Güneşten Gelen Işınlar Bizi Gerçekten de Daha Mutlu ve Sağlıklı Bireylere Dönüştürüyor mu?

Dünyanın birçok yerinde, güneşli günlerin bizi daha neşeli hissettirdiğine dair kökleşmiş bir inanç vardır. Bu her ne kadar artık kabul edilmiş bir gerçeklik olarak değerlendirilse de, bilimsel kanıtlar şaşırtıcı bir şekilde belirsiz. Biz de bu yazımızda güneş ışığından bahsediyoruz.

Güneş ışığının sağlıklı olduğunu destekleyen bireysel çalışmaların mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin 2013 yılında Freie Universität Berlin'de bulunan araştırmacılar, güneşli günlerde ankete katılan insanların, bulutlu günlerde ankete katılanlara göre hayattan daha fazla memnun olduklarını bildirdi.

Ancak çalışmalar farklı sonuçlara ulaşabiliyor.

Berlin'deki Humboldt-University tarafından yönetilen ve 1000'den fazla gönüllünün yer aldığı daha kapsamlı bir çalışma, insanların daha güneşli günlerde (daha az yorgun hissetmelerine rağmen) daha olumlu ruh hallerinde olduklarına dair hiçbir kanıt bulamadı.

Aynı mantıkla düşünürsek, çoğumuzun "mevsimsel duygulanım bozukluğu" adı altında kasvetli kış aylarında depresyona daha yatkın olduğu fikri de tartışmalıdır.

Örneğin, 38 binden fazla katılımcıyı içeren bir ABD araştırması, güneş ışığına maruz kalma ile depresyon riski arasında herhangi bir bağlantı bulamadı. Kısacası, güneş ışığının ruh halini iyileştiren etkilerine dair kanıtlar düşündüğünüz kadar sağlam olmayabilir.

Bununla birlikte, güneş ışığı ve sağlık söz konusu olduğunda bilimsel kanıtlar daha kesin.

Korunmasız şekilde alacağınız fazla güneş ışığı şüphesiz sizin için kötü olsa da, güneş ışığına maruz kalmak birçok yönden faydalıdır çünkü vücudun daha fazla D vitamini üretmesini sağlar. Bu da kanser riskini azaltabilir, kan basıncını düşürebilir ve sağlığınızı doğrudan etkileyecek olumlu sonuçlar doğurabilir.

Sabahları yeterli gün ışığına maruz kalmak, sağlıklı uyku için önemli olan sirkadiyen ritmi yakalamak için de önemlidir.

Sonuç olarak aşırı güneşlenmek akıllıca olmasa da, kendinizi hiç güneş ışığı almayan iç mekanlara kapatmak da sağlığımızı negatif etkileyecektir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yeme İçmeyi Bırakıp Sadece Güneş Işığı ve Kozmik Enerjiyle Beslenmek: Nefesçilik Felsefesi
Güneş Işığı, Büyüteç ve Sabır: Filipinli Sanatçının Dikkat Çeken Çalışmaları
Yazın En Büyük Tehlikesi Güneşten Korunmak İçin Güneş Koruyucu Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!