İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne sermek amacıyla sigara üzerinden bir çalışma hayata geçirdi.
2018 yılı hava kirliliği değerleriyle nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak sigara üzerinden hesaplama yapan Dr. Toros, “İstanbul’un havasını solumak yılda 16 paket sigara içmeye eş değer. Bu rakam Ankara’da 17, İzmir’de 23, Bursa’da ise 38 olarak bulduk. Hava kirliliği oranı her şehirde aynı değil. O yüzden sigara paketi sayıları da değişiyor. Şehri planlarken meteorolojik şartlar, çarpık yapılaşma, sanayileşme ve o yıl içindeki değişkenler oranı etkiliyor” dedi.
Nüfus ve trafik yoğunluğuyla birlikte hava kirliliğinin de arttığını Dr. Hüseyin Toros, “İstanbul’da 4 milyonun üzerinde kayıtlı araç var. Bu araçlar genelde fosil yakıt kullanıyor. Doğal gaz dışında evlerimizde kullanılan diğer yakıtlar da dahil olmak üzere atmosferi kirletiyoruz” ifadelerini kullandı.
ağaç dikin demek isterim ama geçtim parayı yönetenleri yorumları okuyan bazı vatandaşlar bile yapraklarını kastederek ''pislik oluyo yeaa'' diyebiliyor..ne diyeyim umarım bi gün bir mucize olur da oksijensiz yaşayamadığımızı birisi bi şekilde izah edebilir.
...Bursa’da ise 38 paket olarak belirlendi... O kadar suriyeli istanbulda olsa onlarda 38 paket içer hemde 38 günde.
Ben hep diyorum işte kent white için oksijenden temiz diye