Gustave Le Bon'un Günümüzde de Anlamını Yitirmemiş "Kitleler Psikolojisi" Kitabından Akla Kazınan Alıntılar

Gustave Le Bon; Fransız sosyolog, antropolog ve Kitleler Psikolojisi kitabının yazarıdır. Kitleler Psikolojisi kitabı hem içinde yaşadığımız toplumu anlamlandırmada hem de birey olarak verdiğimiz kararların aslında toplumu nasıl etkilediğini fark etmemiz konusunda oldukça önemli bir kitaptır. Kitapta aslında kitlelerin arka planına, siyasal güçlerin toplum üzerindeki hakimiyetine ve kitlelerin psikolojisinin arka planına yer verilir.

Kitap 1985 yılında yayımlanmış olmasına rağmen günümüzde de hala etkinliğini devam ettiren bir eserdir. İçerisinde barındırdığı cümleler günümüzde de geçerli olduğundan kitleleri anlamak ve toplum üzerinden kendi iç sorgulamamızı yapmak açısından oldukça önemli bir kitaptır.

1. "Kitlenin ruhunda daima hüküm süren şey, özgürlük değil kölelik ihtiyacıdır. Kitleler itaat etmeye öyle susamışlardır ki, kendisini onların efendisi ilan eden şu veya bu kimseye içgüdüsel olarak boyun eğeceklerdir."

2. "Medeniyet, gelenekler olmadan imkânsızdır, ilerlemeyse bu gelenekler yok edilmeden imkansızdır."

3. "Budala, cahil ve kıskanç kişiler, kitle içindeyken önemsiz ve güçsüz oldukları duygusundan kurtulup geçici fakat uçsuz bucaksız bir güvene kavuşurlar."

4. "Bir ülkenin gençlerine verilen eğitimin niteliği, o ülkenin günün birinde neye dönüşeceğinin ipuçlarını verir."

5. "Politik meclisler dünya üzerinde deha ışıltısının kendini en az hissettirdiği yerlerdir. Orada sadece zaman ve mekana uygun bir belagat ve vatana değil partiye yapılan hizmetler itibar görür."

6. "Halkların kaderini belirleyen, kendi karakterleridir; hükümetlerin karakteri değil."

7. "En şüpheli hadiseler, en çok sayıda insan tarafından gözlemlenenlerdir."

8. "Zaman, tek gerçek yaratıcı ve tek büyük yok edicidir."

9. "Şimdiye kadar uygarlıkların büyük zemberekleri olmuş olan şeref, nefsi feda, dini inanç, şan ve vatan aşkı gibi duygular, akıl vasıtasıyla değil çoğu defa akla rağmen ortaya çıkmıştır."

10. "Canlı varlıklardan birkaçı bir araya gelir gelmez, bunlar ister hayvan ister insan kalabalığı olsun, içgüdüsel olarak bir önderin egemenliği altına girerler. İnsan topluluklarında önderler büyük bir rol oynarlar. Onun iradesi, düşüncelerin gerçekleştiği ve oluştuğu bir kaynak olur. Kitle, çobanından vazgeçemeyen bir sürüdür."

11. "Unutulmaz tarihi olaylar, insanların iç dünyalarındaki görünmez değişikliklerin, görünür eserleridir."

12. "Kanunların çoğaltılmasıyla hürriyet ve eşitliğin daha iyi korunacağı hakkında hatalı vehimlerin kurbanı olan kavimler her gün daha ağır, daha dayanılması zor boyunduruklara kendilerini teslim etmektedirler."

13. "Kitlelerin eğilim ve sevgisi hiçbir zaman iyi hükümdarlara değil, kendilerini şiddetle baskı altında bulunduran baskıcılara karşı olmuştur."

14. "Tarihteki hakiki sarsıntılar, büyüklüğü ve şiddetleriyle bizi şaşkınlığa düşürenler değildir. Medeniyetlerdeki yenilenmenin kaynağı diyebileceğimiz önemli değişimler, esasen düşüncelerde, kavramlarda ve inançlarda meydana gelenlerdir."

15. "Tüm siyasi, kutsal ve toplumsal inançların kitleler nezdinde yer edinebilmeleri, dinî bir şekle bürünmeleriyle muhtemeldir çünkü bu sayede tartışmaya açık şeyler olmaktan kurtulurlar."

16. "Güç bela anladıkları inançlar, fikirler ve sözler için kendilerini kahramanca feda eden ne çok kitle vardır."

17. "Kitlelerin hayal gücünü etkilemeyi bilen kişi, aynı zamanda onları yönetmeyi de bilir."

18. "Av merakı ve kitlelerin gaddarlığı aynı kaynaktan meydana gelir. Savunmasız bir zavallıyı paralarken kitleler pek alçak bir gaddarlık gösterirler."

19. "Aşırı dar kafalılıkla birleşmiş güçlü inancın, saygın bir adama kazandırdığı kudreti düşünmek insanı ürkütüyor."

20. "Milletlerin başına gelecekleri artık yöneticilerin huzurunda değil, kitlelerin ruhunda hazırlanmaktadır."

21. "Kitleler hiçbir zaman gerçeğe susamamıştır. Hoşlarına gitmeyen mantıksızlıklar karşısında, gerçek dışı eğer kendilerini çekerse, bunu ilahlaştırarak buna yönelmeyi daha üstün tutarlar. Onları hayallere çekmesini bilenler onlara hakim olurlar ve hülyalarını ortadan kaldıranlar da onların kurbanı olur."

22. "Modern insan, kapıldığı kayıtsızlık tuzağında çırpınmaktadır."

23. "Fertlerin bilinçli faaliyetlerinin yerini, kitlelerin bilinçsiz eylemlerinin alması, içinde bulunduğumuz çağın en temel özelliklerinden biridir."

24. "Kitlenin alkışladığı kahraman, onun için bir tür tanrı gibidir. Napolyon'a da on beş sene boyunca bu şekilde bakıldı. Hiçbir tanrıya Napolyon kadar tutkuyla tapınılmamıştır ve hiçbir tanrı da insanları öyle kolayca ölüme gönderememiştir."

25. "Bir idealin peşinden gitmek suretiyle barbarlıktan uygarlığa geçmek, bu idealin gücünü yitirmesiyle birlikte ise çöküşe geçerek nihayet ölmek: İşte bir halkın yaşam döngüsü!"

Varoluşçu Edebiyatın Öncü Kitabı Yeraltından Notlar'dan İnsan Yaşamına ve Hayata Dair Alıntılar
Okuduğunuz An Üstünü Fosforlu Kalemle Çizmek İsteyeceğiniz Enfes Kitap Alıntıları
Okuduğunuz An İçinize İşleyip Hayatınızda İz Bırakacak Büyüleyici Kitap Alıntıları

Popüler İçerikler

AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
YORUMLAR
17.09.2022

Boyunduruk altına girmeyen insanlar bıçak sırtında giderler. Ancak tarihin övdüğü karakterler aslında kesinlikle boyunduruk altına girmeyen devrimcilerdir. Zaten geri kalan kitleyi rüşvet, eziyet, inanç gibi faktörler ile avcunun içine alırsın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ