Güneş Sistemindeki Gezegenlere Bir Göz Atalım: Merkür Hakkında Şaşırtabilecek Ama Gerçek Olan Bilgiler

Merkür, ilk kez resmi olarak 2.200 yıl önce gözlemlenmiştir. Ayrıca, Merkür nadiren görülebilir. Hem Güneş’e yakınlığı hem de bu nadiren görünme sebebiyle, gökbilimcilerin bir teleskopla Merkür’ü gözlemlemesi her zaman zor olmuştur.

Güneş Sistemindeki gezegenleri derlediğimiz içeriğimizin ilk gezegeni Merkür, keyifli okumalar!

Merkür adını nasıl aldı?

Merkür, güneş sisteminin en içteki gezegeni olduğu ve Dünya'dan 1.6 kat fazla hızla ilerlediği için, Roma tanrılarının en hızlısı olan Merkür’ün adını almıştır. Yunan Mitolojisinde karşılığı Hermes’tir ve tanrıların elçisi olarak bilinir.

Güneş sisteminin en küçük gezegenidir.

Güneş sisteminde bulunan 8 gezegenden en küçüğü olan Merkür, 4.879 kilometrelik bir çapa sahiptir.

Dipnot: Pluto'nun çapı 2,302 kilometredir ve Merkür'ün yaklaşık yarısı genişliğindedir. Fakat gezegen olup olmamasında yapılan tartışmalardan dolayı dahil edilmemektedir.

Dünya'dan sonra en yoğun gezegendir.

En yoğun gezegen olan Dünya’dan sonra ikinci yoğun gezegen Merkür’dür. Boyutunun çok küçük olmasına rağmen, içindeki cıva çok yoğundur. Merkür, dünya yerçekiminin 0.38'ine eşdeğer olan 3.7 m/sn²'lik bir yüzey yerçekimine sahiptir. (Dünya’nın yer çekimi 9,807 m/sn² (1g)’dir.)

Bilinenin aksine bir atmosfere sahiptir.

Muhtemelen Merkür'ün atmosferi olmadığını duymuş olabilirsiniz, birçok bilim insanının yakın zamana kadar inandığı şey de buydu. Fakat Merkür'ün bir atmosferi var; sadece çok ince. 

Gezegenin ince atmosferi, güneş ışığının basıncı ve güneş rüzgarı tarafından sürekli olarak uzaya dağılıyor bu yüzden hiç atmosfer yokmuş gibi algılanıyor.

Merkür ikinci en sıcak gezegendir.

Merkür Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen, Venüs'ten sonra en sıcak gezegendir. (En sıcak gezegen: Venüs.) Gün boyunca sıcaklığı 840 derece Fahrenheit'e (450 santigrat derece) ulaşmaktadır.

Merkür'de geceleri hava çok soğuktur.

Merkür güneşe bu kadar yakınken ve gün boyunca çok sıcak olmasına rağmen, geceleri inanılmaz soğuktur. Bunun sebebi, yüzeyindeki sıcaklığı korumak için neredeyse hiç denilebilecek bir atmosferi olduğundan dolayı tüm ısısını kaybetmesidir. Sıcaklık gece boyunca yaklaşık -363 derece Fahrenheit'e (-184 santigrat derece.) düşebilir.

Merkür'de kilonuz daha az çıkar.

Yerçekiminin azalması nedeniyle, Dünya’da 100 kilo ağırlığında iseniz, Merkür'de 37-38 kilo civarında bir ağırlığınız olacaktır.

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin yeni gezegeni belli oldu bile🤪

Merkür'ün bir uydusu yoktur.

Güneş sistemindeki neredeyse tüm gezegenlerin uydusu vardır. Örneğin; Dünya'nın Ay'ı, Mars'ın Phobos ve Deimos'u gibi. Fakat Merkür Güneş'e yakınlığından ve çok az olan yer çekiminden dolayı doğal uydusunu da Güneş'e kaptırmıştır.

Merkür'e ziyaret çok zordur ve sadece iki ziyaret yapılmıştır.

Merkür'ü şu anda ziyaret etmiş sadece iki uzay aracı vardır; NASA'nın Mariner 10 ve Messenger. 

  • Mariner 10, 1973’te başlayan bir uçuş göreviydi ve 1974 ve 1975'te üç geçişle gezegenin ilk gerçek görüntülerini sağladı.

  • Messenger, 2004’te başlayan görevi ile 2011 ve 2015 yılları arasında gezegeni bir yörüngeden incelemeden önce de flybys (uzay uçuşu operasyonu) yaptı.

Şu anda devam eden ve 2018 yılında başlatılan Bepicolombo görevi, 2025’te Merkür’ün yörüngesine girmeyi ve 2027-28 yılında projenin bitmesini planlıyor.

Diğer gezegenlere nispeten, Merkür’ün keşfi çok zordur. Ulaşmak için gereken hız ve yine Güneş’e yakın olması uzay aracının sabit yörüngeye manevrasını zorlaştıran etkenlerdendir.

Eksantrik ve çok hızlı bir yörüngeye sahiptir.

Merkür gezegeni, güneş sistemindeki en eksantrik (başka bir cismin etrafındaki yörüngesinin mükemmel bir daireden saptığı miktarı belirleyen bir parametre) yörüngeye sahiptir. Ayrıca Merkür'ün yörüngesinde daha da etkileyici olan şey, inanılmaz hızıdır; saatte yaklaşık 105 mil (170 kilometre) ortalama hız.

Merkür'ün bir kuyruğu var.

Merkür'ün yerçekimi, kalıcı bir atmosfer tutabilmek için çok zayıftır. Nötr sodyum atomlarının güneş ve mikro meteor darbeleri tarafından gezegenin yüzeyinden buharlaştığında, bu atomların bazıları güneşten uzaklaşan bir sodyum kuyruğu oluşturur.

Merkür'ün sodyum gazı kuyruğu, 2.5 milyon kilometre uzunluğundadır.

Büyük ve sıvı bir çekirdeğe sahiptir.

Merkür'ün çekirdeği, gezegenin yarıçapının yaklaşık yüzde 85'ini oluşturur ve erimiş sıvı doludur. (1,100-1,200 mil yarıçapında) Ayrıca, Merkür’ün çekirdeği diğer gezegenlerden daha fazla demir içermektedir.

Merkür'de 1 yıl 88 gündür.

İnanılmaz hızı nedeniyle, Merkür, güneşi sadece 88 Dünya gününde çevreler. Ayrıca Merkür'de tek bir gün yaklaşık 58 Dünya günü sürer.

Uzay Tutkunları Buraya! Büyüleyici ve Ürkütücü Özellikleriyle Evrenin En İlginç 20 Gezegeni
Senin Soyun Hangi Gezegene Dayanıyor?
Güneş Sisteminin En Büyük Gezegeni, Dünya'ya Yaklaşıyor: Jüpiter'i Haziran Ayında Gökyüzünde Görebileceksiniz!

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
YORUMLAR
26.09.2020

teşekkürler..

26.09.2020

Şu kuyruk mevzusunu anlamak için 3 kez okudum

26.09.2020

Merkür bir yerinde dur nasıl bir gezegensin ya, senin yüzünden işlerim yolunda gitmiyor.

TÜM YORUMLARI OKU (5)