Güneş'te yaşanan dev bir patlama, Dünya'ya ilerleyen çok güçlü bir kozmik fırtına doğurdu. Bilim insanları, yüklü parçacıklardan oluşan güneş fırtınasının atmosfere ulaşmasıyla enerji ve iletişim şebekelerinin hasar görebileceğini belirtti.
Güneş'te yaşanan dev bir patlama, Dünya'nın enerji ve iletişim ağını tehdit ediyor. NASA Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) tarafından 10 Eylül'de gözlemlenen ve şiddeti X1.6 olarak belirlenen güneş patlaması, dev bir kozmik fırtınayı Dünya'ya doğru harekete geçirdi.
NASA'dan yapılan açıklamada, en şiddetli Güneş faaliyetini temsil eden X sınıfı patlamanın, güneş lekelerinin en aktif olduğu 2158'inci bölgede yaşandığı ve ortaya çıkan fırtınanın direkt Dünya'ya yöneldiği ifade edildi.
ABD'nin Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden yapılan açıklamada, saatte 4.02 milyon kilometre hızla ilerleyen kozmik fırtınanın, Güneş'in merkezinden Dünya'ya savrulduğu belirtildi. Merkezde görev alan Tom Berger, fırtınanın bugün Dünya'ya ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Berger yaptığı açıklamada, 'Güneş'te devasa bir manyetik patlama meydana geldi... Doğrudan Dünya'ya yöneldiği için yüksek enerjili parçacıklar ve manyetik plazmadan oluşan fırtınanın bir kısmı bize uğrayabilir' ifadesini kullandı. Dünya'nın manyetik alanını etkileyebilecek olan kozmik fırtına, enerji ve iletişim ağlarında hasara neden olabilir. Yörüngedeki uydular da kozmik fırtınaya hedef olmaları durumunda geçici ve süresiz olarak devre dışı kalabilir.
Berger, 'Güneş fırtınasının korkutucu boyutta olmadığını' vurgularken, 'Gerekli uyarı yapıldı ancak insan hayatı tehlikede değil' dedi. Dünya'yı sıyırması ve Kuzey Kutbu üzerinden geçme ihtimali de bulunan kozmik fırtınanın, güçlü kuzey ışıkları ortaya çıkarması bekleniyor.
Kaynak: Al Jazeera