Günlük Hayatta Sıkça Karşımıza Çıkan Troll Kelimesi ve Kavramı Nedir?

Son yıllarda sosyal medyadan çıkıp günlük hayatımıza kadar uzanan en popüler sözcüklerden biri de şüphesiz 'troll'. Öyle ki troll kelimesinden bir sürü yeni sözcük ve yapı bile üretildi. Trollemek, troll atmak gibi fiiller de sıkça kullanılıyor. Peki nedir bu troll?

Aslında troll İskandinav mitolojisindeki hikayelerde geçen büyük, korkunç, aynı zamanda mistik yaratıklardır.

Mitolojik eserlerde troll yaratıklar büyük burunlu ve büyük kulaklı olarak resmedilegelmiştir. Hatta pek meşhur oyun karakteri Hugo da bir troll.

Mitolojide karanlıkta yaşayan, insanlara zarar verdiğine inanılan bu yaratıkların ünü 1950'li yıllarda tekrar hortlar.

Danimarkalı bir ahşap tasarımcı olan Thomas Dam kızına Noel hediyesi amacıyla ilk troll bebeği üretir ve bu bebeklerin ünü dünyaya yayılır.

Peki günümüzde özellikle internet kaynaklı kullandığımız troll nereden geliyor? Bunun için birkaç teori var.

Bunlardan biri mitolojideki troll'lerin insanları rahatsız eden yaratıklar olması, ikincisi de bir balıkçılık tekniği olan trol atma olayı.

İnternetin ilk yıllarında troll'lük faaliyetleri bireysel olarak devam etse de 2003 yılında kurulan 4chan isimli forum sitesinde internet kullanıcıları organize olmaya hatta kendilerine ait yeni kalıplar oluşturmaya başladılar.

Dünyada bu kadar popüler olan bir şeyin ülkemizde de yaygınlaşmaması düşünülemez elbette. Şu efsane videoyu hatırlarsınız.

TDK belli başlı bir tanım oluşturmasa da troll kelimesini (internet troll'ü) insanları sanal ortamda kandıran, onlara olta atan, yer yer provoke eden İnternet personaları olarak tanımlayabiliriz.

Sosyal medyada, özellikle de Twitter'da geniş kitlelere ulaşma şansı çok yüksek olduğu için birçok kişi eğlencesine 'trollemeye' başladı.

Bu kadar basit ama etkili bir güç olunca eğlenmekten fazlası için de kullanılır oldu. Mesela Putin'in uluslararası medyada kendini savunan paralı troll'leri var ve harıl harıl çalışıyorlar.

Siyasi troll piyasası o kadar düştü ki artık sadece belli başlı partilerin değil, birkaç bürokratın ve vekilin bile birer troll ordusu var. Üstelik bir paylaşımla ülkedeki gündemi değiştirebiliyorlar.

Hatta Erdoğan bile kendi troll'lerinden dertli.

Ancak kim ne derse desin masum bir eğlence aracı olarak çıkan trollemelerin, internetin ve sosyal medyanın tüm dünyada yaygınlaşmasıyla ileride daha ciddi problemler çıkarması olası.

Belki de dünya tarihine etki edecek bir olay bu trollemelerden gelecek. İnterneti de komple bırakamayacağımıza göre bize de teyitsiz bilgilere inanmama, bilinçli bir dil kullanma ve gaza gelmemek için küçük ama etkili görevler düşüyor.

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
28.02.2018

South Park'ın 20. sezonu full bunun üzerine kuruluydu, güzel eleştiriyordu ama en sıkıcı sezonlardan birisiydi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ