Güneş Yanığını En İyi Şekilde İyileştirmenin Yolları Nelerdir?

Kavurucu yaz sıcaklarının sebep olduğu güneş yanıkları, en pahalı güneş kremleriyle bile önlenemiyor. Akabinde cilt soyulmasını da beraberinde getiren güneş yanıklarını nasıl iyileştirebiliriz? En ince detayına kadar anlattık.

Buyurun...👇

Malum kavurucu yaz sıcakları baş gösterdi... Bu süreçte güneş kremi kullansak bile vücudumuzda çeşitli yanıklar oluşabiliyor.

İsterseniz size basit bir şekilde güneş yanığını anlatalım.

Güneş yanıkları, güneş ultraviyole radyasyonunun cilt hücrelerine zarar vermesiyle ortaya çıkar. Bu zarar, hücrelerin ölmesine ve bağışıklık sisteminin bölgede iltihaplanma ve kan akışı oluşturmasına neden olur. İlk derece güneş yanıklarında cildin dış tabakası olan epidermis hasar görür ve kızarıklık, iltihap ve ağrıya neden olur. İkinci derece yanıklarda ise UV radyasyonu dermise kadar nüfuz eder ve deriyi etkiler, bu da kabarcıklara yol açar. Kabarcıkların oluşması, bölgedeki hasarı önlemek için iltihaplı sıvının birikmesiyle gerçekleşir. Güneş yanığı sonrası cilt iyileşme süresi, yanığın şiddetine bağlı olarak değişir ve kızarıklık birkaç günden haftalara kadar sürebilir.

Peki güneş yanığını nasıl tedavi edebiliriz?

Güneş yanığı cilt hücrelerinizi öldürür, bu nedenle teknik olarak hasarı iyileştirmenin bir yolu yoktur. Yapabileceğiniz tek şey, cildiniz yeni, sağlıklı hücreler üretmekle meşgulken daha fazla zararı önleyerek ve semptomları yöneterek tedavi etmektir. Şunları deneyebilirsiniz.👇

1. Güneşten uzak durabilirsiniz.

Hala güneşe maruz kalıyorsanız, aldığınız hasarı azaltmanız gerekir. Bunu nedenle gölgede durmak, cildinizi sıkı dokunmuş giysilerle örtmek veya evde durmakla elde edebilirsiniz!

2. Yanmış bölgeyi soğuk su ve nemlendiricilerle yatıştırabilirsiniz.

Güneş yanığı, güneşin zararlı ışınları tarafından cilde zarar verilmesinden kaynaklanır. Güneş yanığı olan cilt kırmızı, ağrılı ve şiş olabilir. Güneş yanığını tedavi etmek için, cildin soğutulmasını, nemlendirilmesini ve dinlendirilmesini sağlamak önemlidir. Güneş yanığı olan bölgeye soğuk kompres uygulanabilir veya soğuk bir duş veya banyo yapılabilir. Aloe vera veya E ve C vitaminleri içeren bir nemlendirici uygulanabilir. Güneş yanığı olan bölgeyi ovmayın veya kaşımayın. Bol su içmek ve güneş kremi kullanmak, güneş yanığından korunmaya yardımcı olacaktır.

3. Reçetesiz satılan ilaçlar kullanarak ağrının üzerinden gelebilirsiniz.

Güneş yanığı, özellikle hassas ciltlerde veya sürekli gergin olan bölgelerde (örneğin diz kapağının arkası) çok ağrılı olabilir. Soğuk duş ve nemlendirici yanma hissini azaltmaya yardımcı olsa da bazen daha fazlası gerekebilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), ibuprofen veya asetaminofen gibi basit reçetesiz ilaçları (OTC) kullanmayı önerir. Bu ilaçlar şişlik, kızarıklık ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Hidrokortizon içeren topikal kremler de denenebilir, ancak Feely, benzokain veya -kain ile biten aktif bileşenler içeren ürünlerden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Bu bileşenler, böcek ısırıklarının neden olduğu ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için yaygın olarak kullanılsalar da, ciltte tahrişe neden olabilirler. Güneş yanığı için reçeteli ilaçlar da mevcuttur, ancak bunlar genellikle sadece şiddetli vakalarda kullanılır. Eğer güneş yanığınız çok ağrılıysa veya iltihaplanmışsa, bir doktora görünmek en iyisidir.

4. Bol su içebilirsiniz.

AAD, güneş yanığına tepki olarak vücudunuzun sıvıyı cildinizin yüzeyine çekeceğini ve organlarınızın geri kalanından uzaklaştıracağını ve bunun da sonunda dehidrasyona neden olabileceğini söylüyor. Su içmek veya spor içecekleri ile sıvı takviyesi yapmak bunu önlemeye yardımcı olabilir.

5. Yanıklarla ve kabarıklarla oynamamayı deneyebilirsiniz.

İkinci derece güneş yanıklarında kabarcıklar oluşabilir ve bu kabarcıkları korumak önemlidir, çünkü kabarcıklar enfeksiyon riskini azaltır. Kabarcıkları patlatmak yerine, kabarcıklı bölgeyi yumuşak sabun ve suyla temiz tutmak gerekir. Yarayı temizleyebilir, antibiyotik merhem sürebilir ve yapışkan olmayan bir bandajla kapatılabilir. Ancak bazı durumlarda, rahatsız edici bir kabarcığı dikkatlice boşaltmanız gerekebilir. Bu durumda, bölge iyice temizlenmeli, eller yıkanmalı ve cerrahi eldiven kullanılmalıdır. Sterilize bir iğne ile kabarcığın kapağı yavaşça delinerek sıvının boşaltılması sağlanmalıdır. Antibiyotik merhem uygulanmalı ve bölge bir bandajla kapatılmalıdır. Enfeksiyon riskini azaltmak için kabarcıkları sadece az miktarda boşaltmak önemlidir. Büyük veya hassas bölgelerdeki kabarcıkların dikkatlice boşaltılması gerekmektedir.

6. Ve son olarak: Soyulmanın doğal yollarla gerçekleşmesine izin verin!

Güneş yanığı sonrası cilt soyulması bir hafta sürebilir ve bu süreçte cilt yeni doku oluştururken ölü hücrelerden kurtulur. Soyulma süreci, kaşıntı ve rahatsızlık hissiyle birlikte gelebilir. Ancak soyulan cildi çekiştirmek sağlıklı dokuya zarar verebilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Bu süreçte, rahatsızlıkla başa çıkmak için bol kıyafet giyilebilir. Kumaşın cilde sürtünmesini ve tahriş etmesini önlemek için giysiler tercih edilebilir. Ayrıca, kabartma tozu ve su kullanılarak hazırlanan bir macun, semptomları hafifletebilir ve hafif bir eksfoliyan görevi yapabilir. Kaşıntıyı azaltmak için ise yerel eczaneden veya marketten alınabilecek bir oral alerji ilacının kullanılması önerilir. Talimatların takip edilmesi yeterli olacaktır. Bu yöntemler, güneş yanığının iyileşme sürecine zarar vermekten daha önemlidir.

İlginizi çekebilir;

Yaşadıkları Trajik Olaylarla Yoksulluğu İliklerine Kadar Hissetmiş 15 Kişi
Hamileliği Sonsuza Kadar Süren Rihanna ve A$AP Rocky'nin 2012 Yılında Başlayan İlişkilerinin Ayrıntıları
Ünlü Şarkıcı Beyoncé, 'Renaissance' Turnesindeki Kıyafetleriyle Göz Kamaştırdı!

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''