Güney Afrika Sosyal Güvenlik Kurumu (SASSA), vatandaşlarını doğrulamak için ses imzası teknolojisini kullanmaya başladı.
Güney Afrika Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SASSA) bağlı bulunan hak sahipleri artık ses imzaları ile doğrulanarak, hala hayatta olup olmadıklarını sisteme belirttikten sonra ödemelerini alabilecekler.
Ses imzası ya da sesli imza ile doğrulama teknolojisi sayesinde, sigortalı olan kişilerin SASSA merkezlerinin önünde günlerce beklemek zorunda kaldıkları uzun kuyruklara girmelerinin de önüne geçilmesi hedefleniyor çünkü ses imza teknolojisini kullanmak için sigortalıların sadece telefonla ücretsiz bir numarayı araması yeterli.
2014 yılının başında hayata geçirilen ses imzası (voice biometrics) teknolojisi ile bir çok sigortalı hak sahibin ses imzası toplanmış durumda. SASSA’nın 21 milyon sigortalısının tamamnın ses imzası oluşturması ise çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Ses imzası toplamanın ve ses imzas sayılarının artmasının önündeki en büyük engeller ise ülkedeki okur yazarlık oranın düşük oluşu, sigortalarının büyük çoğunluğunun yaşlı oluşu ve cep telefonlarına erişim imkanı olmayan bir çok sigortalı bulunması. Bu önemli engellere rağmen çok kısa sürede toplanan ses imzaları projenin başarısının da bir emaresi niteliğinde.
Ses imzası teknolojisi kullanım oranlarıyla, SASSA’nın yıllık milyonlarca dolar tasarruf etmesini sağlıyor. Şu ana kadar 150 bin kişinin kartı iptal edilmiş durumda. Çünkü bu sigortalılar artık hayatta değiller. Fakat bir yakınları veya bir dolandırıcı onlara ait ödemeleri toplamaya devam ediyor. Buradan elde edilen tasarruf şu anda yıllık 150 milyon dolar seviyelerinde. Toplam proje bedelinin ise yaklaşık 25 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Ses imzası teknolojisinin kullanımındaki en büyük amaç, artık hayatta bulunmayan “hayalet” sigortalıların kurumdan para almasını önlemek. Bu şekilde kurumdan ödeme almaya devam eden çok sayıda dolandırıcı mevcut.