Güneş Yanığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? İşte Güneş Yanığı Tedavisi…

Güneş yanıklarına sürekli olarak maruz kalmak kabarcıklar, cilt lekeleri, kuru ve hızlı kırışan cilt sorunlarını beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda bu durum cilt kanserine yol açabilir. Uzmanlar özellikle açık tene sahip kişiler ve çocukların yanık için risk grupları arasında yer aldığını ve güneşin vereceği hasara karşı hassas olduklarını belirtiyor. Bu sebeple özellikle güneş yanığında risk grubu altında olanlar güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kremler sürmeli, gözlük ve şapka gibi koruyucular kullanmalıdır? Peki, güneş yanığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte güneş yanığı tedavisi…

Yaz aylarında D vitamini ihtiyacımızı karşılamak ve bronzlaşmak isteriz. Ancak cildin güneş ışığına yoğun bir şekilde maruz kalması birkaç saat içinde dokunulduğunda acı hissi ile ciltte kırmızılık ve tahrişlere neden olur. Güneş yanığı ilk olarak cildin üst yüzeyini etkiler. Bunun yanında güneş ışığına aşırı maruz kalma, cildin alt tabakasında hasarlara hatta iltihaplara yol açabilir. Bu başlık altında güneş yanığı nedir, belirtileri nelerdir? Gibi soruların yanı sıra güneş yanığı tedavisi hakkında bilgiler yer almaktadır.

Güneş Yanığı Nedir?

Hepimizin bildiği üzere güneş yanığı güneş ya da solaryum gibi ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalınması sonucu gelişen iltihaplanmalardır. Hafif güneş yanıkları ciltte yalnızca kızarıklık şeklinde ortaya çıkarken ağır yanıklar ciltte kalıcı hasarlar bırakabilir. Bronzlaşmak için kullanılan bazı ürünler eşliğinde güneş altında uzun süre kalmak ciltte kabarcık görünümüne yol açabilir. Güneş yanığının şiddetine bağlı olarak ciltte geçmeyen izler bırakması da söz konusudur.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı kişilere acı hissi verir. Tipik olarak kızarmış ve ağrılı bir cilt güneş yanığı belirtisidir. Aynı zamanda ciltte küçük içi sıvı dolu kabarcıklar, ciltte şişlik ve kaşıntı da güneş yanığı belirtileri arasında yer almaktadır. Güneş yanığının diğer belirtileri şu şekildedir;

-Mide bulantısı, kusma

-Ateş

-Baş ağrısı

-Titreme

-Boyun tutulması

Öte yandan akıl karışıklığı, baygınlık hissi, yüksek ateş ve dehidrasyon (susuzluk) belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilir.

Güneş Yanığı Tedavisi

Güneş yanığını rahatlatmak için cildinizdeki ısıyı düşürmeniz gerekir. Bunun için soğuk suya batırdığınız bir havlu ile yanık bölgeleri rahatlatabilirsiniz. Bu süreçte bol bol su tüketimine özen göstererek vücudun kaybettiği su kaybını mutlaka yerine koyun.

Güneş yanığı için uygulayabileceğiniz en uygun doğal ürünler aloe vera jeli ve papatyadır. Bu ürünler iltihap giderici özellikleri ile yanık tedavisinde rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca reçetesiz olarak satılan krem ve jeller yanık tedavisinde en etkili yöntemlerdir. Bunun haricinde yine aşırıya kaçmadan ağrı kesici kullanabilirsiniz. Vücudunuzdaki yanıklar birkaç gün içinde düzelmiyor, kabarma, irin ve enfeksiyon belirtileri ile karşılaşıyorsanız acil tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Aman Dikkat! Bu Sıcak Yaz Günlerinde Oluşan Güneş Yanıklarından Sonra Asla Yapmamanız Gerekenleri Söylüyoruz
Güneşi Sevmesine Rağmen Güneş Yanığı Olmak İstemeyenlere Özel 19 Şey

Popüler İçerikler

Ece Üner, Çöp Poşetinde Taşınan ve 26 Suç Kaydı Olan Katil İçin Konuştu: “Çöp Kokana Kadar Neden Beklendi?”
Kübra Aykut'un Ardından Bir Şok Ölüm Daha: Makyaj Artisti Alp Kavasoğlu Vefat Etti!
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu