Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’de klor gazının kullanımını yasaklayan tasarıyı onayladı. Karara uymayan taraflara BM yaptırımı uygulanacak.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’de klor gazının bir silah olarak kullanımını yasaklayan ve kullanıldığı takdirde yaptırım uygulanacağına dair karar tasarısını onayladı.
Oylamaya katılan 15 ülkeden Rusya dâhil olmak üzere 14’ü tasarıya ‘evet’ oyu verirken, Venezuela çekimser kaldı.
ABD tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan tasarı, Suriye'ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasına ve askeri güç kullanmasına kapı açan BM Şartı'nın 7. bölümü altında kabul edildi.
Kararda, rejim ya da muhaliflerin ismi zikredilmiyor. Klor gazını kullanan hangi taraf olursa olsun, yaptırım uygulanacağı belirtiliyor.
Karar, ayrıca Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ), evlerde kullanılan çamaşır suyu veya klor içeren maddeleri kontrol etmesini de sağlıyor.
Klor gazı Suriye’de defalarca kullanıldı
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) BMGK’ya Ocak ayında sunduğu rapora göre, muhaliflerin kontrolünde bulunan üç köye düzenlenen çok sayıda hava saldırısında klor gazı kullanılmıştı.
Raporda saldırıların kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmedi. İdlib ve Hama vilayetlerinde Nisan ve Ağustos ayları arasında gerçekleştirilen saldırılarda 13 kişi klor gazı nedeniyle öldü. 350 ila 500 arasında kişi de saldırılardan etkilenmişti.
- Kaynak: Al Jazeera ve AFP