Hafta Boyunca Piyasalarda Kritik Veriler İzlenecek: Enflasyon Ne Zaman Açıklanacak? Fed Faiz Kararı Ne Olacak?

Yoğun bir veri akışının olduğu haftanın en önemli gündem maddeleri Türkiye'de enflasyon, ABD ve İngiltere'de faiz kararları ve ABD tarım dışı istihdam verisi olacak.

Türkiye geneli için enflasyonun yanı sıra İstanbul enflasyonu, reel kur endeksleri, yabancı ziyaretçi sayısı ve bankacılık sektörü aylık raporu, yurt içinde takip edilecek veriler olarak sıralanıyor.

Yurt dışında bir çok ülke ve bölge için satın alma yöneticileri endeksinin(PMI) yanı sıra, ABD'den ticaret, Almanya'dan perakende satışlar, ticaret, iş gücü, fabrika siparişleri, Euro Bölgesi'nden enflasyon, GSYH, Japonya'dan sanayi üretimi verileri öne çıkıyor.

ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Avustralya, Çekya, Ermenistan, Kırgızistan, Malezya, Mısır ve Norveç ile ABD Merkez Bankası'nı(Fed) takip eden 8 ülkeden faiz kararları izlenecek.

Avrupa'da yaz saati uygulaması bu hafta sonu itibarıyla sona eriyor.

31 Ekim Pazartesi Yurt İçi Gündemde Neler Var?

Sanayi ve hizmet sektöründe yer alan işletmelerin kendi ekonomik faaliyetleri hakkında yaptıkları değerlendirmeler üzerinden ülke ekonomisine ilişkin makroekonomik verilere ulaşılmasını amaçlayan ve MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS endeksleri gelecek (10,00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 2022 yılı 2.çeyrek dönemine ilişkin 'Yerel ve Konsolide Bankacılık İstatistikleri (Uluslararası Ödemeler Bankası-BIS İstatistikleri)' raporunu açıklayacak (10.00).

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayacak. Ağustos ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 58,32 artışla 6,3 milyona ulaşmıştı (11.00).

Haftanın ilk, ayın son günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) tarafından bankacılık sektörünün toplulaştırılmış rakamları açıklanacak. Bankacılık sektörünün Ağustos ayında net karı 44,53 milyar TL olurken, yılın ilk 8 ayında kar rakamı 252,2 milyar TL'ye ulaştı (14.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 'Aylık Para ve Banka İstatistikleri' verilerini yayımlanacak (14.30).

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin 2022 yılı ilk 9 aylık dönemine ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi.

31 Ekim Pazartesi Yurt Dışı Gündemde Neler Var?

Ayın son günü bölgeden yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. İlk veriler Güney Kore'den gelecek; sanayi üretimi, perakende satışlar, inşaat ve hizmet sektörü üretimi, öncü göstergeler endeksi aynı saatte ekranlara düşecek (02.00).

Asya'nın en büyük üretim merkezlerinden olan Japonya'nın sanayi üretimi öncü rakamları açıklanacak (02.50).

Avustralya'dan her ayın son günü açıklanan özel sektör kredileri raporu ve öncü perakende satışlar verileri aynı saatte yayımlanacak (03.30).

Çin'in resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisini Ulusal İstatistik Bürosu(NBS) duyuracak. Ülkede NBS imalat PMI verisi en son 50,1 ile eşik değerin hemen üzerinde gelmişti. Hizmet sektörü PMI ise 50,6 olarak belirlenmişti (04.00).

Japonya Kabinesi tarafından her ay düzenlenen ve tüketicinin görünümünü yansıtan tüketici güven endeksi sonuçları açıklanacak (08.00).

Hong Kong'un üçüncü çeyrek döneme ilişkin öncü GSYH rakamları yayımlanacak. Ülkede ikinci çeyrekte dönemsel yüzde 1,0 büyüme yaşanırken, yıllık bazda ekonomi yüzde 1,3 daralmıştı (11.30).

Hindistan'ın çekirdek sanayi verileri kabul edilen, kömür, petrol, doğal gaz, çelik vb altyapı üretim rakamları açıklanacak.

İspanya'nın perakende satış rakamları ve ödemeler dengesi verileri yayımlanacak (11.00).

Bölgede bir başka GSYH verisi İtalya'dan gelecek. Ülkenin ikinci çeyrekte dönemsel yüzde 1,1, yıllık yzüde 4,7 büyüyen ekonomisinin üçüncü çeyrek sonuçları analistler tarafından takip edilecek (12.00).

Euro Bölgesi için iki önemli veri aynı saatte ekranlara düşecek; öncü tüketici fiyatları ve GSYH. İkinci çeyrekte dönemsel yüzde 0,8, yıllık yüzde 4,1 büyüme yaşanan Bölge için üçüncü çeyrek rakamları açıklanacak (13.00).

Danimarka Merkez Bankası, Danimarka'nın sabit döviz kuru rejiminin 40. yıldönümü münasebetiyle bir konferansa ev sahipliği yapacak. Konuşmacılar arasında Danimarka, İsveç ve Norveç merkez bankası Başkanları ile Avrupa Merkez Bankası(ECB) üyesi Philip Lane yer alıyor (14.30).

Bölgenin veri açılışını Meksika GSYH ve maden üretimi rakamlarıyla yapacak (14.00).

ABD'nin bölgesel PMI verilerinden en önemlilerinden olan Chicago PMI rakamları açıklanacak. Endeks en son 45,7 seviyesinde kalmıştı (16.45).

Bir başka bölgesel veri ise Ülkenin en büyük petrol üretim merkezi olan Teksas için imalat aktivitesi ve üretim endeksleri olacak (17.30).

Kanada Hazinesi, 2 yıllık tahvil ile borçlanmaya çıkacak.

1 Kasım Salı Yurt İçi Gündemde Neler Var?

Her ayın ilk günü açıklanan üç veri, yine aynı şekilde günün programında yer alıyor.

İlk veri Bloomberg HT tarafından hazırlanan ve tüketicilerin bakışını yansıtan tüketici güven, beklenti ve eğilim endeksleri olacak (09.55).

İstanbul Sanayi Odası ve S&P Global tarafından hazırlanan İSO imalat sektörü PMI verisi, analistler tarafından yakından izlenecek. En son veri Türk imalat sektöründe ivme kaybının sürdüğüne işaret etti ve endeks 46,9 puana indi (10.00).

Piyasalar yakından izleyeceği ve Türkiye geneli enflasyon rakamı için öncü sinyaller veren İstanbul Ticaret Odası(İTO) perakende ve toptan fiyatlar rakamları açıklanacak. İstanbul'da enflasyon en son yüzde 107,42 ile TÜİK verisiyle ayrışmasını sürdürmüştü (12.00).

1 Kasım Salı Yurt Dışı Gündemde Neler Var?

Ayın ilk günü piyasaları yine imalat sektörü PMI rakamları karşılayacak. Avustralya-Asya piyasalarında 12 ülke için PMI rakamları günün erken saatlerinden itibaren ekranlara düşmeye başlayacak.

Yine her ayın ilk günü açıklanan bir başka veri olan Güney Kore dış ticaret rakamları da erken saatlerde yayımlanacak (03.00).

Bir önceki toplantısında piyasa beklentilerinden daha güvercin hareket eden Avustralya Merkez Bankası(RBA), yeni kararını açıklayacak. RBA, piyasaların 50 baz puan beklediği son toplantısında 25 baz puan artışla analistleri şaşırtmıştı. RBA, son 6 toplantısında toplam 250 baz puan faiz artırdı (06.30).

Japonya Hazinesi, 10 yıllık tahville borçlanmaya çıkacak. En son 10 yıllıkta ortalama faiz yüzde 0,248 seviyesinde oluşmuştu (06.30).

Avustralya Merkez Bankası(RBA) Başkanı Philip Lowe, katılacağı yemekli toplantıda açıklamalarda bulunacak (11.20).

Hong Kong'un perakende satış rakamları yayımlanacak (11.30).

Avrupa piyasalarında 10 ülkeden gelecek imalat sektörü PMI verileri dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Günün ilk verisi Meksika iş dünyası güven endeksi olacak. Endeks en son 50,1 ile eşik değerin sınırında yer almıştı (14.00).

ABD'de S&P Global imalat sektörü PMI verisinin ardından, ISM imalat sektörü PMI, inşaat harcamaları, JOLTS açılan iş sayıları açıklanacak (16.45, 17.00).

Teksas bölgesinin bir başka bölgesel verisi olan ve hizmet sektöründeki görünümü ölçen hizmet sektörü aktivite ve gelir endeksleri yayımlanacak (17.30).

API tarafından her hafta olduğu gibi petrol ve petrol ürünleri stok rakamları açıklanacak (23.30).

2 Kasım Çarşamba Yurt İçi Gündemde Neler Var?

TCMB, finans dışı firma net döviz pozisyonu verilerini açıklayacak (14.30).

2 Kasım Çarşamba Yurt Dışı Gündemde Neler Var?

Yeni Zelanda'da çeyrek dönemler için açıklanan iş gücü verileri gelecek. Ülkede ikinci çeyrekte işsizlik oranı yüzde 3,3 olurken, istihdam yüzde 0,1 gerilemiş, ücretlerde yüzde 1,1 artış yaşanmıştı (00.45).

Bölgede diğer önemli veri Güney Kore'nin enflasyon rakamları olacak. En son yüzde 5,6 ile 24 yılın en yüksek seviyesine çıkan tüketici fiyatlarının, Ekim ayı rakamları takip edilecek (02.00).

Japonya Merkez Bankası(BoJ), 21-22 Eylül tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının tutanaklarını açıklayacak (02.50).

Japonya'da parasal taban, Avustralya'da konut kredileri, inşaat onayları, bölgenin diğer verileri olacak (02.50, 03.30).

Avrupa güne Almanya'dan gelecek ticaret ve istihdam rakamlarıyla başlayacak. Ülkede en son ihracatta yüzed 3,4, ithalatta yüzde 1,6 artış yaşanmıştı (10.00).

S&P Global imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri sırasıyla İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi için gelecek (11.15, 11.45, 11.50, 11.55, 12.00).

Almanya'dan izlenecek bir diğer veri iş gücü rakamları olacak. Ülkede en son işsizlik oranı yüzde 5,5 olurken, işsiz sayısında 14 bin artış yaşanmıştı (11.55).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy de Galhau, İrlanda'da katılacağı etkinlikte konuşma yapacak (17.00).

ABD'de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak (14.00).

Şili'de ekonomik hareketliliği ölçen IMACEC ekonomik aktivite endeksi verisi takip edilecek.

ABD'de tarım dışı istihdam için öncü gösterge olarak yakından takip edilen ADP özel sektör istihdamı verileri gelecek. ADP özel sektör istihdamında en son 208 bin artış yaşanmıştı (15.15).

Her çarşamba olduğu gibi DoE petrol ve petrol ürünleri stokları da sektör temsilcileri tarafından yakından izlenecek (17.30).

Haftanın beklenen kararı ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından açıklanacak. Son üç toplantısında faizi 75 baz puan artıran Fed'in bu toplantısında nasıl bir seyir izleyeceği piyasalar tarafından yakından izlenecek. Kararın ardından her zaman olduğu gibi Başkan Jerome Powell sahne alacak (21.00, 21.30)

3 Kasım Perşembe Yurt İçi Gündemde Neler Var?

Yurt içinde haftanın beklenen verisi olan tüketici ve üretici enflasyonu TÜİK tarafından açıklanacak. Tüketici fiyatları en son aylık yüzde 3,08 artışla yıllık yüzde 83,45 seviyesine ulaşmıştı (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

3 Kasım Perşembe Yurt Dışı Gündemde Neler Var?

Avustralya'dan gelecek S&P Global hizmet sektörü PMI, günün ilk beklenen verisi olacak (01.00).

Japonya'da haftalık menkul piyasa verilerinin ardından, Yeni Zelanda'dan ANZ ürün fiyatları rakamları gelecek (02.50, 03.00).

Bölgede günün diğer PMI verileri Hong Kong, Singapur, Çin ve Hindistan için açıklanacak. Çin'in Caixin hizmet sektörü PMI endeksi en son genişlemeden daralmaya doğru keskin bir düşüşle, eşik değer olan 50 puanın altına inmişti. (03.30, 04.45, 08.00).

Son üç toplantısında faizi 25'er baz puan artıran Malezya Merkez Bankası'nın(BNM), yeni kararı gelecek (10.00)

İsviçre'nin tüketici fiyatları, bölgede günün ilk verisi olarak ekranlara düşecek (10.30).

Son bir yılda 6 kez faiz artırımına giden ve toplamda faizi 225 baz puan yükselten Norveç Merkez Bankası(Norges) toplanacak. Norges, bu toplantıların ilk üçünde 25'er baz puan, son üçünde ise 50'şer baz puan artışa gitmişti (12.00).

İtalya'nın en son yüzde 7,8 olarak açıklanan işsizlik oranı için yeni veri gelecek (12.00).

İngiltere'nin S&P Global/CIPS hizmet sektörü PMI verileri yayımlanacak (11.30).

Euro Bölgesi için işsizlik oranı açıklanacak. Bölgede işsizlik en son yüzde 6,6 seviyesinde oluşmuştu (13.00).

İngiltere Merkez Bankası(BoE) Finansal İstikrar Stratejisi İcra Direktörü Sarah Breeden, Santander Uluslararası Bankacılık Konferansı'nda konuşacak (13.15).

Fed'in bir önceki akşam açıkladığı faiz kararının ardından bu kez piyasalar İngiltere Merkez Bankası(BoE) tarafından açıklanacak olan karara kilitlenecekler. BoE, son iki toplantısında faizi 50'şer baz puan artırmıştı (15.00).

Bölgede bir başka faiz kararı Çekya Merkez Bankası(CNB) tarafından gelecek. CNB, 8 toplantı üst üste faiz artırdıktan sonra, son iki toplantısında sürece ara verdi ve faizde bir değişiklik yapmadı (16.30).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Chirstine Lagarde, Yönetim Kurulu Üyeleri Frank Elderson, Francois Villeroy de Galhau ve Martins Kazaks, Riga'da düzenlenen bir konferansta konuşacaklar.

G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı, Almanya'nın Münster şehrinde gerçekleştirilecek.

Sermaye piyasası danışmanlığı ve yönetici koçluk şirketi Challenger, Gray & Christmas tarafından hesaplanan işten çıkarma rakamları yayımlanacak. Ülkede işten çıkarmalar en son aylık yüzde 46,4 artışla 30 bin sınırına gelmişti (14.30).

ABD'de dış ticaret, tarım dışı verimlilik ve işsizlik başvuruları verileri aynı saatte ekranlara düşecek (15.30).

Yine aynı saatte Kanada'dan inşaat onayları ve dış ticaret rakamları gelecek.

ABD'den veri akışı S&P Global hizmet sektörü PMI, fabrika siparişleri ve ISM hizmet sektörü PMI verileriyle devam edecek (16.45, 17.00).

Kanada Hazinesi 10 yıllık tahvil ile borçlanmaya çıkacak. En son 10 yıllık tahvil ihalesinde ortalama faiz yüzde 3,240 olarak gerçekleşmişti (19.00).

Kanada Merkez Bankası(BoC) Başkan Yardımcısı Paul Beaudry, John Kuszczak Anma Töreninin açılış konuşmasını yapacak (20.30).

4 Kasım Cuma Yurt İçi Gündemde Neler Var?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) her enflasyon verilerinden sonra olduğu gibi yine 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımlayacak (10.00).

TOBB Sanayi Kapasite Raporları'nı duyuracak (10.00).

TCMB, reel efektif döviz kuru verilerini yayımlayacak. Türk Lirası reel döviz kurunda son ay yüzde 3,1 değerlenme yaşanmıştı (14.30).

4 Kasım Cuma Yurt Dışı Gündemde Neler Var?

Bölgede günün ilk verileri Avustralya İnşaat sektörü PMI ve Japonya Hizmet sektörü PMI olacak (00.30, 03.30).

Filipinler'de tüketici fiyatları ve dış ticaret rakamları aynı saatte açıklanacak (04.00).

Tayland enflasyon ve Singapur perakende satışlar bölgenin diğer beklenen verileri olacak (07.00, 08.00).

Almanya'da sanayi üretimine gösterge olan fabrika siparişleri verileri yayımlanacak. Siparişler en son aylık yüzde 2,4 düşüş göstermişti (10.00).

Avrupa'nın iki büyük ekonomisinden sanayi üretimi rakamları üst üste gelecek. Önce Fransa'nın, ardından İspanya'nın rakamları ekranlara düşecek (10.45, 11.00).

S&P Global hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri sırasıyla İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi için gelecek (11.15, 11.45, 11.50, 11.55, 12.00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un açılış konuşmasını yapacağı Naturgy Foundation ve IESE Business School tarafından düzenlenen Enerji Beklentileri etkinliği gerçekleştirilecek (11.45).

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hesaplanan gıda fiyatları rakamları açıklanacak. FAO gıda fiyatları endeksi son 6 aydır üst üste düşüş gösteriyor (12.00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Eesti Pank tarafından düzenlenen ve Profesör Ragnar Nurkse'ye adanan etkinliğin açılış konuşmasını yapacak (12.30).

Euro Bölgesi için üretici enflasyonu açıklanacak. Bölgede üretici fiyatları en son yüzde 43,3 artış göstermişti (13.00).

Piyasaların beklediği veri haftanın en son verisi olarak sahneye çıkacak; ABD'de iş gücü ve istihdam rakamları açıklanacak. Bir önceki ay tarım dışı istihdam 263 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 3,5 seviyesine gerilemişti. Saatlik kazançlarda aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 5,0 artış açıklanmıştı (15.30)

Baker Hughes, haftalık sondaj kule sayılarını açıklayacak (20.00)

ABD'de hafta sonu itibarıyla yaz saati uygulaması sona erecek.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti