Haftanın İlk İşlem Gününde Piyasalarda Neler Takip Edilecek? Hazine İhalesi, Finansal Güven, PMI Verileri

Haftanın ilk günü yurt içinde Hazine ihalesi ve finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise öncü satın alma yöneticileri endeksleri takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz lobilerinin sözcülüğünü yapan mandacı ekonomistlere rağmen Türkiye’yi her yıl ortalama yüzde 5 buçuk oranında büyüttüklerini söyledi.

Şuanda faiz lobilerinin çökmeye başladığını ve artık faizde tek haneli rakama doğru inildiğini belirten Erdoğan, özel sektör bankalarının da faizlerini düşürmeye başladığını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “100 milyar TL tutarındaki Hazine Faiz Destekli Kredi Paketi, Cumhurbaşkanı Kararı'yla yürürlüğe girmiştir” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı yeni kararla, daha önce yabancı para nakdi varlıklar için kullanılan 15 milyon TL sınırı, 10 milyon TL’ye indirildi.

İtalya’da yeni hükümeti kuran Başbakant Giorgia Meloni ve 24 bakanı, yemin ederek göreve başladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi teyit ederken, görünümünü siyasi ve ekonomik riskler nedeniyle aşağı yönlü revize etti.

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın istifasının ardından başlayan yeni Başbakan ve Muhafazakar Parti Lideri seçimi sürecinde eski Başbakan Boris Johnson başbakanlık ve parti liderliği yarışından çekildiğini açıkladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen ve 2 gün süren Avrupa Konseyi toplantısında Ukrayna’ya 2023 yılında aylık 1.5 milyar euro yardım kararı alındı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir hafta içinde 2’nci kez telefonda görüştü.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in para politikasında aşırı sıkılaştırmadan uzak durması ve ne kadar sınırlayıcı bir politikaya ihtiyacı olduğunu düşünmesi gerektiğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in politika faizini gelecek yılın başlarında yüzde 4,5'in biraz üzerine çıkarması ve sonrasında büyümeyi yeniden güçlendirmek ve enflasyonu aşağı getirmek için faizi bir süre için bu seviyede tutması gerektiği görüşünü tekrarladı.

Nikkei gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre Japonya Maliye Bakanlığı, Cuma günü öğleden sonra döviz piyasasına müdahalede bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, 2024’teki başkanlık seçimleri için yeniden aday olma niyeti olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak.

Türkiye’deki finansal kuruluş yöneticilerinin, iş durumlarıyla ilgili olarak yakın geçmişe ilişkin değerlendirmeleri ve geleceğe yönelik beklentilerini yansıtan endeks en son 1,5 puan aşağı gelerek 166,8 seviyesine inmişti (10.00).

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek (11.00).

Hazine, 10 yıllık sabit kuponlu yeni tahvilin satışını gerçekleştirecek. Önceki 10 yıllık tahvilin en son düzenlenen ihalesinde ortalama faiz yüzde 11,27 seviyesinde oluşmuştu.

Malezya, Singapur, Tayland ve Yeni Zelanda piyasaları kapalı olacak.

Avrupa piyasalarında takip edilecek veriler öncü PMI olacak. Sırasıyla Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere için PMI rakamları ekranlara düşecek (10.15, 10.30, 11.00, 11.30). 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Berlin'de 'Ukrayna'yı Yeniden İnşa Et' başlıklı 5. Alman-Ukrayna İş Forumu'nda konuşacaklar (13.00).

Meksika'da Ekim ayının ilk 15 günü için enflasyon rakamları açıklanacak. Eylül ayının ilk 15 günü enflasyonda artış aylık yüzde 0,41 olurken, yıllık yüzde 8,76 olarak gelmişti (14.00). Şili'nin üretici enflasyonu rakamları gelecek. Üretici fiyatları en son aylık yüzde 0,5 düşerken, yıllık yüzde 17,2 artış göstermişti (15.00). 

ABD'de bölgesel endekslerden olan Chicago Fed ulusal aktivite endeksi açıklanacak (15.30). Günün son öncü PMI rakamları ABD'den gelecek (16.45).

Şirket Haberleri

Arçelik, 2022 yılında Türk Lirası bazında >%90 hasılat büyümesi bekliyor.

Bak Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ, sendikasyon kredisinin banka hesaplarına transfer olduğunu bildirdi.

Berkosan Yalıtım ve Tecrit Maddeleri Üretim ve Ticaret AŞ, Skumteck SA firmasına ilişkin değerleme raporunun geldiğini, nihai görüşmeler sonraki konunun neticeleneceğini bildirdi.

Birlik Mensucat Ticaret ve Sanayi İşletmeleri AŞ, İlkadım Dayanıklı Tüketim Malları Elk.Teks.İnş. ve İlt.Hiz.San.Tic.Ltd.Şti. ile distribütörlük sözleşmesinin karşılıklı olarak fesih edilmesine karar verdi.

Emlak Konut GYO tarafından ihale edilen İstanbul Eyüpsultan Göktürk 1. Etap Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Özyacıcı İnş. Elk. Mak. Müş. ve Taah. San. ve Tic. AŞ ile 19 Ekim 2022 tarihinde imzalandı.

Fade Gıda Yatırım Sanayi Ticaret AŞ, yüzde 100 hissesine sahip olduğu Hade Biyoteknoloji Fidecilik Tar.Ürün. Sanayi Ticaret AŞ'nin Bitki Biyoteknolojileri yatırımının tamamlandığı ve tesisin resmi açılışının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ, TAB MAK firması ve TAB MAK firmasına bağlı olan bir şirket ile Stip şehrinin yakınlarında, ‘'Anahtar Teslim Güneş Enerjisi Santrali Yapımı İşleri (2 Proje)'' için anlaşmaya vardı.

Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), kruvaziyer turizminde önemi artan Akdeniz Çanağı’ndaki payını yüzde 40’a çıkarmasının ardından, Karayipler’deki dördüncü limanını da portföyüne ekleyecek.

İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ, bağlı ortaklığı Nevotek Bilişim Ses ve İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 1,86 milyon TL kısa vadeli finansman sağladı.

Kuştur Kuşadası Turizm Endüstri AŞ, Kuştur Tatil Köyü'nün turizm mevsimi bitişi nedeniyle 23 Ekim 2022 tarihinde kapanacağını bildirdi.

Makim Makina Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ, tevsi yatırımı konusunda aldığı artırım Teşvik Belgesinin 125,0 milyon TL tutarında komple yeni yatırım olarak revize edilmesinin onaylandığını bildirdi.

QNB Finansbank AŞ, Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik AŞ'deki kalan yüzde 51 payı 1 milyar TL bedelle satın almaya karar verdi.

Türkiye Sigorta AŞ, Vakıf Finansal Kiralama AŞ payları ile ilgili olarak; 21 Ekim 2022 tarihinde 5 milyon adet payı, pay başına ortalama 3,9552 TL fiyattan sattı.

YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri AŞ, Isparta'da 41.526 metrekare araziyi GES kurmak amacıyla satın aldı.

Bu içerik de ilginizi çekebilir👇

Piyasalarda Yeni Hafta Kritik Veriler ve Yoğun Gündem İçeriyor! Enflasyon Raporu, PPK Özeti ve Faiz Kararları

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!