Günlük konuşma dilimize sızmış öyle kelimeler var ki anlamlarını bazen bilmeden kullanıyoruz bazen de bildiğimizi zannettiğimiz anlamı 'garip' bir yere çıkıyor.
Gelin, dilimizin derinliklerinde bir yolculuğa çıkalım.
Günlük konuşma dilimize sızmış öyle kelimeler var ki anlamlarını bazen bilmeden kullanıyoruz bazen de bildiğimizi zannettiğimiz anlamı 'garip' bir yere çıkıyor.
Gelin, dilimizin derinliklerinde bir yolculuğa çıkalım.
Nedense bu kelimeyi kendimizi tanıtırken sıkça kullanırız fakat anlamını duyduktan sonra kararınız değişebilir.
'Bende', köle anlamına gelir. ondan türetilen bendeniz ise karşımızdakine hitap edecek şekilde 'köleniz' anlamına gelir.
Çağrıştırdığı şeyler anlamından pek uzak olmasa da yine de aşina sayılmayız. Osmanlı dönemindeki deniz eşkıyalarına izbandut denirdi, anlamı buradan geliyor.
'Tek celsede...' diye başlayan cümleleri biliriz, genellikle de hukuk literatüründen aşinayız. Celse TDK'ya göre ''Bir meclis veya kurulun çözümlenmesi gereken sorunları görüşüp tartışmak için yaptığı birleşimlerden her biri'' olarak tanımlanıyor.
Ahkâm kesildiğini biliriz ama anlamını bilmiyor olabiliriz . Hüküm kelimesinin çoğul hali aslında ahkâm.
Hiç uzatmaya gerek yok, ukala akıl kelimesinin çoğulu. Yani 'akıllar' demek.
Kelime dağarcığımızda bir eksiklik varsa bu kelimenin anlamı bizi zorlayabilir zira anlamı ''Meşin torba''. Vaktiyle çobanların yiyeceklerini taşımaları için kullanılırdı.
Pasaj derken nerelerden bahsettiğimizi düşününce anlamı iyiden iyiye ortaya çıkıyor. Sözlükte pasaj, sadece yayaların geçebileceği alan ya da yer anlamına geliyor.
Bu gördüğünüz şey bir fiyasko.
Anlamı hayli şaşan bu kelime İtalyancadan bize geldi, bir çeşit cam şişenin adı. Çok farklı değerlendirmişiz, ne dersiniz?
Bir kavuk çeşididir kallavi dediğimiz. Genellikle vezir ve sadrazamlar giyer, yani güncel anlamıyla 'kallavi' kişiler.
Dilimize Fransızcadan buyur etmişiz, TDK'ya göre de anlamı ''Çeyrek kuruş, on para değerinde demir para''.
Yaygın kavrayışta 'alavere' kelimesi bir işler çevirildiği durumda kullanılsa da aslında 'Bir şeyin elden geçirilmesi' anlamına geliyor.
Duygu sömrüsüyle eş anlamlı olarak kullandığımız ajitasyon TDK'ya göre ''körükleme' anlamına geliyor. Belki de bir etki yaratırken kullanıldığı için bu biçimde evrilmiş.
Oyna Kazan'da Türkçe bilginizi de sık sık sınıyoruz ve karşınıza böyle bir soru geldiğinde hafızanızı biraz kurcalayıp doğru yanıtı vermeniz işten bile değil. Burada gördüğünüz kelimeleri hafızanızda tutun, yakın zamanda Oyna Kazan yarışmalarında sizi binlerce liraya ulaştıracak o bilgi bunlardan biri olabilir.
Oyna Kazan'ı halen indirmediyseniz geç kalmadan buraya tıklayabilirsiniz.
bu içerikten önce meteliğin anlamını bilmeyen var mıydı ?
bu tarz içeriklerin devamını diliyorum
Galat-ı meşhur lugat-i fasihten evladır, demişler. Biz de böyle kullanıp gidiyoruz ama doğrusunu da öğrenmek önemli.