Günümüz Bilgisayarları Tarih mi Oluyor? Kuantum Süper Bilgisayarların Devrimine Sadece İki Yıl Kaldı!

Günümüzde bilgisayar hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiş durumda. Onlar olmadan herhangi bir iş yapamaz veya eğlenemez hale geldik bile diyebiliriz. 1950'li yıllardan itibaren modern dünyada kullanılan bu cihazlar, o günden bu yana yapısını ve işlevini sürekli değiştirdi. Son yayınlanan raporlar ise bu değişimi 2020'li yıllarda da görebileceğimizi söylüyor.

Neredeyse her işimizi beraber yaptığımız günümüz bilgisayarlarının epeydir devam eden çağı artık bitmek üzere.

1950'li yıllardan beridir kullandığımız cihazlar üstüne düşen en zorlu görevleri yapmaya devam ediyor. Ancak artık onlardan dahi iyi bir teknoloji var: Kuantum bilgisayarları.

Kuantum mekaniği ile üretilen ve bu mekanikten güç alan bilgisayarlar olarak tanımlayabileceğimiz yeni cihazlar, şu günlerde hiç olmadığı kadar gelişmiş durumda.

Yanında En Hızlı Bilgisayarın Abaküs Gibi Kaldığı ve Yepyeni Bir Evrenin Kapısını Aralayan Kuantum Bilgisayar Nedir?

Günümüz işlemci cihazlarından kat ve kat daha hızlı bir şekilde çalışabilecek güçlü bilgisayar modelleri olarak bilinen geleceğin bilgisayarları, bilim dergilerinden çıkıp hayatıma dokunmaya başladı.

Kuantum teknolojisinden yararlanan temeli sayesinde günümüzün önde gelen süper bilgisayarlarından çok daha güçlü olma potansiyeline sahip olan yeni cihazlar, henüz bebek adımları ile ilerlediği gelişim süreci sebebiyle insanların günlük kullanımda ihtiyaç duyduğu pratik hesaplamalarda pek de yetenekli değil.

Çoğu uzmana göre önceleri adını sadece bilim kurgu konulu filmlerde ve kitaplarda duyduğumuz bilgisayarlar, artık o kadar uzağımızda değil.

Dünyanın en büyük bilişim teknoloji şirketi olarak bilinen IBM tarafından düzenlenen yakın zamanlı bir deneye göre, yeni geliştirilen kuantum bilgisayarları, klasik bilgisayarların hesaplamakta zorlandığı bazı işlemleri kolayca yapabiliyor.

Nature isimli ünlü bilim dergisine yayınlanan deneyi yorumlayan Algorithmiq'in CEO'su Sabrina Maniscalco, yeni kuantum bilgisayarların yakın zamanda hayatımızda büyük bir yer edineceğini söylüyor.

Geçmişte sadece bir elin parmağını geçmeyecek sayıda firma tarafından geliştirilen kuantum bilgisayarları, şu anda başta Microsoft olmak üzere birçok dev marka tarafında destek alıyor.

ABD merkezli dev teknoloji firması Microsoft, oluşturulan deneyler ve paylaşılan yapaylar sonrasında potansiyeli gün yüzüne çıkan kuantum bilgisayarları için ilk yatırımını yaptı.

Bill Gates'in şirketi, bir kaç yıl sürecek ilk kuantum süper bilgisayarını üretmeyi amaçlayan planının yol haritasını resmi olarak açıkladı.

Microsoft, Çarşamba günü Physical Review B dergisinde günlük hayatta rahat bir şekilde kullanılabilecek yeni bir kuantum temelli işlemci geliştirdiklerini ve bunun sonucunda ilerleyen yıllarda kendi kuantum bilgisayarlarını üretebileceklerini işaret eden bir açıklama yayınladı.

Firmanın saniyede 10 milyonu aşkın kuantum işlemi yapabileceğine inandığı yeni bilgisayarların ilk modellerinin 2025'te piyasaya sürülmesi bekleniyor. Microsoft'ta göre, kuantum bilgisayarları önümüzdeki 10 yıl içerisinde insanların günlük hayatta sıkça kullandığı yeni akıllı cihazları olacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yeni kuantum bilgisayarları, günümüzde kullandığımız klasik işlemcili cihazların yerini alabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz...

İlginizi çekebilir:

Sürekli Şifrelerini Unutan Kullanıcılar Yeni Apple Kimliği ile Bir Daha Asla Eski Parolalara Gerek Duymayacak!
Çinli Elektrikli SUV Voyah Free Türkiye'de: Merak Edilen Tüm Özellikleri Burada!
Karma Gerçekliği Bir Üst Seviyeye Taşıyan Apple, Vision Pro'yu Daha Gelişmiş Özelliklerle Tanıtılabilirmiş
YouTube'un Yeni Yapay Zeka Destekli Dublaj Özelliği ile Yapılan Video Görenleri Heyecanlandırdı

Popüler İçerikler

Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
YORUMLAR
24.06.2023

en az 50 yıl boyunca ev boyutuna gelemez belki de hiç bir zaman gelemez çünkü o kuantum partikülleri süperpozisyondayken okunamabilmesi için çok çok düşük derecelerde soğutuluyor ve bir defa bile o partiküller ölçüm olduğunı anlarlarsa tek bir duruma çökerek sistem bozuluyor yani çok çok çok hassas bir olay nasıl yapıldığını bilsek bile hala neden çalıştığını bilmiyoruz bile

25.06.2023

Tamam o kadar işlemi yaptırdın, o işlemin sonucunu iletebilecek veri yolu nerde? Şöyle düşünmek lazım, kütüphanede çalışan bir kitap bulucusu var, istediğin kitabı çok hızlı getirip sana teslim ediyor kapıdan, sen de ulaştırıcı ulak ile kütüphaneciden teslim aldığın kitabı eve getiriyorsun ama ulak çok yavaş.. kütüphaneci her seferinde ulağın hızını beklemek zorunda. Daha fazla veri yolu eklemek, (farklı kapılardan ulaklar) bu sefer de daha fazla denetleyici demek. (Doğru kitap mı, veride bozulma var mı, eşlenik biti, Ecc. , adresleme, vb) her zaman veri yolunda bir darboğaz oluşturacağı için mantıksaldan öteye geçemiyor bu tarz teorik çalışmalar. Tamamen dijital bir dünyaya yaklaşmakta büyük bir engel var; çünkü evrenin kendisi analog.

24.06.2023

Dünya üzerinde halihazırda aktif çalışan 4-5 tane var zaten. ama yüksek maliyetli. fazla enerji harcıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ