Gündemden Düşmüyor: EYT Nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanların Talepleri Nelerdir? Son Durumu Sizler İçin Aktarıyoruz

EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar konusu uzun süredir ülke gündeminde yerini koruyor. Peki EYT nedir, EYT talebi kimler tarafından dile getiriliyor?

Konuyu detayları ile birlikte sizler için derledik.

EYT Nedir?

'Emeklilikte yaşa takılanlar' için kısaltma olarak kullanılan EYT, emeklilik hakkını işe girdikleri yıl itibarıyla kazanmış ancak emekli maaşını alamayan kişiler için yapılan bir tanımdır. Mevcut yasa ile birlikte bu kişiler SGK'nın ilettiği yaşta emeklilik maaşı alabiliyorlar. Bu durum Türkiye'de yaklaşık 6.3 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar ne istiyor?

Son zamanlarda aktif bir şekilde kampanyalar yürüten ve bunu sosyal medyaya da yansıtan emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle mahrum kaldıklarını belirttikleri haklarını geri istediklerini ifade ediyorlar.

EYT grubu için olumlu bir karar alınır ve yasa çıkarılırsa ne olacak?

EYT kabul edilirse hak sahipleri gelen yasa ile birlikte emekli olacak, yaş beklemeyecek ve emekli maaşı almaya başlayacak. Şu anda yaşa takılan ve emeklilik hakkına sahip ancak maaş almayanlar sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sigortalarını ödemek durumundalar. Bu nedenle de çoğunluk işte çalışmaya devam ediyor. Somut bir tasarı olmadığı için durum muallak. Hak kazananlar geriye dönük ödeme alır mı, hemen mi başlarlar, belli olan bir konu yok.

Konu mecliste de gündeme gelmiş ve büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Önerge, MHP'nin oyları ile ilk etapta kabul edilmişti. Fakat daha sonra yine MHP'nin çekimser oy vermesi nedeniyle reddedilmişti. Peki neden? Detayları da aşağıdaki haberlerimizde bulabilirsiniz.

Ara not: Emeklilikte yaşa takılanlar MHP'nin seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

Seçim Yarışı Vatandaşın Cebine Odaklı: Peki Kim, Ne Vaat Ediyor?

İlgili haber için tıklayabilirsiniz.

MHP Kararını Değiştirdi: Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Önerge Reddedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz aylarda EYT grubu ile ilgili açıklama yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı;

'Erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman açıktır. Hazır konu erken emeklilikten açılmışken bu konuda görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Emeklilik için 1999'a kadar sadece hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle yaş kriteri de getirildi. Son günlerde 'emeklilikte yaşa takılanlar' diye yapılan kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır.'

"Vatansever halkım, dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. "

'20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78. Bırakın 38'i, 48 yaşında emekli olan bir kişi bile yaklaşık 30 yıl sistemde kalacak demektir. '

Erdoğan bu sistemin kabul edilmesi durumunda EYT'den faydalanacak kişiler için 'Yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira, toplam maliyeti 750 milyar lira' ifadelerini de kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamasına ve SGK'nın hesaplamasına göre 6.3 milyon kişi EYT grubunda bulunuyor.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da EYT maliyetinin açıklandığı gibi olmadığını belirtmişti.

'Biz bu yasanın çıkarılması konusundaki talebimizde ısrarlı olacağız. Emeklilikte yaşa takılanların maliyeti Cumhurbaşkanı'nın söylediği maliyette değil, bir kere orada gerçekten yanlış bir hesap var. Bu geçmişte yapılan birtakım emeklilik uygulamalarıyla şu anda emeklilik hakkı kazananlar arasında ciddi bir adaletsizlik yaratıyor.' ifadelerini kullanmıştı.

Peki son durum nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: 'EYT Gündemimizde Yok'

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
25.01.2019

Eyt'nin açılımını erken yaşta emeklilik diyorlar.Yahu annem babam 50 yaşına gelmiş beni bile emekli edecek kadar prim günleri var ama emekli olamıyorlar. Sanki eytlilerin hepsi memur. Özel sektör insanların deneyimine bakmıyor yaşlanana kadar iliğini sömürüp sonra kapı dışarı ediyor. Ne ile geçinsin insanlar? Emekli olana kadar iş garantisi yok, maaş yok, iş yok...

25.01.2019

İşin kötü diğer yanı da prim günleri arttıkça maaşın da artması gerekirken azalıyor olması!

25.01.2019

maliyetten bahsedip duruyor saray günlük 1.8 milyon lira ile çalışıyor ordan kes ver emekliye alsana para.

25.01.2019

Biz bu sisteme girdiğimizde bu uygulama yoktu. Şimdi götümüze soktular yaş kazığını.

TÜM YORUMLARI OKU (21)