Hacı Yağı Değil: Yaşlı İnsan Kokusu Denilen O Kokunun Esas Sebebi Nedir?

Bazen otobüste veya büyüklerimizin evlerinde garip bir koku hissederiz değil mi? Daha çok halk arasında 'yaşlı kokusu' olarak tanımlanan koku, aslında gerçekten var! Peki nedir bu kokunun kaynağı?

Kaynak

2001 yılında Dr. Shinichiro Haze liderliğindeki bir araştırma ekibi, yaşlı insan kokusunun gerçekten var olup olmadığını öğrenmek için harekete geçti.

Farklı yaş aralıklarındaki katılımcılara üç gece boyunca vücut kokularını emen özel gömlekler giydirildi. Bu gömleklerden elde edilen moleküller incelendi ve yaşa bağlı değişim gösteren kimyasal bileşenler arandı.

Sonuçlar, çoğu kimyasal bileşenin yaşla değişmediğini ortaya koydu. Ancak 40 yaş ve üzerindeki bireylerin kıyafetlerinde, "2-Nonenal" adı verilen ve yaşlandıkça artan bir aldehit molekülü tespit edildi.

İlginç bir şekilde bu kimyasalın ter yoluyla dışarı atılmadığı aksine cildimizin omega-7 doymamış yağ asitleri salgılamasıyla ortaya çıktığı bulundu.

Bu yağ asitleri, havayla temas ettiklerinde oksitlenip 2-Nonenal'e dönüşüyor. Özellikle lipid peroksitler, süreci hızlandırıyor.

Her yaşlı insanın bu kokuya sahip olacağı düşünülmemeli. Dr. Haze'nin çalışmasında, 60 yaş üzerindeki bireylerin yarısında 2-Nonenal seviyeleri o kadar düşüktü ki koku algılanamaz durumdaydı.

Dr. Susanna Mitro'nun 2012'de yaptığı bir çalışmada, insanlar 75 yaş ve üstü bireylerin kokusunu daha gençlerden ayırt edebildi ancak bu koku her zaman daha kötü olarak nitelendirilmedi.

İlginizi çekebilir:

Aslında Bir Uyarı: Uzunca Bir Süre Yemek Yemeyince Neden Midemiz Bulanır?
Gözlük Kullanan Göz Doktorları Neden Lazer Ameliyatı Olmuyor?
Hayvanlar da Tıpkı İnsanlar Gibi Arkadaş Edinirler mi?

Popüler İçerikler

Ankara’daki Saldırıyı Terör Örgütü PKK Üstlendi: “Uzun Süre Önce Planlandı”
TUSAŞ'a Terör Saldırısı Sonrası Instagram, YouTube, Twitter, Telegram ve TikTok'a Erişim Kısıtlandı
Akıllara Sahte Din Adamları Geldi: Kızıl Goncalar'daki Fetva Sahnesi Gündem Oldu!
YORUMLAR
25.10.2024

yoook beeee yıkanmıyorlar

25.10.2024

Dedem (rahmetli) 'nin şapkasının kasketinin içi de çok güzel kokardı evi de (paylaşmak istedim)

25.10.2024

Bazı bilim insanları o kadar inanarak boş işlerle ugraşıyolar ki🤔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ