Balıklıgöl
Hikayesini hatırlarsınız. Dönemin kralı Nemrut bir rüyasını yorumlatır ve yorumlayan kişi “Bu sene doğan bir erkek çocuk tarafından öldürüleceksiniz” der. Hal böyle olunca Nemrut tüm erkek çocukları öldürtür. Aralarında Hz. İbrahim kalır ve annesi tarafından bir mağaraya bırakılır. Fakat 10 yaşında tekrar döndüğünde bu sefer de Nemrut tarafından günümüzde gördüğünüz kaleye çıkartılır ve şu an Balıklıgöl olan ateşin içine atılır. Fakat Hz. İbrahim atıldığında ateşler su, odunlar ise balık olur.
Özellikle gün içinde her zaman çok kalabalık oluyor. Bu yüzden fotoğraf çekmek isterseniz sabah erken saatte ziyaret etmenizi öneririz.
Aynzeliha Gölü
Hz. İbrahim’in hikayesini yukarıda okudunuz. Kral Nemrut’un kızı Aynzeliha, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını görünce o da arkasından atlar ve Balıklıgöl’ün hemen yanındaki göle düşer. O sırada da bu gölün oluştuğu söylenir. Günümüzde gölün çevresi çay bahçesi. İçinde ise tekne ile tur atabilirsiniz.
Rizvaniye Cami – Balıklıgöl
Balıklıgöl’ün hemen yanındaki cami. Adı pek bilinmez genelde Balıklıgöl Cami olarak da söyleniyor ama asıl ismi Rizvaniye Cami. Eskiden bir kilise olsa da 1716 yılından bu yana Balıklıgöl’ün bir cephesinde bulunan bir cami.
Mevlid-i Halil Külliyesi – Dergah Camii
Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olarak biliniyor burası. Şehrin en önemli camisi olmanın yanı sıra buradan çıkan suyun zemzemden sonra en değerli, şifalı su olduğuna inanılıyor.