Güzel Haber! UNESCO Dünya Kültür Mirası Adayımız, Tarihin İlk Tapınağı Göbeklitepe

Bilinen tarihin en eski tapınağı olan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, önümüzdeki yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday gösterilecek. Kazı alanı 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmıştı. İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların bölgedeki çalışmalarına bazı yıllar ara verilse de kazı tam 54 yıldır devam ediyor.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından 'Dünyanın en eski tapınak merkezi' olarak kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe, 2018'de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin adayı olacak.

Göbeklitepe'nin uzun yıllar korunması ve sağlıklı kullanılması için 4 bin metrekarelik çelik çatı hazırlanıyor.

Çalışmalar nedeniyle yakın zamanda bölgeyi ziyaret edecekler alana ne yazık ki alınmayacak. Müzeleri ziyaret edenler ise kazı alanında yer alan eserlerin imitasyonlarını görebilecek.

Yapılan tüm hazırlıklar ve arkeolojik alanın tanıtımı için ayrılan bütçe ise 15 milyon dolar.

Göbeklitepe'nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesi kazı alanın istikbali açısından da ayrıca önemli. Listeye alındıkan sonraki süreçte her şey UNESCO'nun kontrolü ve denetiminde gerçekleşecek.

'Türkiye turizmi içinde lokomotif görevi üstlenebilecek bir yer'

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin 12 bin yıllık geçmişiyle dünya insanlık tarihini değiştirdiğini söyledi.

Göbeklitepe'nin UNESCO'ya dahil edilmesinin sevincini yaşadıklarını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

'UNESCO zaten Göbeklitepe'nin hakkı, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor adaylık dosyası hazırlandı, yetkililere teslim edildi, ön incelemeden de geçti. İnşallah 2018 yılında da Sayın Bakanımızın da açıklaması üzerine Türkiye'nin UNESCO adayı Göbeklitepe olacak. Göbeklitepe ile ilgili yaptığımız her adımı ince eleyip sık dokuyoruz, çünkü burası sadece Şanlıurfa turizmi açısından değil bölge ve Türkiye turizmi içinde lokomotif görevi üstlenebilecek bir yer. Şu anda da alanda 6 milyon 600 bin avro bedelli üst çatı çalışmaları devam ediyor. Bunun tamamlanmasıyla birlikte alana ziyaretçi girişlerine izin vereceğiz. Şu aşamada geçici olarak ziyarete kapalı.'

Peki Göbeklitepe neden önemli? Sorunun cevabını merak edenleri şöyle alalım 👇

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe Hakkında Bilmemiz Gereken 14 Şey

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
20.07.2017

Yeni bir düğün salonumuz olacak ne mutlu!

20.07.2017

artık efeste olduğu gibi yemekler verilir.

20.07.2017

Galiba sadece Türkiye'de bir eserin UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne girip girmemesi korunması açısından birşeyleri değiştirmiyor. Düşünün bir çobanın şansı sayesinde bulduğu bir yer. Dünya tarihinin ilk yerleşim yeri Mezopotamya toprakları. Şu saçma sapan konuları bir kenara bırakıp sırf adam gibi kazılsa buralardan daha neler çıkacak.

TÜM YORUMLARI OKU (14)