Günlük Hayatta Sık Sık Görüp Ne İşe Yaradığını Bilmediğiniz 14 Detayın Sırrını Açıklıyoruz

Günlük hayatta gördüğümüz en sıradan eşyaların bazı pratik, hatta hayat kurtarabilecek özellikleri olduğunu biliyor muydunuz? Elbette bazılarını biliyor olabilirsiniz, geri kalanlarını ise sizler için derledik!

1. Kağıt bardak kapaklarındaki o küçük delik aslında bir ısı yalıtımı olarak kullanılıyor.

Kapak kapatıldıktan sonra içerden sızmaya çalışan buhar, kapağı yerinden oynatabilir. İşte bu delik sayesinde, bu ısı yavaş yavaş sızar, kapak bir anda yerinden çıkmaz ve yanıklara yol açamaz!

Küçük çıkıntıların amacı ise fast-food restoranı çalışanlarının önceden hazırlanmış bardakların içinde ne olduğunu kolayca anlaması.

2. Küveti doldurduğumuzda köpük köpük olan ürünler aslında ısıyı suda tutmaya da yarıyor.

Köpüklü bir banyo yapmak filmlerden öğrendiğimiz en eğlenceli şeylerden biri. Peki bu köpükler hoş bir hava vermenin yanında başka neye yarıyor biliyor musunuz? 

Suyun üzerindeki köpük katmanı ayrıca suyun çabuk soğumasına engel oluyor.

3. Ayarlanabilir araç koltuk başlıkları kaza ya da ani fren sırasında güvenlik sağlıyor. Peki bir başka amacı ne olabilir?

Eğer bir aracın içinde kilitli kaldıysanız, başlığı yerinden çıkarıp demirini camın dip kısmına sokarak camı kırabilirsiniz. Şu videoda detaylı olarak görebilirsiniz.

Bir aracın camını herhangi bir cisimle kırmak oldukça imkansızdır. Fakat demir cismi kapı ile cam arasına sıkıştırıp vurursanız cam patlar. Araçtan acil durum anında bu şekilde çıkabilirsiniz.

4. McDonald's dondurmalarının kaşıklarının sapı neden kare şeklinde?

Aslında bu şekil müşterinin rahatı için değil, dondurma karıştırıcı makinenin uç kısmına göre verilmiştir. Bu şekilde hem çalışanlar dondurma hazırlamak ile hem de aleti temizlemekle uğraşmak zorunda kalmazlar.

5. Bu 3 saplı benzin bidonlarından hiç görmüş müydünüz?

90 yıl önce bu bidonları, Alman mühendisler askeri kullanım için tasarlamıştı. Bu 3'lü taşıma sapı sayesinde bir asker 4 boş bidonu ya da 2 dolu bidonu kolayca taşıyabiliyordu. Ayrıca 2 asker 1 adet çok ağır bidonu birlikte de taşıyabiliyordu.

6. Mikrodalga fırınların kapak kısmında Faraday kafesi görevi gören bir siyah film tabakası vardır.

Faraday kafesi elektromanyetik dalgaları engelleyen bir tür muhafazadır. Gördüğümüz birçok deneyde de, yüksek elektrik akımlarının Faraday kafesinin içine giremediğini izleriz.

7. Eskiden Amerikalı öğrenciler gömleğin sırtındaki bu detayı kullanarak bir ilişkide olup olmadıklarını belli ederlerdi.

İlk olarak 1960'lı yıllarda kullanılmaya başlanan bu küçük askı detayı, aslında gömlek çıkartıldığı zaman soyunma odalarında bulunan askılara asılması ve kırışmaması için tasarlanmıştır. 

Fakat sonradan, Amerikalı erkek öğrencilerin kimileri bu kısmı keserek 'bir sevgilisi olduğunu' göstermeye başladı.

8. Paketlerin altındaki bu ayrım kısmı aslında dik durabilmeleri için eklenmiştir.

9. Alüminyum folyo, streç film ya da pişirme kağıdı gibi rulo şeklindeki ürünlerin kutularının yan kısmında içeri doğru giren bu parça ruloyu içeride sabitlemeye yarar.

10. Bebek kıyafetlerinin omuz kısmında bulunan bu küçük kesim, kıyafetleri kolay giydirmekten çok aslında kolay çıkarmak için yapılmış.

Bu küçük ayrıklar aslında kıyafeti kolayca aşağı doğru çekip çıkartmaya yarıyor.

11. Kutu şeklinde paketlenen çikolataların kenarındaki küçük oyuklara alttan basarsanız çikolata içinden kolayca çıkar.

12. Twitter kullanıcılarının paylaşımları ile yaygınlaşan bu pratik bilgiye göre, pizza kutusunu ters çevirip böyle katlayınca mini bir masaya dönüşüyor.

13. Birçok benzin pompasının uç kısmında mıknatıslı bir ayrım noktası vardır. Benzin pompasının deponun ağzında unutulması durumunda sadece uç kısmı kopar ve tehlike önlenmiş bulunur.

14. Bazı tornavidalar cırcır anahtarlar ile kolayca kullanılabilir.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
31.01.2019

buhar ağızlıklardan da çıkabilir. 1. maddenin asıl amacı içtiğin zaman içerideki basıncı dengelemesi ve bardağın içindeki havayı da kahve ile beraber çektiğin için bardağın büzüşmesini önlemesidir (bu sayede büzüştüğü için kapak da fırlamıyor)

01.02.2019

Böyle içerikler yapan arkadaşları cok acımasız elestirmeyin yanlışlık varsa veya daha doğrusu varsa aşağıdaki arkadas gibi düzeltirler zaten. Bilgilendirici ve genel kültür içeriklerini baltalamayın editörlerin heveslerini kacirmayin millet iyi kötü bir şeyler öğreniyor ona da engel olmayin

31.01.2019

Çok da gerekli bilgiler değilmiş bence. Daha yaratıcı, eğlendiren ve bilgilendiren içerikler gelebilir Onedio. O kadar içerik direktörü, editör olduğu konuşuluyor ama içerikler gerekli kalitede değil gibi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ