Güneş Tutulması Ne Zaman, Saat Kaçta Gerçekleşecek? Güneş Tutulması Nerelerden İzlenebilecek?

Güneş Tutulması ender olaylardan biridir. Güneş Tutulması, Ay'ın yörünge sırasında Dünya ile Güneş arasında girmesi ile Ay'ın Güneş'ı kısmen ya da tamamen örtmesi Güneş Tutulması olarak adlandırılır. 14 Aralık 2020'de yani bugün Tam Güneş Tutulması yaşanacak. Türkiye'den gözlemlenemeyecek olan Tam Güneş Tutulması ne zaman, saat kaçta başlayacak? İşte Tam Güneş Tutulması ile ilgili merak edilenler....

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemesi önerilir.

Güneş Tutulması Ne Zaman, Saat Kaçta Gerçekleşecek?

Tam Güneş Tutulması genel zaman ile 13.34-18.53 saatleri arasında gerçekleşecek. 2020 yılında 1 güneş, 4 parçalı ay tutulması yaşandı.

Güneş Tutulması Nerelerden İzlenebilecek?

Türkiye'den izlenemeyecek olan tutulma Güney Amerika, Antarktika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu'nun güneyi ve Afrika'nın güneydoğusundan izlenebilecek.

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Ünlü Voleybolcu Üçüncü Kez Evlendi: 'Biz Yine Evlendik Hat-Trick'