Günümüzdeki Hayvanlar Bu Kadar Küçükken Dinozorlar Nasıl Oluyor da Bu Kadar Fazla Büyüyebiliyorlardı?

Dinozorlar akıl almaz boylara ulaşabilen canlılardır. Günümüzdeki en büyük hayvan olan balinalar ise onlar ile yarışamaz bile. Peki, dinozorlar nasıl bu kadar fazla büyümüştü?

Dinozor diyince akla ilk gelen ne kadar büyük oldukları.

Günümüzde balinalar gibi oldukça büyük canlılar olsa da hiçbir hayvan dinozorlar kadar büyük değil. Peki, dinozorları günümüz hayvanlarından farklı kılarak bu kadar büyük yapan özellik neydi? Aslında bunun birkaç cevabı var.

Geçtiğimiz yıllarda dinozorların neden bu kadar büyük olduğuna dair birçok teori vardı.

Dünya'da daha çok oksijen olduğundan yerçekiminin az olduğuna dair düşünceler etrafta dolaşıyordu. Bu teorilerin hepsinin zaman ile yanlış olduğu kanıtladı. Peki, asıl sebebi neydi?

1. Dümdüz ve dik duruşları.

Tüm dinozorların dik bir sütun benzeri duruşları vardı. Böylece günümüzdeki kertenkeleler ve timsahlar gibi diğer sürüngenlere kıyasla ağırlıklarını daha iyi destekleyebiliyorlardı. Ayrıca bu, dinozorların hareket etmek için daha az enerji kullanmasını gerektiriyordu.

2. Eşsiz el ve ayak yapıları.

Özellikle Sauropodlar'ın el ve ayak bilekleri günümüz hayvanlarına göre daha az hareketliydi ve bu da onları daha güçlü hale getirdi. Ayrıca elleri ve ayakları da fillerinki gibi iriydi ki bu da ağırlıklarını yaymalarına yardımcı oldu.

3. Geniş kalçalara sahiptiler.

Ayrıca dinozorların oldukça geniş kalçaları vardı ve bu da onları daha da stabil hale getirdi.Bunun sayesinde mideleri de daha büyüktü ve yedikleri bitkilerden daha fazla enerji ve besin elde edebiliyorlardı.

4. Uzun boyunlurı olması.

Sauropodların çok uzun boyunları vardı ve böylece hareketsiz durarak etraftaki en iyi bitkiler ile besleniyorlardı. Fillerin de o kadar büyümesinin nedeni, hortumlarının Sauropodlara benzer şekilde fazla hareket etmeden yiyecek aramalarına izin vermesidir.

5. Kemiklerinin içerisinin boş olması.

Dinozorların büyüklüğünün bir başka sırrı da kemiklerinin yapısıydı. Diğer sürüngenlerin ve memelilerin çoğunun aksine, sauropodların ve theropodların içi boş ve havayla dolu kemikleri vardı. Böylece bu hayvanlar kocaman boyutlara ulaşabiliyordu.

6. Gelişmiş nefes alma yetenekleri.

Sauropodların ve theropodların daha hafif kemikleri, nefes almalarını da oldukça verimli hale getiriyordu.

İnsanlar ve diğer memeliler sadece nefes aldıklarında oksijen alırken, hava keseleri ve akciğerleri sayesinde dinozorlar nefes verirken bile oksijen alabiliyordu. Bu sürekli oksijen alma yetenekleri dinozorların büyük boyutlarına ulaşmasını da sağlıyordu.

Günümüz hayvanları ise dinozorların sahip olduğu bu muhteşem kombinasyona sahip değil.

Durum böyle olunca dinozorların akıl almaz boylarına ulaşabilecek bir hayvan yok gibi duruyor.

İlginizi çekebilir:

Aziz Sancar Kimdir, Kaç Yaşında, Eğitimi Ne? Nobel Ödülü Sahibi Aziz Sancar'ın Hayatı ve Kariyeri
Filizlenmiş Patates Yenir mi? Zararları Nelerdir?
Çalışırken Müzik Dinlemenin Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir? Çalışırken Müzik Dinlemenin Etkileri Neler?

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi