Günümüzde Pek Çok Kadının Kabusu Olan Sağlık Sorunu: Ayak Başparmağı Çıkıntısı

Bazı sağlık sorunları çok hafiftir ve neredeyse herkeste görülür. Diş hassasiyeti, kireçlenme, kas tutulması gibi basit sağlık sorunlarını pek çok insan önemsemez bile. Pek çok kadının mustarip olduğu ayak başparmak çıkıntısı da bu sorunlara benziyor, ancak önlem alınmazsa sonuçları büyük olabilir. Sizde de bu sorunun başlangıcı varsa, önleminizi almanız için konuyu kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz.

Uyarı: Bu içerikteki ayak görselleri rahatsız edici olabilir!

Ayaklarımızı dümdüz birleştiğimizde tüm parmakların tıpkı ellerde olduğu gibi dümdüz bir şekilde karşıya bakması beklenir.

Ancak özellikle kadınlarda başparmakların hafif dışa doğru baktığını fark etmişsinizdir.

Başparmakların hafifçe dışa dönük olması genellikle normal sanılsa da, durum aslında öyle değildir.

Parmaklarınız dışa dönükse zamanla tıptaki adıyla halluks valgus, halk deyimiyle ayak başparmağı çıkıntısı sahibi olabilirsiniz.

Halluks valgus, zamanla başparmak kemiklerini birleştiren eklemin ve onu saran yağ yastıkçığının dışa doğru deforme olması ve ayakta bir şişlik oluşturması demek.

Bir anda ortaya çıkmayan bu rahatsızlık genellikle yıllar içinde yavaş yavaş yamulan parmakla ve elbette ağrılarla kendini gösteriyor. Kadınların bu rahatsızlığa sahip olma oranı erkeklerden dokuz kat daha yüksek.

Rahatsızlık, eski çağlardaki Çinli Kadınların ayak bağlama geleneğinin modern versiyonu gibi duruyor.

Bu çıkıntının oluşma sebebi elbette ayakkabılar.

Dar burunlu, topuklu, ayağa küçük gelen; rahatsız ve kalitesiz tüm ayakkabılar zamanla halluks valgus'a sebep oluyor. Artrit ve çocuk felci gibi hastalıklar da bu rahatsızlığın sebepleri arasında. Ancak en büyük sebep ayakkabı.

"İyi de ben rahatsız ayakkabı giymiyorum" diyebilirsiniz, ancak bu çıkıntının oluşmasına engel değil.

Bu rahatsızlık annenizde varsa, sizde de olma olasılığı artıyor. Üstelik hiç topuklu ayakkabı giymeyen birinde bile yıllar içinde halluks valgus oluşabilir; ayaklar şişmişken rahatsız ayakkabıyla yürümeye devam etmek gibi basit durumlar dahi yıllar içinde bu duruma sebep olabiliyor. Kadın ayakkabıları ayakları zarif göstermek için daha dar ve kısa tasarlanıyor, bu sebeple giydiğiniz ayakkabı türünün önemi kalmayabiliyor.

Ayak başparmağındaki şişliğe bunyon deniyor ve bunyonlar oluşurken fark edilirse, oluşmaları engellenebiliyor.

Başparmağa takılan aparatlar ve rahat ayakkabılar ile bunyonlar önlenebiliyor. İlerlemiş ve ağrılı bunyonların tedavisi için ise tek çözüm cerrahi operasyon. Bu operasyon iki ayağa birden yapıldığında iyileşme kişi için zor bir süreç olabiliyor. Önlem alınabilen durumlarda ihmal etmemekte ve bir ortopediste görünmekte fayda var. Hemen şimdi ayaklarınızı kontrol edip yamulma olup olmadığına bakabilirsiniz.

Son olarak bu rahatsızlığı yaşamamak için yapmanız gerekenler;

  • Her ayakkabının farklı bir kalıbı olduğunu unutmayın. Örneğin 38 giyiyorsanız, her marka ve modelde denemeden 38 numarayı almayın.

  • Ayak numaraları ömür boyu değişebilir. Kendi numaranızın yakınındaki numaraları da deneyin.

  • Ayaklarınızı ölçün. Birçok insanın bir ayağı diğerinden daha büyüktür. Ayakkabı alırken büyük olan ayağınızın rahatlığını göz önünde bulundurun.

  • 'Ayakkabı denerken en yorgun ve en şiş ayaklı olduğunuz zamanı tercih edin. 'Giydikçe açılır' gibi bahanelere kapılmayın.

  • Ayakkabının parmak boyu ve parmak genişliği kısmının rahatsız etmediğinden emin olun. Ayakkabıyı denedikten sonra bir süre yürüyün. Satın aldıktan sonra da evde birkaç saat yeni ayakkabınızı giyin. Rahatsız olursanız değiştirin.

  • Ayakkabı giyerken başparmağı destekleyen jel ve silikon ürünlerden kullanabilirsiniz.

  • Mümkün oldukça sivri burunlu ayakkabılardan kaçının. Topuklu giyeceğiniz zaman yine her yerde kolayca bulunan jel destekleri kullanın ve topukluyla uzun süre kalmayın (çantanızda yedek bir düz ayakkabı bulundurabilirsiniz).

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR

Tam o çıkıntı ağrırken okudum

Ne topuklu giyiyorum ne dar ama yine de var netcez editör

08.03.2017

Ayakkabı değil. Bizde sülale boyu o çıkıntı var. Herkes mi kötü ayakkabı kullanıyor?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ