Günlük Hayatımızda Farkında Bile Olmadan Yaptığımız Vücudumuza Ciddi Oranda Zarar Veren Hareketler

Elimde telefonla yürümeyi acilen bırakmalıyım...

1. Bilgisayar kullanırken dik durmamak:

Kambur oturmak, bel ve sırt ağrılarına yol açabilir. Saatlerce düz bir şekilde ekrana bakmak da boyunda ve omuzlarda rahatsızlık hissine yol açabilir. Sağlıklı ve doğru oturmak için omuzlarınızı gevşetin ve dirseklerinizi vücudunuza yaslayın. Kalçalarınızda ve dizlerinizde 90-100 derecelik açıyla oturun. Bacaklarınızı bükmemeli ve ayaklarınızı havada tutmamalısınız.

2. Ağır nesneleri yerden kaldırmak:

Yerden bir şeyleri kaldırırken hesaba katmanız gereken ilk şey yeterli güce sahip olup olmadığınızdır. Yanlış hareket yapmak veya ağır bir nesneyi kaldırma kapasitemizi aşmak ciddi sırt rahatsızlıklarına neden olabilir. Nesneyi kaldırırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey sırtınızı veya belinizi eğmemektir. Sonrasında bacaklarınızı açmanız ve çömelmeniz gerekir. Nesneyi tutarken karnınızı sıkın, vücudunuza mümkün olduğunca yakın tutun ve kalça ve dizlerinizin kaslarını kullanın. Omurgayı öne doğru bükmeden çömelme hareketini gerçekleştirerek sırtınızı eğmeden devam edin.

3. Yüzüstü uyumak:

Uykumuz, vücudumuzun kendini onarması ve her gün ondan ihtiyaç duyduğumuz birçok işlevi yerine getirebilmesi için en önemli şeylerden biridir. Yüzüstü uyumayı çoğu insan sevebilir ancak sağlık problemlerine yol açtığı bilinmektedir. Sebebi ise boynumuzu ve çenemizi doğal olmayan bir pozisyona zorlamamızdır. Bu riskli uyuma şekli; kas hasarlarına, boyun ağrılarına ve hatta tortikolise yol açabilir. Böyle bir alışkanlığınız varsa yanınıza yastık alabilir ve dönmeyi engelleyebilirsiniz.

4. Sırt çantasını tek omuzla taşımak:

Tek omzunuzla sırt çantası taşıdığınızda tüm ağırlığı bir tarafa verirsiniz ve bu dengenizi bozduğundan boyun ağrılarına neden olabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa kaslardaki direnç eksikliği de ağrılara yol açabilir. Vücudunuz üzerindeki etkisini dengelemek için çantanızı çift omzunuza da takmalı ya da belirli aralıklarla omuz değiştirmelisiniz.

5. Telefona bakarken etrafta dolaşmak:

Artık neredeyse hepimiz elimizde telefonlarla dolaşıyoruz. Fakat yürürken telefona bakmanın cezasını boynumuzun ve sırtımızın çektiğini bilmeliyiz. Sırt ağrısı problemlerini önlemek için sırt, pelvis ve karın kaslarını güçlendiren egzersizler yapın. Sağlıklı kilonuzda olmanız da sırt ağrısı problemlerinden kaçınmanın en önemli yollarından biridir. Çok yüksek ve rahatsız topuklu ayakkabılardan kaçınmaya çalışın ve sıkça baktığınız veya kullandığınız şeylerin uygun yükseklikte olduğundan emin olun.

6. Araba sürerken kolu camdan çıkarmak:

Aynı hareketi sürekli yapmak, özellikle tendonlara baskı uygulayan tekrarlayan hareketleri yapmak yaralanmanıza sebep olabilir. Örneğin araba kullanırken, kol dayama yerlerini kullanmak yerine kolunuzu arabanın penceresinden dışarı çıkardığınızda kolunuz yuvasından çıkıyor olabilir. Koltuğunuz çok geride ise de aynı şey olabilir. Dirseğinizi veya omzunuzu doğal olmayan bir pozisyona zorlarsınız, bu da tendinit gelişmesine neden olabilir. Bundan kaçınmak için eklemlerinizde ağrıya neden olabilecek her türlü aktiviteyi azaltın. Eğer yapamıyorsanız, bisiklete binme veya yüzme gibi egzersizlerle birleştirerek eklemlerinizi gevşetmeye çalışın.

7. Pantolon cebinde cüzdan varken oturmak:

Doğru pozisyonda oturmadığınızda, vücudunuzda bu sebepten acı çekecek ilk kısım ipsilateral siyatik sinirdir. Bu sinir, bacaklarınızı omurganıza bağlar. Bu alışkanlık, rahatsızlık verici olmasının yanı sıra, omuriliği dış uyluğa bağlayan siyatik sinirde yoğun ağrıya neden olabilir. Bu sorun zamanında düzeltilmezse kalıcı hale gelebilir. Bu durumdan kaçınmak için ceplerinizde hiçbir şey olmadan ve ayaklarınız yerde olacak şekilde düzgün oturduğunuzdan emin olun. Bacaklarınızı kalçanızın altına koymayın.

8. Uzun süre boyunca bacak bacak üstüne atmak:

Ne kadar rahat veya havalı görünse de, uzun süre bacak bacak üstüne atmak örümcek damarlara veya varisli damarlara yol açabilecek ana nedenlerden biridir ve bu estetik bir 'sorun' olmasının yanı sıra daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bacak bacak üstüne atmak sizi kan pıhtıları geliştirmeye daha yatkın hale getirebilir. Cilt dokunuzda rahatsızlıklar ortaya çıkabilir veya siyatik sinire ve dallarına zarar verebilir. Bu durumdan kaçınmak için bacaklarınızı her zaman paralel tutun. Sırtınızın düz olması gerektiğini de tekrar hatırlatalım.

9. Cam temizlemek:

Pencereleri temizlerken bileklerimizi fazla çalıştırabiliriz. Bu, ani bir darbeden veya stresten kaynaklanan bir yaralanmanın etkisinin daha fazla olmasına olabilir. Bu komplikasyonlar ortaya çıktığında elimizde veya bileğimizde felç durumu ortaya çıkabilir. Rahatsızlıklardan kaçınmak için kemiklerinizi yeterli kalsiyum ile besleyin ve düşmemeye dikkat edin. Tekrarlayan hareketler yaparken ara sıra molalar verin.

Siz bu yanlışları yapıyor musunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Zayıflamakla İlgili Çok Yanlış Bildiğiniz Birbirinden Şaşırtıcı Gerçekler
Sabahları Bir Kaşık Zeytinyağı Tüketmeniz İçin Birbirinden Yararlı Sebepler!
Bizler Dayanılmaz Migren Ağrıları Çekerken Beynimizin İçerisinde Neler Olur?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı