binlerce Güney Afrikalı, sonraki on yıl içinde birkaç kez kullanılan bir taktik olan 'Evde Kalın'a katıldı. 26 Haziran 1994'e kadar Güney Afrika'da Ulusal Özgürlük Günü olarak kutlandı.

Gandi'nin Tuz Yürüyüşü

İngiliz vergilerine karşı yapılan bir başka protesto daha. Mahatma Gandhi 23 günlük, 240 millik bir yolculuğa çıkarak Hindistan sahillerinde kendi tuzunu topladı. Bu kraliyet yasaları uyarınca yasadışıydı. Gandhi'nin de dahil olduğu 60.000'den fazla insan tuz yürüyüşüne katıldıkları için hapsedildi, ancak sonuçta  dünya sempatisinin yönü  İngilizlerden Hintlilere doğru kaydı.

Bastille Baskını

14 Temmuz 1789 tarihli bu eylem, Fransız Devrimi'ni simgeliyor ve gerçekten de kraliyete karşı başlayan 10 yıllık isyan için önemli bir katalizördü. O gün, Parislilerden oluşan bir kalabalık Bastille'e (kraliyet otoritesi ve aşırılık sembolü) indi, başa geçti ve yönetimi devraldı.

Protestan Reformu

Protestan Reformu  bu listede en sessiz ve düzenli başalayan protestodur. Ancak 1517'den sonra, Alman kilisesinin Martin Luther'i suçlu bulmasıyla dökülen kanı, pek çok vahşet ve gözyaşı takip etti.

Washington'da Kadınlar Yürüyüşü

21 Ocak 2017'de - Donald Trump'ın ABD'nin 45. cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasından bir gün sonra - 470.000'den fazla insan Washington, DC'de kadın haklarını desteklemek ve Trump'ın kadın düşmanı açıklamalarına ve davranışlarına karşı yürüdü. Protesto, aynı gün ABD'de ve diğer 81 ülkede planlanan 600'den fazla yürüyüşle muazzam uluslararası destek aldı. Uzmanlar , sadece ABD'deki yürüyüşlere 3,2 milyon ila 5,2 milyon kişinin katıldığını ve Kadın Yürüyüşünü ABD tarihinin en büyük tek günlük protestosu haline getirdiğini tahmin ediyor.

Bilim Yürüyüşü

Dünya Gününde (22 Nisan 2017), özellikle iklim değişikliği ve halk sağlığı gibi konularda,  yaklaşık 100.000 kişi bilimi kutlamak ve bilimsel kanıtları kullanarak siyasi kararları desteklemek için partilerden bağımsız bir miting gerçekleştirdi. Kadınlar Yürüyüşü gibi, Bilim Yürüyüşü de Başkan Trump'ın seçilmesinden ilham aldı. Trump daha önce iklim değişikliğini bir aldatmaca olarak nitelendirmiş ve ABD'yi küresel iklimin hafifletilmesi konusundaki Paris Anlaşması'ndan çekmeye , Çevre Koruma Ajansı'nın yürürlüğe koyduğu kirlilik karşıtı düzenlemeleri kaldırmaya söz vermişti (EPA) ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) dahil olmak üzere çok sayıda bilim ve araştırma ajansı için federal fonları kesmişti. Organizatörlere göre Bilim Yürüyüşleri, Dünya Günü 2017'de dünyanın 600'den fazla şehrinde düzenlendi ve 1 milyondan fazla insanın küresel katılımını sağladı.

Selma-Montgomery Yürüyüşü

Washington'daki Mart ayı olaylarından sadece birkaç ay sonra, polis tarafından acımasız bir muhalefetle karşı karşıya kalan 8.000 eylemci, siyahi seçmen hakkı talep etmek için Alabama'dan  başkente kadar  elli mil yol yürüdü.Yürüyüş, Başkan Johnson'un ABD'deki tüm eyaletleri siyah seçmen kaydetmeye zorlayan Oy Hakları Yasası'nı geçmesine yol açtı.

Arap Baharı

Aralık 2010'da Tunus'ta başlayan ve Arap dünyasını sarmalayan bir dizi siyasi gösteri ve isyanın en ünlüsü Ocak 2011'de Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'nda gerçekleşti. Burada bir milyondan fazla Mısırlı Başkan Mübarek'i istifa etmeye zorladı. Protestolar birkaç yıl boyunca Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya yayıldı.

Şarkı Devrimi

Şarkı Devrimi, 1987-1991 yılları arasında Baltık halkını Estonya, Letonya ve Litvanya'nın bağımsızlığa sürükledi. Devrim sırasında, bu üç ülke - Sovyet egemenliği altında - bir protesto biçimi olarak vatansever ilahiler söyledi. Hareketin pasifizmi, kan dökmekten kaçınmalarını sağladı.

Baltık Yolu, Şarkı Devrimi'nin en sembolik zaferi ve eylemidir. 23 Ağustos 1989'da, SSCB'ye karşı sembolik bir sınır oluşturmak için 1,5 ila 2 milyon kişi birbirlerinin elini tuttarak bi zincir oluşturdu. Bu 560km uzunluğunda insan zinciri Vilnius'ta başladı, Riga'dan geçti ve Tallinn'de bitti. Medya desteği ile üç Baltık ülkesinin bağımsızlığının yeniden kurulmasına kesin bir ivme kazandı.

George Floyd'un protestoları

George Floyd'un protestoları 26 Mayıs 2020'de Minneapolis'te, polis memuru Derek Chauvin tarafından George Floyd'un öldürülmesinden sonra başladı. Protestolar hızla ülke geneline yayıldı ve 50 eyaletteki yüz binlerce insan Floyd'un ölümü, polis vahşeti ve genel olarak kurumsal ırkçılık karşısında sokaklara çıktı. 3 Haziran itibariyle protestolar gece devam etti ve 12 ölüm, yaygın polis vahşeti, yağma 24 eyalete yaklaşık 20.000 Ulusal Muhafız Birliğinin konuşlandırılmasıyla sonuçlandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Türk İnsanının Yaratıcılığını Konuşturduğu 12 İlginç Protesto
Hepimizin Çığlık Çığlığa İsyan Etmek İstediği Olayları Komik Bir Pasif Direniş Yoluyla Protesto Eden Zeki Adam
Son 20 Yılın En Büyük 10 Çevre Protestosu

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
13.06.2020

Boston Çay Partisi, Assassin's Creed III bilgisayar oyununda çok güzel işlenmişti. Hatta en sevdiğim bölümlerden biriydi. :)

13.06.2020

Aynen çok iyidi .Ben ilk anlamamaştım ne yaptığımı araştırıp bakmıştım.Bu serinin hakkı yeniyor.her oyunundaki modellemeler.falan çok iyi

13.06.2020

Bunlardan bir kaçı dışında hangileri tarihin akışını değiştirdi??? Mesela bilim yürüyüşü sonucu ne oldu? hangi hakları alabildiler? 1-Turuncu devrim ile başa gelen hükümet, yolsuzlukları yüzünden 9 ay kalabildi, devrim bu muydu yolsuzluk için mi yapıldı yani? Devrimin kaybedeni 5 yıl sonra başa geçti, nasıl bir devrimse artık. Ayrıca şu isme dikkat "George Soros" 2- Irak savaşı protestoları; hala ıraktan çıkmadıklarna göre belli ki çok işe yaramamış, 3-arap baharı; adamların baharı kış oldu, hepsi sefalet içinde, tek kazananlar, para desteği ve sosyal medya desteği ile halkı kışkırtıp yeraltı kaynaklarına dolaylı yoldan sahip olan abd ve avrupa ülkeleri ve bu devrimi finanse eden kimdi tahim edin, tabiki George Soros. yani bu saydıklarımın hiç biri ile kimse bi hak alamadığı gibi, tarihin akıı değiştiyse de olumsuz yönde değişti.

13.06.2020

bunların bir çoğu devrim veya protesto değil. örnek ukrayna. tamamen amerika desteklidir. hatta turuncu taraftarların en büyük sözcüsü bilin bakalım kim? şarkıcı ruslana. araştırırsanız bulursunuz. arap baharı? obama döneminde başlatılan bir hareket. bir zamanlar türkiye'nin en büyük destekçilerinden kaddafi devrildi. şimdi bir araştırın bakın kimler kimler kaddafi'yi arıyor. dağıldı gitti ülke. şarkı devrimi de afgan harekatında ordusu zayıflayan sovyetlerin yıkılmasını hızlandıran bir projedir.

23.06.2020

Hayatının ilk siyasi kitaplarını okuyan her ergen soluğu burada alıyor maşallah

TÜM YORUMLARI OKU (17)