Güvenli ve Sağlıklı Bir Kamp Yapmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 9 Altın Kural

Kamp yapmak her ne kadar eğlenceli bir iş gibi görünse de, pek çok ayrıntısı olan, ciddi bir iştir. Güvenli ve sağlıklı bir kamp yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini derlediğimiz bu içerik sayesinde sizler de iyi birer kampçı olabilirsiniz.

1. Çadırınızı su kaynaklarının yanına kurmayın

Kamp atacağımız alanı belirlerken, her zaman en doğru ve en güzel yeri bulmaya çalışırız. Bazen bu arayış bize yanlış karar vermemize neden olabilir. Göllerin muhteşem manzarasına kapılıp ya da akarsuyun o harika sesine aldanıp çadırımızı pat diye bu su kaynaklarının dibine koyuveririz. İşte bu güvenli bir kamp için kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir. Neden böyle diyorum maddeler halinde anlatayım.

  • Yaban hayvanları, geceleri bu su kaynaklarını beslenmek için ziyaret ederler. Eğer kampınızı bu su kaynaklarının dibine kurduysanız; bu canlılarla karşılaşmanız işten bile değildir. Onun için kampınızı en az 200-300 metre mesafeye kurun ve bir riski daha ortadan kaldırın.

  • Akan suların kenarlarına kesinlikle çadır kurmayınız. 30 cm genişliğinde akan bir su, gece çadırda uykunuz sırasında bastıran bir yağmur sonucunda dakikalar içerisinde 3 metre genişliğe ulaşabilir. Kesinlikle şakaya gelecek bir durum değildir. 2010 yılında ABD'de kamp yapan 16 kişi uykuları sırasında gelen sel sonucu hayatlarını kaybetmişlerdi.

2. Kampta body sistemiyle hareket edin

Her zaman uyumlu ve problemsiz insanlarla yapılan kamplar daha keyifli olmuştur. Sayı arttıkça, nerede çokluk orada bokluk misali problemde o denli artar. Onun için yola çıkmadan önce kamp arkadaşınızı iyi seçiniz. Fiziksel şartların ağırlaşması sonucunda ortaya çıkabilecek gerginliklerin iyi yönetilememesi sonucunda o arkadaşınızla kanlı bıçaklı dönebilirsiniz. 

Kendinize güveniniz tam olsa ve usta bir kampçı olsanız bile mutlaka yanınızda bir arkadaşınızla gidiniz. Çünkü doğada başınıza gelebilecek bir sürü olumsuz şey olabilir ve bu olumsuzluklarla tek başınıza mücadele etmeniz mümkün olmayabilir. Onun için her daim sırtınızı yastlayabileceğiniz güven veren bir arkadaş her zaman iyidir.

3. Yaban hayvanlarına dikkat edin

Gideceğimiz ormanda ya da arazide misafir olduğunuzu sakın unutmayın. Onun için misafirmiş gibi davranıp canlıların doğal yaşam alanlarına saygı gösterin. Bir kaç ufak ipucunu da kulağımıza küpe yaparsak emin olun ki bu canlılar insanlardan çok daha zararsız ve masumdur. Peki nedir bu ipuçları:

  • Uyumadan önce kamp alanınızda yiyecek, içecek ve kokulu şeyler bırakmayın. Eğer bu tarz şeyler varsa bunları koku geçirmeyecek şekilde poşetleyip ya arabaya ya da 200-300 metre uzakta bir ağaca asın.

  • Çalı çırpıyla kamp kurduğunuz alanın etrafını çevirin ve alanınızı belirleyin

  • Yerdeki izlere bakın hayvanların geçiş noktalarından uzak durun

  • Ormanda yürürken şarkı söyleyerek ses çıkararak ilerleyin. Böylece kilometrelerce ileriden sesinizi duyan bir canlı önünüze çıkmak istemeyecektir.

  • Etrafınızda meraklı bir misafir varsa onu bir süre uzaklaştırabilmek için ses tabancanızı (eğer varsa) uyumadan önce bir iki el ateşleyin. Aynı şekilde uyandığınızda çadırınızdan çıkar çıkmaz bunu tekrar yaparsanız alanı boş bulup gelen canlılarla karşı karşıya kalmamış olursunuz. Özellikle yavruları olan bir anne ayıyla karşı karşıya kalmak herhalde insanın hayatta son isteyeceği şeydir diye düşünüyorum. The Revenant filminde benzer bir durum vardı.

  • Vücudunuzun herhangi bir noktasında kanama varsa, kıyafetleriniz kan olduysa çok dikkatli olmanız gerekiyor. Ayılar kilometrelerce (yaklaşık 10 km) öteden çok rahat bu kokuyu alıp size yönelebilir.

Uzun lafın kısası ben bugüne kadar kampta yaban hayvanlarının saldırısından ciddi bir şekilde yaralanmış birisini ne rastladım ne de duydum. Buna rağmen yine de tedbirimizi alıp, misafir olduğumuz yerde misafir gibi davranmalıyız.

4. Gideceğiniz bölge hakkında yakınlarınıza haber verin

Gsm operatörleri şöyle çekiyor böyle çekiyor tarzı reklamlarını kesinlikle unutun; çünkü bugüne kadar nereye gitsem %90 telefonum çekmedi. Bunun için gitmeden önce gideceğiniz yerle ilgili harita çıktıları alın ve üzerine çalışın. Bu çıktıların bir kopyasını eşinize dostunuza verin. Uzun süreli intikal şeklinde kamp yapılacaksa, bölge jandarmaya haber vermek de faydalı olabilir. Maddi duruma göre uydu telefonu ya da gps cihazları da hem yön bulma hem de acil durumda oldukça faydalı olacaktır.

5. Çantanızda bunları mutlaka bulundurun

Bazı şeyler ufak da olsa hayat kurtarabilir. Kampta da bir kaç parça ekipman sizi bir çok olumsuz duruma karşı koruyacaktır .

  • Yanınızda bir adet uyarı amaçlı düdük bulundurun. Acil durumlarda arkadaşınıza ve çevrenize uyarı amaçlı ses gönderebilirsiniz.

  • Ufak bir ilk yardım çantası hazırlayın. Bir kaç parça ilaç ve ilk yardım ekipmanları her zaman hayat kurtarır.

  • Kış kamplarında hipotermiye karşı korunmanızı sağlayacak termal bir battaniye yanınıza alın. Hem çok ucuzdur hem de çok az yer kaplar.

  • Ayılara karşı biber gazı, kurtlara karşı ses tabancası ya da torpil yanınızda bulunsun. Nerede ne zaman karşılaşacağınız hiç belli olmaz.

  • Aşırı yağışlar ve kar fırtınasına yakalanma riskinden yola çıkarak bir adet kamp tüpü yanınızda olsun. Çadırdan çıkamayacak derecede bir atmosferle karşılaşırsanız sıcak yemek ve ısınma için faydalı olacaktır. Ama bu tüpleri yakarken dikkatli olmak gerekiyor. Çadırın havalandırmalarını açın. Karbondioksit zehirlenmesinin önüne geçmek ve çadırın nem yapmaması için bunlar önemli.

6. Şimşeklere dikkat

Kampta yağmur oldukça keyiflidir. Tenteyi gerdikten sonra yağan yağmurun tentede bıraktığı o tıkırtı, topraktan kalkan o mis gibi koku sizin tüm yorgunluğunuzu alır götürür ama yağmura şimşek eklenince o keyif yerini huzursuzluğa bırakır. Belki de kampta karşılaşılabilecek en büyük tehdit şimşektir. Doğadaysanız şimşek yüzünden açık hedefsinizdir. Bu tarz bir şimşek pozisyonunda neler yapılmalı haydi yine maddeler hainde inceleyelim:

  • Arabanız yakınınızdaysa, arabaya sığınmak en güvenli hareket olacaktır.

  • Ağaç kümeleri altında durmayın ağaçların arasında bulunan açıklık alanlarda konumlanın.

  • Üzerinizdeki metal alaşımlı şeylerden kurtulun.

  • Çadıra sığınmayın çünkü çadırın alüminyum çubukları şimşeği çekebilir.

  • Yakınlarda mağara bulursanız oraya da sığınabilirsiniz. Mağaralar en güvenli yerlerdir. Tabii ki sığınmadan önce mağarayı yoklamakta fayda var. Şimşekten kaçarken şimşek hızıyla gelen bir ayıyla karşılaşmak çok da iyi olmaz.

7. Fırtına yaklaşıyor hemen önleminizi alın

Ani basınç ve sıcaklık değişiklikleri sonucunda hava aniden patlayabilir. Bu tarz durumlarda hava birden değişir ve fırtınayla birlikte yağış başlar. Elinizi çabuk tutun ve eğlenceye ara verin. Çünkü yapılacak işler var:

  • Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey önceden de belirttiğim gibi dere yataklarından uzak durulmalı ve güvenli bir yere sığınılmalıdır.

  • Çadırı kuru dallar ve yaşlı çürümüş ağaçlardan uzak bir noktaya taşımak gerekir. Fırtına pozisyonunda ormandaki ağaçlardan çok sayıda kurumuş dal, yüksekten büyük bir hızla yere düşer. Bu gibi durumlar ölümcül yaralanmalara neden olabilir.

  • Fırtınanın çadıra zarar vermemesi ve rüzgardan korunulması için çadırın etrafında bulunan ipler gerdirilip çadır daha sabit bir hale getirilmelidir.

  • Kamp alanındaki eşyalarınızı ve yiyeceklerinizi rüzgar ve yağıştan etkilenmeyecek yere taşıyın.

  • Tavsiyem siz siz olun fazla dışarı çıkmadan çadırın içinde kamp ocağında demlediğiniz çayı yudumlayarak anı keyifli bir hale getirin. Aman dikkat çay demlemek isterken çadırı yakmayın!

8. Kıyafet seçimi önemli

'Yaz geldi havalar ısındı ne olsa giyilir; şortumu çekeyim Bağdat Caddesi'nde dolaşır gibi dolaşayım' şeklinde bir düşünceniz varsa hemen o düşünceden uzaklaşın.

  • Börtü böcek ısırmaları için mutlaka mevsimlerden yaz da olsa pantolon giyinin. 2007-2009 yılları arasında piknik ve kamp yapan bir çok kişinin kene ısırmaları sonucunda hayatını kaybettiğini aklınızdan çıkarmayın. Pantolon sayesinde doğa yürüyüşlerinde çalı çırpının bacağınıza zarar vermesini de engellemiş olursunuz

  • Pantolonunuzun paçalarını çorabınızın içine sokun

  • Yaz aylarında ve arazinin karla kaplı olduğu kış aylarında yapılan kamplarda mutlaka güneş kreminizi çantanıza alın.

  • Mevsimlerden yaz da olsa güneşin zararlı ışınlarına karşı uzun kollu hava geçirgenliği olan, teri dışarı atan ince gömlekler tercih edin.

  • Kış ayları için nasıl giyinmek gerektiğini diğer yazım olan: 'Kış kamplarının korkulacak bir yanının olmadığını gösterecek 10 sıcak öneri' yazımda ayrıntılı olarak yazmıştım.

9. Yediğinize içtiğinize dikkat edin.

Kampta beslenme de önemli ve dikkat edilmesi gereken bir hussustur. Şehirdeyken, bir günde yaktığınız kaloriden çok daha fazlasınız yakarsınız doğada. O yüzden etkili beslenme kadar besin maddelerinin tercihi ve muhafazası da sizin sağlığınız açısından önem taşır. Peki doğada neler yapmalı, neler yapmamalı buyurun:

  • Bilmediğiniz otlardan veya mantarlardan uzak durun ve sakın yemeyin. Yabani mantar türleri zehirlenmenize ve hayatınızı kaybetmenize neden olabilir. Mantarlardan hiç anlamıyorsanız ve mantar sevdalısıysanız kültür mantarına devam edin.

  • Temiz görünen her derenin, her çeşmenin suyu içilmez. O su kaynağı hakkında etraftan bilgi alabilirseniz öyle kullanın. Temiz su kaynağına uzaksanız ve suya ihtiyacınız varsa suyun tortusunu bir bez yardımıyla süzdükten sonra kaynatarak için.

  • Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda bozulacak gıdalardan uzak durun. Yiyecekleri dondurun ve bozulma sıralarına göre pişirin. Mesela; tavuk ilk önce bozulacağı için ilk önce onu tüketin sonra balık en son olarak da eti tüketin. Fermante gıdalardan olan pastırma ve sucuk gibi ürünler kolay kolay bozulmayacağı için kamptaki kurtarıcınız olabilir.

  • Kış kamplarında ısı kaybına neden olacağı için alkolden uzak durun.Yaz kamplarında da şuurunuzu kaybedecek kadar tüketmeyin. Her zaman algılarınızın açık olmasında fayda var.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
20.07.2016

O kadar güzel detaylar vermişsiniz ki ülkenin durumunu umursamaksızın kamp yapasım geldi

20.07.2016

çok güzel içerik. bilgilendim. teşekkürler.

21.07.2016

Beğenmenize sevindim teşekkür ederim.Mutlu günler...

21.07.2016

İlk önlem; kamp yapmayın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ