Haftalardır Protesto Edilen Güney Kore Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı

Güney Kore'de 'Choi skandalı' sonrası adı yolsuzlukla anılan ve haftalardır protesto edilen Devlet Başkanı Park Geun Hye geçici olarak görevinden alındı. 

Haftalardır aleyhinde protesto gösterileri düzenlenen Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun Hye hakkında görevden azil işleminin başlatılması için verilen önerge parlamentoda kabul edildi. Muhalefetin verdiği önergeye Park'ın partisinden milletvekillerinin de olumlu oy vermesiyle üçte ikilik çoğunluk sağlandı.

Oylama sonucu devlet başkanının bütün yetkilerinin elinden alınması anlamına geliyor. 

Anayasa Mahkemesi’nin altı ay zarfında parlamento kararını onaylaması gerekiyor. Hukuki sürecin tamamlanmasına kadar devlet başkanının yetkileri Başbakan Hwang Kyo Ahn'a geçecek.

Güney Kore haftalardır süren protestolara sahne oldu

Güney Kore'de 'Tarikat Skandalı': Yüz Binlerce Kişi Devlet Başkanı Park'ın İstifası İçin Toplandı

Park'ın azli kesinleştiği takdirde 2017 sonlarında yapılması öngörülen genel seçimlerin erkene alınması gerekecek. Anayasa mahkemesi parlamentonun kararını onadığı takdirde Park Güney Kore'nin görevden azledilen ilk devlet başkanı olacak. 

Dokunulmazlığı kalkmış olacağından devlet başkanı hakkında cezai kovuşturma açılabilecek.

"Choi skandalı" nedir?

Binlerce Güney Korelinin haftalardır sokaklara dökülmesine neden olan skandal, Park'ın, eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. 

Halk, Ekim sonundan bu yana protestolarını artırarak sürdürüyordu.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla da yargılanıyor.

Choi Soon-sil ve Park Geun Hye maskeli protestocular

Vakıflara bağış yapmaları için büyük şirketlere baskı yapılmasında Park’ın da rolü olduğu iddia ediliyor.

Devlet Başkanı, kendisine zor zamanlarında yardım ettiğini ifade ettiği Choi ile ilişkilerinde dikkatsiz davrandığını belirtiyor. Park’ın avukatı ve Devlet Başkanlığı, suçlamaları reddediyor.

Güney Kore'nin ilk kadın devlet başkanı

1961 – 1979 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Park Chung Hee'nin kızı olan Park Geun Hye 2013 yılında Güney Kore'nin ilk kadın devlet başkanı olmuş ve yolsuzluk iddialarının ortaya atılması üzerine görevden azil işlemlerinin başlatılmasına razı olduğunu duyurmuştu.

Güney Kore Lideri: 'İstifaya Hazırım'

Park’ın annesi 1974’te o zamanki Güney Kore Devlet Başkanı olan babası Park Chung Hee’yi hedef alan suikast girişimi sırasında öldürülmüştü. 

Choi ile o zamandan bu yana arkadaş olan Park’ın babası ise 1979’da istihbarat dairesi başkanı tarafından öldürülmüştü.

“Devlet başkanına güven yüzde 4’e düştü”

Gallup Korea şirketinin yayımladığı son kamuoyu yoklamasına göre, Güney Kore’de Park’a güven duyanların oranı yüzde 4’e düşmüş durumda.

DW Türkçe

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
09.12.2016

Keşke adı her cemaat ve yolsuzluk ile anılanlara böyle yapılsa.. Tebrikler Güney Kore ! Tebrikler Ülkesine sahip çıkan, Ülkesini yolsuzluk yapan itlere bırakmayan Güney Kore HALKI !

09.12.2016

1,5 milyon koreliyi sokaklarda görünce, Aklıma bir an halkından destek alamamış, "Çapulcu"(!) sürüsünün Gezi Parkı direnişi geldi... ah ülkem ah, açıkça yolsuzluk yapan insanları hala baş üstünde tutuyorsunuz, bunun vebalini ben değil sizler vereceksiniz geleceğin çocuklarına !

09.12.2016

ironi mi yaptın yoksa ciddi misin anlamadım

09.12.2016

En güzel yanı da halkın efendi efendi protesto edip kan dökmeye gerek duymaması ve devlet başkanının suçunu kabul edip hem özür dilemesi hem de istifaya hazır olması. Bizde olsa en az 20 kişi ölür, birkaçı ağır yaralanır, basın susturulur ve yolsuzlukla itham edilen kişi özür dilemek şöyle dursun, "iftira" diyerek halkın desteğini daha çok kazanırdı. Bu dediklerimde belirli bi kişiye laf etmeye falan çalışmıyorum ama Türkiye'de yıllardır olan bu. Keşke Batı'nın sadece medeniyetini Doğu'nun da bu etik anlayışını biraz benimsesek..

TÜM YORUMLARI OKU (15)