Güzel Beslenme Eşittir Uzun Ömür: Uzmanlar Uzun Yaşamanın Formülünün Tabağınızın İçinde Olduğunu Söylüyor!

Güney Kaliforniya Üniversite'sinden gerontolog Valter Longo, insanların yaşam ömrünü uzatacak ideal bir yeme düzeni olduğunu söylüyor.

'Besinler, perhiz, genler ve uzun yaşam arasındaki bağlantıyı gözlemledik ve bu bağlantıyı insan ve primatlardaki klinik ve epidemiyolojik çalışmalara bağladık.'

Yazılmış tek bir diyetin herkes için uygun olması mümkün değil.

Bir kişiye diyet yazmak için yaşını, kilosunu, cinsiyetini, fiziksel hareketini, kullandığı ilaçları, rahatsızlıklarını ve alerjilerini bilmek gerekiyor. Bu yüzden tek tip bir diyetin var olması gibi durum söz konusu değil. Örneğin, 65 yaşından büyük insanların beslenme planlarına daha fazla protein eklenmesi gerekiyor ki yaşla beraber artan vücut kırıklığına karşı bir önlem alınabilsin.

Longo ve Anderson yürüttüğü çalışma, uzun ömürlü diyetler için sağlam bir temel oluşturmayı amaçlıyor.

Longo'ya göre rafine edilmemiş karbonhidratlar, bitkisel kaynaklı proteinler ve bitkisel kaynaklı yağlar mutlaka beslenme düzeninizde bulunmalı. 

'Bakliyatlar, tam tahıllar, sebzeler, balık, az miktarda beyaz et, az miktarda şeker, sert kabuklu yemişler, zeytinyağı ve bitter çikolatayı alışveriş listenize eklemelisiniz. Kırmızı et veya işlenmiş etleri almayı tercih etmeyin.'

"Öğünleri 12 saatlik pencereler içerisinde planlamak ve aralıklı oruçlar tutmak kan basıncınızı kontrol altında tutar ve insülin direnci riskini azaltır."

Sağlıklı beslenmek ve yaşamak için ne yediğiniz kadar ne zaman yediğiniz de oldukça önemli. En çok enerji yaktığımız zaman olan gündüz vakitlerinde az yemek yiyip akşam yemeğinde ayarı kaçırıyorsanız kilo almamanız elden değil. Metabolizmanın yavaşladığı zamanlarda çok fazla yemek yemek hem midede rahatsızlık ve şişkinlik hissi yaratacak hem de kilo almanıza sebep olacaktır. Bu yüzden özellikle uyumadan önce yemek yememeye özen göstermelisiniz.

Longo ve Anderson, yürüttükleri çalışmada tüketilen işlenmiş et ve kırmızı et miktarını olabildiğince azaltıp bitkisel kaynaklı proteinler alınması gerektiğini söylüyor.

Kırmızı et konusunda ise literatürde birçok tartışma mevcut. Kimi uzmanlar kırmızı et tüketilmesinin sağlıklı olduğunu söylerken kimileri ise kırmızı et tüketilmesini önermiyor.

Kendinize en uygun beslenme düzenini uygulamak için diyetisyene danışmanızda fayda var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kalp Damar Hastalıklarından Psikolojik Rahatsızlıklara Kadar Birçok Hastalığa İyi Gelen Yüzmenin Faydaları
Biraz da Genital Sağlık Konuşalım: İç Çamaşırınızı Her Gün Değiştirmezseniz Ne Olur?
Sağlık Sorunlarınızın Sebebi Kahve Olabilir: Çok Fazla Kahve İçerseniz Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Popüler İçerikler

Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!