Gurur mu Ayıp mı Siz Karar Verin: TÜBİTAK'ın Umursamadığı Proje 2 Ödül Birden Aldı!

TÜBİTAK’ın yeterli (!) bulmadığı, fakat daha sonrasında başarıdan başarıya koşan projeler halen hatırlarımızda.

Bunlardan en önemlisi de hazırladığı fizik projesi beğenilmeyen İlayda Şamilgil’in, aynı proje ile Polonya’da, 80 ülkeden binlerce projenin arasında birinci olması ve sonrasında da NASA’nın Mars projesi için seçilmesi idi.

Bir Gurur Daha: TÜBİTAK'ın Umursamadığı İlayda Şamilgil, NASA'nın Mars Projesine Seçildi!

TÜBİTAK’ın projesini beğenmediği, daha doğrusu kayda değer görmediği fakat sonrasında başarıdan başarıya koşan yeni bir lise öğrencimiz var: Tuna Ilgın Kozak.

Hem de öylesine anlamlı, bizler için öylesine değerli bir proje ki…

10. sınıf öğrencisi olan Tuna Ilgın Kozak’ın projesi, maden ocaklarındaki kazalarda daha fazla hayat kurtarmaya yönelik.

Projeye göre, madenlerde çalışan işçilerin anlık olarak konumları kayıt altına alınacak ve olası bir kaza sonrası acil müdahale edilmesi gereken yerler ivedilikle belirlenecek.

TÜBİTAK ise projeyi yeterli görmeyerek, Liselerarası Proje Yarışmasında sergilemeye bile gerek görmedi.

Projesine güvenen ve sonrasında diğer kurumlara başvuran Kozak, ‘TOF/Uçuş Süresi ile Maden İçinde Konum Belirleme’ adlı projesi ile MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda Fizik dalında birincilik ödülü ve İnovasyon ödülünü kazandı.

Projenin ortaya çıkma hikayesi ise oldukça hüzünlü aslında.

Hatırladığımız ve unutmayacağımız üzere, 13 Mayıs 2014 senesinde Soma’da Türkiye’nin yüreğine ateş düşmüştü. Sonradan ortaya çıkarılan onlarca ihmal nedeniyle 301 madencimiz yaşamını yitirmişti.

Ambulans’ta sedyeye alınan ve “Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin” diyen bir abimiz, kardeşimiz, vatandaşımız vardı hani, Murat Yalçın.

Hani Türkiye’yi gözyaşlarına boğan, insanlığımızı tekrar tekrar sorgulama ihtiyacı hissettiren bir Murat Yalçın. İşte o Murat Yalçın’ın etkilediği kişilerden birisi Tuna Ilgın Kozak.

İşte o görüntüler, Tuna Ilgın’ın ‘TOF/Uçuş Süresi ile Maden İçinde Konum Belirleme’ projesinin de çıkış noktası oldu.

Yüzlerce hayatın bu denli basitçe yitip gitmesinden rahatsız olan (!) Tuna Ilgın, madencilerin hayatını kurtarmanın yollarını düşündü ve bu projesini üretip, TÜBİTAK’a sundu. TÜBİTAK ise her nedense bu projeyi sergilemeye dahi layık görmedi.

‘’Bu kadar işine sahip çıkarak, inanarak yapan insanların hayatlarının öylece hafife alınması, ölümün bu kadar ucuz olması ve annemin ağlayarak o insanların geride bıraktıklarına üzülmesi projemin çıkış nedenidir.’’

Tuna Ilgın, işte bu sözlerle ifade ediyor kendisini, böyle anlatıyor projesinin çıkış nedenini..

Projesinin oldukça önemli ve hayat kurtarıcı olmasına rağmen TÜBİTAK tarafından olumsuz karşılanmasına ise hem şaşırmış hem de üzülmüş Tuna.

‘’Fakat ben projeme inanıyordum, öğretmenim de bana. Pes etmedik ve İzmir'de 5. DOESEF'e ve İstanbul'da 25. MEF Proje Yarışmasına başvurduk. DOESEF sonunda London International Youth Science Forum etkinliğinde projemi temsil edeceğim. DOESEF'te yaşadığım deneyimler ile birlikte biraz da üzerimdeki acemiliği atmanın verdiği güvenle 25. MEF Proje yarışmasında Fizik dalında hem birincilik, hem de inovasyon özel ödülüne layık görüldüm. Adım söylenip sahneye çıktığımda heyecandan daha çok mutluluk hissettim. Kocaman gülümsemek istedim, ama yapamadım.’’

diyor Tuna…

Verdiği röportajda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı da unutmamış genç bilim insanımız.

“Bize 19 Mayıs'ı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarının ve vatanımız için canlarını feda eden, cephede savaşan erimizden, kundağındaki bebeği ile mermi taşıyan annelerimize kadar herkesin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Atatürk'ün dediği gibi “Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamakta aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.” sözünü hatırlatarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı da kutluyorum”

diyerek kutluyor hepimizin bayramını.

Son dönemlerde kabul ettiği ve etmediği projelerle sürekli gündemde olan TÜBİTAK’ın bu projeyi neden kabul etmediği ise bizler için büyük bir soru işareti.

Gerçekten merak ediyoruz, “Tillo evliyalarının kerametleri” “Papaz eriğini imam eriğine çevirme” isimli projeler kabul görürken, bu projenin kabul edilmemesi nedir TÜBİTAK!

Kaynak

Popüler İçerikler

Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
YORUMLAR
19.05.2016

Projesi tüpitak'tan red alanlar bence gururla yoluna devam etsinler, demek ki bilim adına doğru yoldalar demektir.

19.05.2016

katil, cinayet çözümü ile ilgili projeye onay verir mi hiç?

Pasif Kullanıcı
19.05.2016

Tübitak tarafından dikkate alınmak isteyenlere bi tavsiye, kadınsanız türban takın erkekseniz badem bıyık bırakın. Hatta yapabiliyosanız hem türban takın hem badem bıyık bırakın. Projenizin adını da Allah, namaz, cami, Kuran falan gibi kelimelerle süsleyin. Mesela ışınlanmayı sağlayan bi cihaz mı geliştirdiniz. Projenizin adı: Allah'ın İzniyle Yok Olup Allah'ın İzniyle Başka Bir Yerde Tekrar Ortaya Çıkan İmanlı ve Abdestli Cisimler gibi bişey olsun. Bakın nasıl dikkate alınırsınız o zaman.

TÜM YORUMLARI OKU (88)