Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin dış kısmında Plüton'un ötesinde 9'uncu gezegenin olduğuna işaret eden 'güçlü bir kanıt' elde ettiklerini açıkladı.
Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin dış kısmında Plüton'un ötesinde 9'uncu gezegenin olduğuna işaret eden 'güçlü bir kanıt' elde ettiklerini açıkladı.
Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Plüton'un ötesinde 9'uncugezegenin olduğuna işaret eden 'güçlü bir kanıt' elde ettiklerini açıkladı.
Sonuçları 'Astronomical Journal'da yayımlanan araştırmada California Teknoloji Enstitüsünde görevli gök bilimciler, matematiksel hesaplamalar ve bilgisayar simülasyonları yardımıyla Güneş Sistemi'nin dış kısmında, Dünya'nın 10 katı büyüklükte 9'uncu bir gezegenin varlığını kanıtlayan bulgu elde etti.
Henüz doğrudan gözlemlenmeyen gezegenin yörüngesi ve Güneş Sistemi'nin dış kısmındaki rolü konusunda derinlemesine inceleme yapan gök bilimcilerden Konstantin Batygin, '150 yıl sonra ilk kez Güneş Sistemi'ndeki gezegen sayımının henüz bitmediğine dair esaslı kanıt mevcut' ifadesini kullandı.
Güneş'in çevresindeki bir turunu 20 bin yılda tamamladığı öngörülen 9'uncu gezegenin, sistemin dış ucundaki 'cüce' gezegenleri çekim gücüyle etkilediği sanılıyor.
Araştırmanın, on yıl önce Püton'un 'cüce' gezegen sınıfına sokulmasıyla sonuçlanan keşifleriyle ün kazanan gök bilimci Mike Brown'un liderliğinde yürütüldüğü belirtildi.
Brown, antik dönemlerden günümüze değin Güneş Sistemi'nde iki gerçek gezegenin keşfedildiğini hatırlatarak, 9'uncu gezegenin bu bağlamda 3'üncüsü olacağını söyledi.
- AA
Plüton abisini çağırmış.
Albedo yani ışık yansıtma miktarı çok çok düşük olduğu tahmin edildiği için gezegenin konumu da büyüklüğü de bulunamıyor. Kuiper kuşağındaki beklenmedik kütle çekim etkilerinin en uygun çözümü oraya 10 ila 20 bin yıl yörüngeli 10 dünya kütlesinde bir cisim koymak. O uzaklıkta çok büyük ihtimalle bir gaz devidir. O kadar uzak ki Plüton'dan en yakın ihtimalle 4 en uzak ihtimalle 30 40 kat daha uzak. Kanıtlar çabuk bulunsa da söylentilerden kurtulsak.
Bütün cahiller toplanmış yine. Binlerce hatta milyonlarca ışık yılı ötedeki yıldızları tespit etmek güneş sisteminin hemen dışındaki bir gezegeni tespit etmekten daha kolaydır. Tıpkı ciplak gozle güneşi rahatca gormemize ragmen bize daha yakın olan gezegenleri çok zor gorebilmemiz gibi. Çünkü gezegenler yildizlar gibi ışıma yapmaz. Dolayısıyla oldukça karanliktirlar. Ilkokulda ogretiyolar bunları beyler.