Günlük Hayatta Sıkça Karşılaştığımız 13 Olaya Bilimsel Yaklaşım

Her gün gördüğümüz şeylerin basit bilimsel izahı.

1. Elektrikli matkap teorik olarak evinizi yakabilir!

Sürtünmeden dolayı elektrikli matkaplar ısı üretir. Motor, matkap ucu ve duvar bir hayli ısınır. 2.000 jul enerji bir kilo ahşabı 1 derece ısıtır. Tipik bir matkap 750 watt elektrik kullanır ve 750 jul enerji açığa çıkardığı kabul edilir. Woodford, oda sıcaklığında bunun 4 dakikada ahşap bir duvarı yakacağını hesaplamıştır.

2. Post-it’ler yapıştıkları yerden kolayca çıkar çünkü üzerindeki yapışkan dengeli dağıtılmamıştır.

Post-it’lerin üzerindeki yapışkan plastik bazlıdır ve kağıt üzerine dengesiz şekilde dağıtılmıştır. Post-it’i herhangi bir yere yapıştırdığınızda, bulunduğu yere üzerindeki yapışkanın sadece bir kısmıyla tutunur. Bu sayede onu oradan kolaylıkla çıkarıp, başka bir yere yapıştırabilirsiniz. Bu defa başka kısımlar yapışmayı gerçekleştirecektir. Post-it üzerindeki tüm mikrokapsül yapışkanlar kullanılınca post-it yapışkanlık özelliğini kaybedecektir.

3. Sakızı çiğneyebiliyorsunuz, çünkü plastikten yapılmıştır.

İlk sakızlar elastik özelliğini, bir tür lateks plastik olan reçineden alıyordu. Şimdilerde balonlu sakızlar, reçine etkisi veren sitiren bütadien (bu madde ayrıca araba lastiklerinin yapımında da kullanılmakta), polivinil asetat (yapışkanlarda kullanılıyor) gibi sentetik plastiklerden yapılıyor.

4. Yüksek ofis binaları geceleri daha uzun oluyor.

Tüm çalışanların eve gitmesinin ardından, yüksek ofis binaları biraz daha yükseliyor. 400 metre uzunluğundaki bir bina, 50 bin kişinin ağırlığı ile gün içinde 1.5 milimetre çeker. Bu ağırlık ortadan kalkınca haliyle bu miktarda uzar.

5. Bir lego parçası 350 kg kuvveti taşır.

Lego’lar kırılmadan ya da deforme olmadan ortalama bir insan ağırlığının 4-5 katını taşıyabilecek güçtedir. bir Lego parçası 375 bin parçadan oluşan, 3.5 km uzunluğundaki bir kuleyi taşıyabilir.

6. Ayakkabılarınızı cilalamak, asfalt yoldaki çukurları doldurmakla aynı şeydir.

Normal bir deri göze mat görünür, çünkü çok küçük çiziklerle kaplanmıştır, bu çizikler ışığın yansıtılmasını engeller. Deri bir ayakkabıyı cilaladığınızda bu çizikleri, boşlukları cila ile doldurmuş olursunuz. Böylece yüzey daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.

7. Evinize 70 kişi doldurarak ısınma probleminizi çözebilirsiniz.

Küçük kapalı bir odada onlarca insanlar bir arada durmak zorunda kalmış olanlar insan vücudunun yaydığı ısıyı çok iyi bilir. Peki kışın normal bir odayı ısıtabilmek için kaç kişi gereklidir? hareket halindeki 70 insan veya durur vaziyette 140 kişi normal olarak 100-200 watt ısı yayar, bu da evinizi güzel güzel ısıtmaya yeter.

8. Neden soğuk su aynı ısıdaki soğuk havadan daha soğuk hissedilir?

Çünkü su havadan daha yoğundur, vücudunuz sudayken, aynı ısıdaki havaya göre 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.

9. Su iyi bir temizleyicidir, çünkü asimetrik moleküllere sahiptir.

Suyun molekülleri üçgen yapıya sahiptir. 2 hidrojen ve bir oksijen molekülü üçgen şekilde dizilmiş ve tıpkı bir mıknatıs gibi kutuplar oluşturmuştur. Bu sebeple su moleküllerinin diğer moleküllere yapışması oldukça kolaydır. Bu da onu harika bir temizleyici yapar.

10. Karıştırıcınızdaki “pulse” modu daha iyi iş görür.

Karıştırıcınız, doğramayı bırakıp kendi halinde dönmeye başlamışsa bunun sebebi etrafındaki her şeyin aynı hızda dönüyor olmasındandır. İçeriği blender ile birlikte döndürmek yerine, türbülans yaratarak daha iyi bir karıştırma, doğrama, parçalama performansı yakalayabilirsiniz. Pulse fonksiyonu işte tam bu türbülansı yaratmak ve daha iyi doğramasını sağlamak içindir. Kullanın.

11. Bebeklerin vücudunda bir yetişkinden daha fazla su vardır.

Yetişkinlerin vücudunda %60 oranında su varken, bebeklerde bu oran %80’dir. Ancak bu yüzde çok hızlı bir şekilde düşer, doğumdan sonraki 1 yıl içerisinde bu oran %65’e iner.

12. Cam çabuk kırılır, çünkü atomları gevşek şekilde dizilmiştir.

Diğer katı maddelerin aksine cam amorf, yani gevşek şekilde bir araya gelmiş atomlardan oluşur. Çarpma sonucu oluşan enerjiyi emme kabiliyeti yoktur camın. Atomlar bu güce direnemez ve derhal ayrılmaya meylederler, böylece camımız tuzla buz oluverir.

13. Kalori hesaplamaları gıdalar yakılarak yapılır.

Gıda maddelerinin ambalajlarında gördüğünüz kalori değerleri, kalorimetre adı verilen bir alete yerleştirilen gıdaların yakılması için gereken enerji miktarı ölçülerek hesaplanır. Etrafında su bulunan gıda kalorimetreye konulur ve yanma işleminin gerçekleştiği sıcaklık ölçülür, böylece gıdanın içinde ne kadar enerji bulunduğu hesaplanır.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”