Haftalık Entrika İhtiyacımızı Karşılayan Televizyon Dizilerinin Uyarlandığı 20 Kitap

İzlerken tırnaklarımızı yememize sebep olan bol entrikalı ve kaos dolu televizyon dizileri Türk televizyonlarında fazlasıyla mevcut. Özellikle son birkaç yıldır yükseliş yaşayan 'kitaplardan uyarlanan diziler' kervanına bugüne kadar öylesine başarılı diziler katıldı ki kitabı mı daha iyi yoksa dizisi mi diye düşünmeden edemedik. İşte yazarlarına ne kadar dua etsek az olan TV'ye uyarlanmış dizilerimiz...

1. Aşk-ı Memnu

Ekranların fenomen haline gelen dizisi Aşk-ı Memnu'yu artık izlemeyenimiz yoktur. Tekrarlarıyla bile izlenme rekorları kıran dizimiz aslında Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı romanından uyarlama. Vallahi bu güzide eseri bizlere bahşettiği için kendisine sonsuz saygılar...

2. Baraj

Aslında 1977 yapımı aynı adlı filmden uyarlama olan Baraj dizisinin uyarlandığı film bir kitaptan feyz alınarak yapıldı. Film Safa Önal'ın Baraj adlı kitabından uyarlandığı için doğal olarak dizi de bir kitap uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor.

3. Camdaki Kız

Gülseren Budayıcıoğlu furyasının estiği şu günlerde ekranlarda bomba etkisi yaratan Camdaki Kız, Budayıcıoğlu'nun aynı adlı romanıyla ekranlara geldi. Gerçek bir hayat hikayesi olduğunun da altını çizmeden etmeyelim.

4. Canan

Peyami Safa'nın 1925 yılında basılan aynı adlı romanından uyarlanan Canan'ın başrolünde Gamze Özçelik vardı. Dizi FOX ekranlarında tam 2 sezon sürmüştü.

5. Çalıkuşu

Reşat Nuri Güntekin'in defalarca ekrana uyarlanan eseri Çalıkuşu, son olarak Burak Özçivit ve Fahriye Evcen tarafından canlandırılarak ekranlara gelmişti. Klasik Türk edebiyatının televizyona kattığı yegane diziler arasında!

6. Doğduğun Ev Kaderindir

Gülseren Budayıcıoğlu'nun kaleme aldığı Doğduğun Ev Kaderindir kitabından aynı adla ekranlara gelen dizi, yine gerçek bir hikayeyi anlatıyordu. Dizide Demet Özdemir ve İbrahim Çelikkol adeta döktürmüştü.

7. Dudaktan Kalbe

Bir döneme damga vuran Lamia ve Kenan aşkının filizlendiği Dudaktan Kalbe'ye bu listede yer vermemek çok ayıp olur! Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserinden uyarlanan dizi uzun sezonlar sürmüş ve enfes bir finalle adını Türk televizyon tarihine yazdırmıştı.

8. Ezel

Ezel bir kitap uyarlaması mı demeyin, önce dinleyin! Toplam iki sezondan oluşan dizi aslında Alexander Dumas'ın ünlü Monte Kristo Kontu adlı kitabından uyarlama. Haydi şimdi Ezel'i bir kez daha izleyelim!

9. Fatih Harbiye

Peyami Safa'nın enfes eseri Fatih Harbiye, iki farklı dünyalardaki erkek arasında kalan Neriman'ın hayata karşı bakış açısı ve bocalamasını anlatıyordu. Neslihan Atagül ve Kadir Doğulu'nun rol aldığı dizi çok fazla sevilmişti.

10. Gönül Dağı

TRT ekranlarının reyting rekortmeni dizisi Gönül Dağı, aslında yazar Mustafa Çiftçi'nin bozkırda geçen hikayelerinden esinlenilerek ortaya çıktı. İyi ki de çıkmış!

11. İntikam

Aslında ABD dizisi Revenge'nin Türkiye uyarlaması olan dizi, tıpkı ezel gibi bir intikam hikayesi anlattığı için Alexander Dumas'ın Monte Kristo Kontu kitabından da ilham alarak hayat geçti.

12. İstanbullu Gelin

Gülseren Budayıcıoğlu'nun Hayata Dön adlı kitabından esinlenilen İstanbullu Gelin, tamamen yaşanmış bir olaya dayanıyor. Muhteşem bir finalle izleyenleri ekran başına bağlayan dizi, çok popüler olmuştu.

13. Kefaret

FOX ekranlarından yayınlanan Kefaret, Zülfü Livaneli’nin Konstantiniyye Oteli kitabında yer alan hikayeden uyarlanarak senaryolaştırıldı. Vallahi epey de iyi diziydi.

14. Kırmızı Oda

Televizyona uyarlandığı dönem büyük ses getiren Kırmızı Oda, yine Gülseren Budayıcıoğlu'nun kaleme aldığı bir eserle ekranlarda yerini aldı. Gülseren Budayıcıoğlu’nun gerçek yaşam öykülerine dayanan hikayelerinden hayat bulan dizi çok tutmuştu.

15. Masumlar Apartmanı

Gülseren Budayıcıoğlu'nun Madalyonun İçi kitabından uyarlanan Masumlar Apartmanı, her bölümüyle gerçekten izleyenlere psikolojik bir sınav verdiriyordu. Psikolojik rahatsızlıkları son derece iyi bir şekilde işleyen diziyi ne kadar övsek az!

16. Üç Kız Kardeş

Dizide de rol alan İclal Aydın'ın aynı adlı romanından uyarlanan Üç Kız Kardeş, toz pembe hayatlarından bir anda gerçek dünyaya çıkan üç kız kardeşin hikayesini mükemmel bir şekilde ekranlara yansıtıyor.

17. Yalı Çapkını

Son dönemin dillerden düşmeyen dizisi Yalı Çapkını da elbette bu listede yer alıyor! Masumlar Apartmanı dizisinin de içinde yer aldığı Madalyonun içi isimli kitaptan uyarlama olduğu tahmin edilen Yalı Çapkını, tamamen gerçek bir hikaye!

18. Yaprak Dökümü

Reşat Nuri Güntekin'in Türk televizyonlarına armağan ettiği en unutulmaz eseri Yaprak Dökümü bir dönem her evde aynı anda izlenirdi. Ali Rıza Bey'in sabrı ve Ferhunde'nin fesatlıklarıyla tırnaklarımızı yiye yiye izlediğimiz dizi maalesef hazin bir sonla ekranlara veda etmişti.

19. Yılanların Öcü

Fakir Baykurt'un unutulmaz eseri Yılanların Öcü, Show TV'yle seyirciyle buluşmuştu. Köy hayatını anlatan bu kitap nedeniyle Fakir Baykurt'a soruşturma açılmış ve öğretmenlikten uzaklaştırılmıştı.

20. Yürek Çıkmazı

Atike Hınçlıer'in aynı adlı kitabından uyarlanan Yürek Çıkmazı, gerçekten acıklı bir yaşam öyküsü anlatıyor. TRT ekranlarında gösterilen diziyi izlerken sinir krizi geçirmemek mümkün değil!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Bir Şansımız Daha Olsa Mutlaka Devam Etmesini İsteyeceğimiz Birbirinden Güzel Türk Dizileri
Sizi Alıp Geçmişe Götürecek Türkiye'nin Gelmiş Geçmiş En İyi 25 Türk Dizisi Belli Oldu
Yerli Diziseverleri Böyle Alalım! IMDb'de En Yüksek Puanlı Türk Dizileri Hangileri?

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!