Güzel Oyuncu Bensu Soral'ı Gereksiz Yere Linç Ettiren Crohn Gerçekten Çok Zorlu Bir Hastalıkmış

İçeride dizisindeki oyunculuğuyla beğenileri toplayan Bensu Soral, 'Ben Crohn hastasıyım. Crohn, kronik bir rahatsızlık olmakla beraber her hafta kendime iğne yapmamı gerektiren bir hastalık.' açıklamasını yaptı. Bunun üzerine Crohn hastalığının ne olduğu merak konusu oldu.

"Ben Crohn hastasıyım."

Bensu Soral'ın aşı olduğu anları paylaşması üzerine güzel oyuncuya tepkiler yağdı. Bunun üzerine Instagram hikayesinde 'Öncelikle aşı sırası ve önceliği gibi konularda büyük bir hassasiyet olmasına çok sevindim. Ben Crohn hastasıyım. Her hafta kendime iğne yapmamı gerektiren bir hastalık. Maalesef kullandığım ilaç bağışıklığı çok düşürüyor. Bu ilacı kullananların aşı sıralamasında çok üst sıralarda olmasa da bir önceliği var.' ifadelerine yer verdi.

Sindirim sistemi hastalığı Crohn!

Güzel oyuncu Bensu Soral'ın açıklamalarından sonra herkesin kafasında bir soru işareti olarak kalan Crohn hastalığı, sindirim sistemindeki herhangi bir organda gözüken, genelde kalın bağırsak ve ince bağırsağın birleştiği bölgelerde iltihaplı bir şekilde görülüyor.

Adını Dr. Burrill B. Crohn'dan almış.

Dr. Burril B. Crohn, meslektaşlarının yardımıyla birlikte aynı belirtilere sahip 14 hastada o zamana kadar tanımlanmamış bir hastalık keşfetti. Kendisi bölgesel ileitis veya bölgesel enterit demeyi tercih etse de etrafındakilerin bu hastalığa onun adını vermesine daha fazla karşı koyamadı. 1932 yılında hastalığı tanımladığı makaleyi Dr. Kennedy Dalziel'in çalışmalarına dayandırdığını da belirtelim.

Sebebi bilinmediği için insanlarda korku uyandırıyor

Oyuncumuzun da mustarip olduğu bu hastalığın maalesef sebebi hâlâ bilinmiyor.

Dışkılamada kanama, ishal, ateş...

Genel olarak şu belirtiler görülür:

  • İshal

  • Dışkılamada kanama

  • Kabızlık

  • Karın ağrısı

  • Kusma

  • İştahsızlık

  • Kilo kaybı

  • Bulantı

''Peki, tanısı nasıl koyuluyor?'' dediğinizi duyar gibiyim!

Tedavisinden önce tanı için kan testleri ve dışkı incelemeleri istenip endoskop ve kolonoskopi yöntemleriyle görüntülenen Crohn hastalığında kesin tanı için biyopsi yapılır.

Bağışıklığı düşürüyor!

Bu hastalık için kullanılan anti-inflamatuar ilaçlar; ağrı, ateş ve ishal gibi semptomları hafifletmekle beraber, oyuncunun da bahsetmiş olduğu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlarsa iltihaplanmaya sebep olan maddelere karşı savaşarak iltihabı azaltmakta yardımcı olur.

Kalıcı ve kesin bir tedavisi yok!

Maalesef, hastalığın kesin ve kalıcı bir tedavisi olmadığı için ilerleyen zamanlarda hastalık kendisini hatırlatabilir ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, Crohn hastalığı için çok önemli. Bu hastalığa sahip kişilerin gazlı içeceklerden, baharatlı yiyeceklerden, kızartılmış gıdalardan ve lif oranı yüksek gıdalardan kaçınması gerek.

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
YORUMLAR
10.05.2021

hem sağlıkçı hem de bir crohn hastası olarak gerçekten hayatı zindana çeviren bir hastalık olduğunu söyleyebilirim. Bugünü kurtarmak için içtiğimiz salofalk ve prednol türü ilaçlar 60 yaşından sonra bize ne yapacak bizzat bilince çok daha kötü oluyor. Ama yapacak bir şey yok ne yazık ki böyle hastalığı olanlar biontech yaptırması daha iyi olur. Çünkü korona ile beraber oluşacak bir crohn atağı yaşa ya da cinsiyete bakmadan sizi öldürebilir.

10.05.2021

Geçmiş olsun hocam. İnşallah şifası bulunur da kurtulursunuz.

çok zor bir bağırsak hastalığı bu maalesef ömür boyu çekiyorsun kontrol altında tutman gerekiyor

11.05.2021

Crohn ile Ülseratif Kolit birbirine çok karıştırılır. Crohn'ın en sık görülen belirtisi karın ağrısıdır. Ülseratif Kolit'in en sık görülen belirtisi ise kanlı ishaldir. Lakin Crohn'da da Ülseratif Kolit'teki kadar sık görülmese de kanlı ishal olabilir.

11.05.2021

Crohn hastalığını sigara içmek kötüleştirir. Ülseratif Kolit hastalarının kalın bağırsağı tamamen hastadır; lakin Crohn hastaların kalın bağırsaklarında sağlam kalmış bölümler olabilir. Ancak Crohn hastalarında sindirim sisteminin kalın bağırsak haricindeki organları da etkilenmiştir. Yani ağızdan anüse giden yolda yer yer hastalıklı bölgeler vardır.

TÜM YORUMLARI OKU (8)