Günlük Hayatında Şemsiye Boyayıp, Ek İş Olarak Suçluları İdam Eden Tarihin Korkulu Celladı: Mastro Titta

Köprüden geçmeye başladığı an, tüm şehir bir şeyler olacağını anlıyordu...

1870'e kadar şehir hala Papa Kral'ın yönetimi altındayken, halkın izlemekten en çok hoşlandığı ve akın akın izlemeye gittiği etkinlik meydanlarda gerçekleştirilen idamlardı...

Halk bu uygulamayı izlemeye sadece eğlence için değil, çocukları bir şeyler öğrensin diye de ailecek gidiyorlardı. 1796 ve 1864 yılları arasında ise Roma'da gerçekleştirilen idamlardan yalnızca bir kişi sorumluydu: Giovanni Battista Bugatti. Bu adama halk tarafından Mastro Titta (Üstad Titta) adı verilmişti.

Bu isim, "cellat" kelimesinin yerini alana kadar 70 yıl bu işi yaptı Mastro Titta. Bu süreçte 516 idam gerçekleştirdi.

Öyle ki, kendinden önce ve sonra gelenler dahi bu isimle anılıyordu. Artık halkın hafızasına derinlemesine işlemiş ve hatta çocuk ninnilerinde adı geçirilir hale gelmişti.

Mastro Titta, mümkün olan en zalim işlerden birini gerçekleştirse de, profesyonelliğini hiç bozmuyordu, işini kendini soyutlayarak gerçekleştiriyordu.

Bu aslında, Roma halkının hayatın zorluklarına karşı olan tutumunun bir parçasıydı. Yine de kimi zaman Maestro Titta'nın adeta 'beni burada olduğum için suçlama ya da mutlu ol çünkü kısa sürecek. Temiz bir iş yapacağım' dercesine mahkuma son bir nefes hakkı verdiği de biliniyordu.

*Mastro Titta'ya ait olduğuna inanılan tek fotoğraf.

Mastro Titta, Sant Angelo Köprüsü'nün öbür tarafında yaşıyor, karşıya yalnızca idam gerçekleştirileceğinde geçiyordu.

Bunun nedeni daha önce idam ettiği insanların yakınları tarafından saldırıya uğramasını önlemekti.

Mahkumları idam etmediği günlerde sıradan bir hayatı vardı Mastro Titta'nın. Evliydi. Borgo bölgesindeki evinin yanında açtığı bir dükkanda şemsiye boyacılığı yapıyordu eşiyle. Ayrıca turistlere hediyelik eşyalar satıyordu. Günümüzde bu bölgedeki sokaklardan birinin adı hala 'Ombrellari' yani 'Şemsiye Boyacısı'dır.'

Devlet adına yürüttüğü işi yaptığında ise herkes onun geldiğini biliyordu.

İdamları gerçekleştirdiği meydana gidebilmek için köprüden geçmesi gerekiyordu. Bu yolu yürürken üzerinde üniforması olan kırmızı bir pelerin ve omzunda ise baltası olduğu için tüm şehir birisinin hayatını kaybetmek üzere olduğunu bilir ve birbirine haber verirdi.

Mastro Titta'nın köprüden geçmesiyle korku dolu fakat heyecanlı halk meydanı doldurur ve idamı beklerdi.

İdamlarına 'adalet,' mahkumlara ise 'hasta' diyen Mastro Titta, ilk idamını 22 Mart 1796'da, idam yönteminin halen balta, tokmak ya da ip olduğu dönemde yapmıştı. Giyotin kullanımına ise 1816'da başlanacaktı. Maestro Titta 70 yıllık cellatlık kariyerinde toplamda 516 idam gerçekleştirdi. Bu neredeyse her yıl 7 idam demekti. İsmi o kadar duyulmuştu ki, 8 Mart 1845'te gerçekleştirdiği idamlardan biri Charles Dickens'ın Pictures from Italy (1846) eserinde bile bahsedilmiştir.

Günümüzde Mastro Titta'nın kıyafetleri ve idam aletleri halen Via del Gonfalone'daki Kriminoloji Müzesi'nde sergilenmekte.

Kaynaklar: 1, 2

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
23.03.2022

Enteresan

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ