Gürültü kirliliğinin insana verdiği zarar 'görünür' hale getirildi. Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, 'gürültüyü görünür kılmak için hazırladığı düzeneğe 'ses görselleştirici' adını verdi.
Gürültü kirliliğinin insana verdiği zarar 'görünür' hale getirildi. Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, 'gürültüyü görünür kılmak için hazırladığı düzeneğe 'ses görselleştirici' adını verdi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğinin insana verdiği zararı anlatmak için gürültüyü görünür hale getirdi. Gürültüyü görünür kılmak için hazırladığı düzeneğe, 'Ses görselleştirici' adını veren Doç. Dr. Bulunuz, ilk, orta, lise ve üniversitede öğrencilere gürültü kirliliği konusunda dersler verilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Bulunuz, 'Alışkanlık küçük yaşta başlar ve eğitimle devam eder. Günümüzün en büyük sıkıntısı gürültü. Akşam eve gittiğimizde ‘Kafamız şişti’ diyerek şikayet ederiz. Aslında bir kültür olarak gürültü kirliliğini küçük yaşta öğretmeye başlarsak ileride sıkıntı çekmeyiz' dedi.
Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, yaptığı çalışmayı Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde '5'inci Ar-Ge Günleri’ne gelen ziyaretçilerine anlattı. Daha önce de gürültü kirliliği konusunda deneyler yapan ve çalışmalarının sonunda gürültünün insana verdiği zararı görsel olarak anlatan Doç. Dr. Bulunuz, gürültüyü görünür hale getirdi. Bir cips kutusunu uzun bir tahta parçasının üzerine monte eden Doç. Dr. Bulunuz, kutunun bir tarafına balon üzerinde küçük bir ayna yerleştirdi. Aynanın karşısına da lazer ışığı monte eden Doç. Dr. Bulunuz, konuşma esnasındaki gürültüyü görsel ekrana yansıttı. Yaptığı basit düzeneğe 'Ses görselleştirici' adını veren Bulunuz, ilk, orta, lise ve üniversitede öğrencilere gürültü kirliliği konusunda dersler verilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:
'Alışkanlık; küçük yaşta başlar ve eğitimle devam eder. Günümüzün en büyük sıkıntısı gürültü. Akşam eve gittiğimizde ‘Kafamız şişti’ diyerek şikayet ederiz. Aslında bir kültür olarak gürültü kirliliğini küçük yaşta öğretmeye başlarsak ileride sıkıntı çekmeyiz. Gürültü yapmayan, insanları rahatsız etmeyen bir toplum haline geliriz.'
Geçmiş yıllarda hastaneye gelenleri uyarmak için eliyle ' Sus ' işareti yapan hemşire portresinin bir benzeri şimdi okullara asılıyor. Üzerinde 'Okulumuzda gürültü kirliliği projesi başlatıyoruz' yazan posterler Bursa’daki okullara asılmaya başlanırken Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri her gün farklı okullara giderek öğrencilere gürültü kirliliği konusunda bilgiler veriyor. Şu ana kadar yüzlerce öğrenciye gürültü kirliliği konusunda bilgi verildiğini söyleyen Bulunuz, şöyle devam etti:
'Başlattığımız proje umarım Türkiye’de örnek olur. Çünkü gürültü kirliliği günümüzün en büyük problemi. İnsanlarımızı bu konuda uyarmazsak, onlara eğitim vermezsek bu sorun ilerde daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Toplumun psikolojisini bozar. Toplumdaki sıkıntı ise bireye yansır.'
DHA
şimdi bu adam doçentmi amk... birde uludağ ünide hemi... ya siktirsin gitsin allah aşkına o nedir öyle. ilk okul öğrencisi bilim projesi gibi bir alet yapmış... pringles kutusuyla cihaz yaptım diye dolanıyor ortada....
böyle acaip şeyleri bulan insanların isimleri soyisimleri de sikindirik oluyo haa. mızrap bulunuz ne amk
güzel ama çok amatör .haber değeri yok.