Güneş Böylesine Sıcakken Uzay Nasıl Buz Gibi Soğuk Kalabiliyor?

Hepimiz Güneş’in sıcacık ışınlarının dünyamızı nasıl ısıttığını biliriz. Peki, bu kadar sıcak bir Güneş’in etrafındaki uzay boşluğu neden buz gibi soğuk? 

Bu sorunun cevabı düşündüğünüzden daha ilginç ve biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak bilim, bu çelişkiyi açıklamak için burada!

Kaynak

Uzay, düşündüğünüzden çok daha soğuk. Arka plan sıcaklığı ortalama olarak sadece 2.7 Kelvin, yani −270.45°C. Bu, evrenin neredeyse mutlak sıfır sıcaklığına yakın olduğu anlamına geliyor.

Güneş ise çok daha karmaşık bir sıcaklık yapısına sahip. Güneş'in çekirdeği 15 milyon °C'yi aşarken, yüzeyi yaklaşık 5.500 °C’ye kadar düşüyor.

İlginç bir şekilde, Güneş'in dış atmosferi olan korona ise yüzeyden uzaklaştıkça yeniden milyonlarca dereceye ulaşıyor. Peki bu kadar sıcak bir yıldızın etrafındaki uzay nasıl bu kadar soğuk kalabiliyor?

Paradoksun sebebi, insanların genellikle Güneş’i bir kamp ateşi gibi düşünmesinden kaynaklanıyor. Güneş’in dünyamızı bir ateş gibi ısıttığı fikri yaygın ama aslında olaylar böyle işlemiyor.

Güneş’in ısısı, doğrudan bize ulaşan ısı enerjisi değil; onun yerine güneş radyasyonu dediğimiz elektromanyetik dalgalar sayesinde bize geliyor.

Dalgalar, Dünya atmosferindeki parçacıklarla etkileşime girerek ısı oluşturur. Ancak uzay neredeyse tamamen bir vakum olduğu için bu radyasyonun etkileşime gireceği yeterli madde yoktur.

Bu nedenle uzayda ısınacak pek bir şey olmadığı için ortam buz gibi soğuk kalır. Ama Güneş’e yakın bir yerde sıcaklık hissetmeyeceğiniz anlamına gelmez.

İlginizi çekebilir:

Dünyamızın Yaklaşık %70'ini Kaplayan Okyanus Sularını Tatlı Su Haline Getiremez miyiz?
Keşke Bizde de Olsa Dedirtiyor: Singapur Her Hafta Neden Tam 5 Milyon Sivrisineği Doğaya Salıyor?
Bazı İnsanların Tıpkı Hayvanlar Gibi Kuyrukla Doğmasının Sebebi Nedir?

Popüler İçerikler

Hazal Kaya, “Neden Orada Oturmuyorum?” Diye Hesap Soran Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Fena Laf Soktu
Arda Güler'in Buz Pistindeki Performansı Yine İspanyolları Büyüledi
Farah Zeynep Abdullah'ın Halkın Neden Ünlülerden Medet Umduğuna Dair Acı Konuşması MAM'da Alkış Topladı!