Güney Kore'de Haftalık Çalışma Süresinin 69 Saate Çıkarılması Sosyal Medya Gündeminde!

Dünya üzerindeki hâlihazırda en çok çalışan ülkelerden biri olan Güney Kore'de hükümet, haftalık çalışma süresini 52 saatten 69 saate çıkarma önerisini sundu! Çalışanlar, sendikalar ve kamuoyunda büyük tepki toplayan önerinin detayları ve gelen yorumlar için buyurun... 👇

Dünyanın en yüksek çalışma saatlerine sahip olan ülkelerinden biri olan Güney Kore’nin hükümeti, geçtiğimiz günlerde haftalık çalışma süresini 52 saatten 69 saate yükseltecek öneriyi sundu.

Ülkenin Çalışma Bakanlığı, bu önerinin düşük doğum oranlarına yardımcı olabileceğini öne sürerek “Sınırı üçte bir oranında artırmak, çalışan annelere çocuk yetiştirmeleri için bir fırsat sunarak yardımcı olacak” diyerek destekledi.

Peki nasıl? Hükümet, çalışanların daha uzun mesai saatlerinin olmasının ileride daha uzun izin süresi olarak yansıyacağını, ebeveynlerin eskiye kıyasla daha uzun süreli izinler alabileceklerini açıkladı.

Başbakan Lee Jung-Sik, konuyla ilgili olarak “Hamilelik sırasında veya çocuk yetiştirme döneminde çalışma saatlerini kısacak önemli tedbirler alacağız.” açıklamasını yaptı.

Güney Kore, geçtiğimiz sene 0.78’e düşen oran ile dünya üzerindeki en düşük doğum oranına sahip ülke olma unvanını elinde tutmuştu.

Bloomberg'in hazırladığı infografikteki verilere göre Güney Kore'de artık ölüm oranları (beyaz çizgi ile gösterilen), doğum oranlarından daha yüksek!

Güney Koreli çalışanlar, dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerinim işçilerine kıyasla daha uzun saatlerde çalışıyorlardı.

Örneğin ABD’de çalışanlar yıllık bin 791 saat, Fransa’daki çalışanlar bin 490 saat çalışırken Güney Kore’de bu sayı ortalama bin 915 civarında!

Ülkedeki düşük doğum oranlarına ve fazla çalışmadan dolayı ölüm rağmen çalışma saatlerinin uzatılmak istenmesi muhafelet partisinin, kamuoyunun ve işçi sendikalarının tepkisiyle karşılaştı.

Güney Kore Sendikalar Konferasyonu, “Bu öneri, hafta içi 5 gün boyunca saat sabah 09.00’dan gece yarısına dek çalışmayı yasal hale getiriyor. Çalışanların dinlenme süresi ve sağlığı göze alınmadı.” açıklamasını yaptı.

Muhalefet koltuğunda oturan ve parlementoda çoğunluğa sahip olan Demokratik Parti Genel Başkanı Lee Jae-Myung ise partisinin bu öneriyi kabul etmeyeceğini belirtti.

Twitter'da Türk kullanıcılar arasında gündeme gelen konu hakkında birçok paylaşım yapıldı;

twitter.com

Bizim 'sözde' mesai saatleri konuşuldu...

twitter.com

Güney Kore'nin içinde bulunduğu sistem eleştirildi;

twitter.com

Stajyer öğrencilerin gözlerinden yaşlar akıyor. 😅

twitter.com

👇

twitter.com
twitter.com

Biz aslında böyle çalışıyormuşuz da hesaplamadığımız için farkında değilmişiz... 😅

twitter.com

👇

twitter.com

Siz ne düşünüyorsunuz bu öneri hakkında?

twitter.com

Buyurun yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dergilerin 'Kapak Olan' Vizyonsuzlukları: Milyarderler Dolandırıcı Çıkıyor, Finansal Öngörüler Kaybettiriyor!
Başörtülü Olduğu İçin İşe Alınmadığını Söyleyip Mesajlarını İfşa Eden Kadınla İlgili Gerçek Ortaya Çıktı
Yemek Dünyasının Sır Kapıları Aralandı: Neden Bazı Yiyeceklerin Tadı Ertesi Gün Daha Güzel Oluyor?

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
YORUMLAR
15.03.2023

bence bu tarz haberleri bilerek yapıyorlar sosyal medyada bakın insanlar ne halde siz şikayet etmeyin diye. Bu kadar insan aynı anda örgütlü bir şekilde bunları paylaşıyor her yerde görüyorum. Olayın aslı şu, Kore'de haftalık çalışma saati 40 saat. 52 saat olan ise haftalık maksimum çalışma sınırı. Yani bir işveren sizi istese de fazla mesai aracılığı ile 52 saatten fazla çalıştıramaz. Bir işveren 40 saat çalıştığı zaman tam mesaili çalışmış olur, 52 saat çalışır ise 12 saat fazla mesai yapmış olur daha fazlasını yapması yasaktır ve kanuni yaptırımları vardır. Burda arttırılmak istenen mesai limitinin 52'den 69'a çıkarılması. Yani hali hazırda 40 saat olan tam mesai süresinde bir değişiklik yok.

15.03.2023

Zaten Türkiye'nin en çok çalışan 2. Ülke olduğunu okumuştum. Asya'yı geçmişiz sömürü konusunda.

15.03.2023

Bu nasıl politika lan? Çalışma şartlarını zorlaştıralım ki kadınlar bıksın, çocuk yapıp evde kalsın. Evde kaldıkça canı sıkılsın daha çok çocuk yapsın.

15.03.2023

Başbakan'ın soyadı durumu özetliyor sanki "Lee Jung-Sik"

15.03.2023

Baskan nebatiyi versek onun yerine G.köre den Başbakan Lee Jung-Siki alsak olur mu acaba? 😄

TÜM YORUMLARI OKU (14)