Gürcistan Parlamentosunda 'Rus Milletvekilinin Hitabına' Öfkelenenler Sokaklarda: 70 Kişi Yaralandı

Gürcistan'da muhalefet ve binlerce kişi, Rus heyetin ziyareti nedeniyle Tiflis'te parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışırken, polisle arbede yaşandı. Yaşanan olaylarda 70 kişi yaralandı.

Gürcistan'da muhalefet ve binlerce kişi, Rus heyetin ziyareti nedeniyle Tiflis'te parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışırken, polisle arbede yaşandı.

AA'da yer alan habere göre, Tiflis’te açılışı dün yapılan 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi'nin ikinci gün oturumuna, Rusya heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Rusya Devlet Duması milletvekili Sergei Gavrilov başkanlık yaptı.

Gavrilov'un sabah saatlerinde parlamentoya hitap etmesine tepki gösteren muhalefet ve binlerce kişi, Tiflis'te parlamento binası önünde toplandı.

Parlamento Başkanı Irakli Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran ve sayısı 10 bini geçen protestocular, parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalıştı.

Yaşanan arbede sonucunda emniyet güçleri, biber gazı ve plastik mermi kullanarak protestocuların parlamentoya girişini engelledi.

Hükümet istifaya çağrıldı 🎥

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşların organize ettiği gösteride konuşan protestocular, Gürcistan hükümetini Rusya'ya karşı etkisiz politikasını sürdürmekle suçlayarak Parlemento Başkanı, İçişleri Bakanı ve asambleyi organize eden herkesi istifaya çağırdı.

Olayların ardından oturum askıya alındı, Sergey Gavrilov'un da ülkeden ayrıldığı bildiriliyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise, Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze, parlamento önündeki protestonun 'muhalefet güçlerince provoke edildiğini' savundu.

Başbakan Bakhtadze yaptığı yazılı açıklamada, polisin 'barışçıl göstericilere karşı asla plastik mermi ya da biber gazı kullanmadığını ve kullanmayacağını' da öne sürdü.

Gürcistan ve Rusya ilişkileri neden gergin?

Eski Sovyet ülkesi olan Gürcistan ile Rusya arasında, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden iki bölge nedeniyle kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

2008 yılında beş gün süren savaşın ardından özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Moskova, Gürcistan'ın ayrılıkçı bu bölgelerini birçok Batılı ülkenin aksine bağımsız devletler olarak tanımıştı.

O zamandan beri Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler bulunmuyor. Bu savaşın ardından Batı'ya yüzünü dönen Gürcistan AB ve NATO üyesi olmayı hedefliyor.

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
21.06.2019

Geçen yaz Tiflis'teydim. Güzel bir şehir, tertemiz. Birçok bakımdan Orta Avrupa şehirlerine benziyor. Ben oradayken Parlemento binasının önünde iki tane üniformalı polis, bir kaç tane de sivil polis vardı. Sokak çalgıcıları Parlemento binasının önündeki banklarda mini konserler verebiliyor, kimsenin kimseye karışmadığı bir ülke olarak dikkat çekiyordu. Yalnız Gürcistan'ın yavuz hırsızlık mevzuu var ki; bu ise tam aymazlık. Bir Sovyet Cumhuriyeti olarak aynı Ukrayna, Kazakistan, Belarus gibi bir kuruluşu olan Abhazya; Stalin tarafından derecesi düşürülerek Gürcistan'a bağlı bir özerk haline getirildi. Abhazlar da bunu kesinlikle kabul etmedi. 1991-1992 ve 2008 olaylarının asıl sebebi, Abhazların haklarını istemeleridir. Gürcistan bundan yana utanmazlık örneği göstermektedir. Gürcistan'ın AB ve NATO üyelikleri ise kendi hayalleridir, Rusya'nın buna kesinlikle müsaade etmeyeceği aşikardır.

21.06.2019

yasasinlar abi beraber ?

21.06.2019

Parlamentoda ne yaşanmış

22.06.2019

AB ve NATO mu ? Kanka emin misin bak çekiyorum. Çek olm çek bir fırttan bir şey olmaz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ